Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, ?Bandırma ve Çevresi Deniz Sektör Raporu?nu yayınladı.
Denizcilik Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mustafa Sarı, Yrd. Doç. Dr. Alper Kılıç ve Yrd. Doç. Dr. Ömür Kızılgöl tarafından hazırlanıp baskısı Bandırma Belediyesi tarafından yapılan kitabın önsözünde, rektör Prof. Dr. Süleyman Özdemir, ?En az üç bin yıllık geçmişe sahip olan Kapıdağ Yarımadası, Bandırma ve çevresi, tarih boyunca denizcilikte hep ön plânda olmuştur. Bandırma ve Erdek körfezlerinin doğal coğrafi konumu, bu körfezlerin her zaman doğal liman olarak kullanılmasını sağlamıştır. Marmara Denizi´nin besince bol ama soğuk Karadeniz ile besince fakir ancak sıcak Akdeniz arasında yer alması, denizel yaşam için Marmara´yı güvenli sığınak ve barınma yeri durumuna getirmiştir.
Karadeniz-Ege-Akdeniz güzergâhı üzerinde Marmara Denizi´nin tam orta noktasında yer alan Kapıdağ Yarımadası ile Bandırma ve Erdek körfezleri, hem deniz ticareti hem balıkçılık açısından çok büyük fırsatlar sunmaktadır? dedi.
BANDIRMA VE ERDEK KÖRFEZLERİ
Bandırma ve çevresiyle ilgili önemli ayrıntılara da yer verilen kitapta, şu değerlendirmelere yer verildi:
?Bandırma ve çevresi için önemli güçlü yönlerin başında limanın varlığı, Bandırma´nın deniz ticareti açısından coğrafi konumu, bölgede var olan denizcilik kültürü ile Türkiye´nin en güçlü balıkçılık filosuna sahip su ürünleri sektörü gelmektedir. Ancak, bu güçlü yönlerin yanında limanın kent merkezi içinde kalması, genişleme alanlarının sınırlılığı, transit hatlarla bağlantısındaki zayıflıklar, balıkçı filosunun kontrolsüz artışı, Bandırma Körfezi´ne evsel ve endüstriyel atıkların arıtılmadan bırakılması ve bunun sonucunda bazı önemli balık türlerinin körfezdeki dağılımlarının sınırlanması gibi zayıf yönler, mevcut potansiyelin harekete geçirilmesini zorlaştırıyor. Henüz Bandırma ve Erdek ilçelerinin evsel ve katı atıklarının arıtılması veya ayrıştırılması için tesislerin inşa
edilmemesi tüm sektör paydaşlarınca sektörün en zayıf yönleri olarak görünüyor. Bandırma civarında kurulacağı düşünülen kimya sanayi ve yine Bandırma yakınlarında yapılacağı söylenen büyük liman inşası, denizcilik sektörü açısından neredeyse tüm paydaşlar tarafından fırsat olarak değerlendiriliyor. Yine Denizcilik Fakültesi´nin kuruluşu ve eğitim-öğretime başlanması, sektör paydaşları tarafından önemli bir fırsat olarak görülüyor. Ancak, yapılacak limana ilişkin kapsamlı bilimsel araştırmalar ile çevresel değerlendirmelerin henüz gerçekleşmemesi, liman yerine ilişkin spekülatif yaklaşımlar ve mevcut limanla yeni yapılacak limanın nasıl entegre edileceği ya da farklılaştırılacağının belli olmaması sektörün ciddi tehditleri arasında sayılıyor.?
ERDEK İLE İLGİLİ DEĞERLENDİRMELER
Kitapta, Erdek ile ilgili şu değerlendirmeler de yer aldı:
?Erdek´te bulunan merkez balıkçı barınağı, teknelerin haricinde, yatların bağlanması amacıyla da kullanılmakta olup, barınağın yaklaşık 20 adet yat bağlama kapasitesi bulunuyor. Bu haliyle yaz aylarında ilçeye gelen 15-20 civarındaki yatın 2-3 günlük konaklama ile elektrik ve su gibi ihtiyaçları karşılıyor.
Erdek merkez barınma yeri dışında ihtiyaç duyulması durumunda Ocaklar, Narlı ve İlhanlar´da bulunan balıkçı barınakları da yat bağlama amacıyla kullanılıyor. Bu barınakların ortalama yat bağlama kapasitesi 10-15 yat civarında bulunuyor.
Erdek Belediyesi tarafından, Yalı Mahallesi´nde kurulması plânlanan yat limanına ilişkin 1/1000 ölçekli uygulama imar plânları, dönemin Bayındırlık ve İskan Bakanlığı´nca 07.01.2011 tarihiyle onay alındı. Ancak, bu süreçten sonra belediye tarafından maddi kısıtlılık nedeniyle herhangi bir işlem yapılmadı.
Avşa Adası´nda bulunan Yiğitler barınma yeri, yat bağlama amacıyla kullanılmakta olup, yaz aylarında günde ortalama 10 yat konaklıyor. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından, Avşa Adası´nda 200 yat kapasiteli Türkeli Yat Limanı projesinin yapımı da sürüyor.
Haber : Önder Balıkçı