Tarih: 22.08.2023 13:22

Bandırma 911 Arama Kurtarma sordu:

Facebook Twitter Linked-in

17 Ağustos 1999 yılında 7,4 büyüklüğünde 45 saniye süren Marmara Depremi büyük yıkımlara sebep olmuştu. Onlarca insanın öldüğü depremin ardından 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş Merkezli depremin 11 ilde yıkıma sebep olması akıllara 17 Ağustos depremini bir kez daha getirdi. Bandırma ve çevresini de bekleyen deprem karşısında risk altında olduğuna dikkat çeken Bandırma 911 Arama ve Kurtarma Derneği Başkanı Mustafa Gürsoy, “Bandırma deprem karşısındaki risk durumunu koruyor” dedi. 
17 Ağustos ve 6 Şubat’ta Türkiye’yi derinden etkileyen depremlerin büyük bir travma olarak kaldığını söyleyen Bandırma 911 Arama ve Kurtarma Derneği Başkanı Mustafa Gürsoy, “17 Ağustos 1999 Depreminin yıldönümünde yine tekrarlara düşerek bir kez daha soruyoruz: ‘Ölümün ve unutuşun kolay ülkesi’ olmaya devam edecek miyiz? Marmara Depremi’nin yol açtığı toplumsal travma; ülkemiz gündeminin önemli bir parçası olarak bir gün ortaya çıkacak şekilde kendisini unutturmamaya çalıştığını göstermiştir. Buna rağmen 6 Şubat Kahramanmaraş Depremi ile yine sarsıldık, yine yıkıldık, yine canımız yandı, ve yine ülkece büyük bir travma yaşadık. Bugüne kadar yaşamış olduğumuz depremlerde yıkılan ve önemli ölçüde can ve mal kayıpları ortaya çıkaran yapı stoğumuzun temel sorunu, kaçak ve mühendislik hizmeti almadan üretilmiş olmalarıdır.” dedi. 
Bandırma ve çevresinde beklenen depreme duyarlılığın olmadığını kaydeden Başkan Gürsoy, “Tüm bu yıkımlara rağmen bugüne kadar sağlıklı bir yapı denetim sisteminin faaliyete geçmiş olması ancak yirmi yıl ve daha eski binalarda denetim olmaması da, yapı stoğunun güvensiz ve sağlıksız olarak üretilmesinin ana kaynağını oluşturmuştur. Yine ülkemizin, yasadığımız Bandırma/çevresi ve İstanbul’un ciddi bir deprem tehlikesi altında olduğu bilinmesine rağmen duyarlılığın ne derece olduğu da açıklıkla ortadadır, sorgulanmalıdır. Kentsel dönüşüm konusu sadece ‘Yıkmak Ve Yapmak’ değildir. Kentsel dönüşüm konusu; kentlerimizde var olup da bugüne kadar tüketilen boş alanların yerine, yeni alan yaratma çalışmaları olarak değerlendirilmelidir.” diye konuştu. 
Depremin ‘Kentsel Dönüşüm Yasası’nı desteklemeli ve geliştirmeliyiz’ yasasının da eleştirilmesi gerektiğini kaydeden Başkan Mustafa Gürsoy, “1999 depreminde, 6 Şubat 2023 deprem her yerde olduğu gibi Bandırma kentimizde de bulunan yapı stoğunun deprem karşısındaki risk durumu, bugün de varlığını aynen korumaktadır. Türkiye adım adım büyük trajediye yaklaşırken, ülkemizi yönetenler ne yazık ki, büyük rant açığa çıkaracak projeler peşinde koşmaktadırlar, demiştik ve yine büyük bir trajedi olan 6 Şubat 2023 Depremi’ni yaşadık.“ dedi. 
17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin üzerinden geçen 20 yılın ardından yaşanan 6 Şubat 2023 depreminde tekrar büyük bir yıkım yaşandığını belirten Gürsoy, “Öncesinde de yıkıcı pek çok deprem yaşanmasına rağmen, 1999 depremleri ülke için bir milat olarak kabul edildi demiştik; nitelikli ve güvenli yapı üretimi, yapı denetimi ve ilgili mevzuat tartışma gündeminin ilk sırasında kendisine yer açtı; yapı üretim süreci bileşenlerinin görev sorumlulukları, deprem esnasında ve sonrasında nelerin yapılması gerektiğine dair pek çok bilinmez, sorun olarak varlığını hissettirdi ama hala neden depremlerde afetlerde ölmeye devam ediyoruz.” diyerek sözlerine ekledi. Haber Merkezi
 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —