Bugün, 25 Kasım 2024 Pazartesi

Bandırma Belediye Başkan Vekili Elmastaş barınakı inceledi

Bandırma Belediye Başkan Vekili Elmastaş barınakı inceledi

Bandırma Belediyesi Sahipsiz Hayvanları Toplama ve Rehabilitasyon Merkezi hakkında ilk kez ilk ağızdan ve ilk isim olarak açıklamaları Başkanvekili Erhan Elmastaş yaptı.

Bandırma Belediyesi Sahipsiz Hayvanları Toplama ve Rehabilitasyon Merkezi hakkında ilk kez ilk ağızdan ve ilk isim olarak açıklamaları Başkanvekili Erhan Elmastaş yaptı.  Elmastaş, yapılan incelemelerde hayvan Barınağı ile ilgili Veteriner Hekim Cem Karabıyık'tan bilgi aldı.
Belediye Başkan Vekili Erhan Elmastaş, Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Ay, ilgili daire Müdürleriyle birlikte Veteriner Hekim Cem Karabıyık eşliğinde Bandırma Belediyesi Sahipsiz Hayvanları Toplama ve Rehabilitasyon Merkezinde incelemelerde bulundu.
Bandırma Belediyesi Sahipsiz Hayvanları Toplama ve Rehabilitasyon Merkezi hakkında son dönemde bazı basın-yayın organlarında çıkan haberlerle ilgili olarak açıklamalarda bulunan Başkan Vekili Erhan Elmastaş, haberlerde bilgi eksikliği olduğunu ve bu haberlerin maksatlı bir şekilde yapıldığı söyledi.
Elmastaş konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:
Çevre ilçelerden bırakılan başıboş sokak hayvanları kapasite yetersizliğine neden oluyor.
Bandırma Belediyesine ait Hayvan Barınağının kapasitesi 220 sokak hayvanımızın barınmasına olanak sağlayabilecek kapasitededir. Ancak şu anda barınakta ne yazık ki 480 sokak hayvanı yer almakta. Neredeyse kapasitenin iki katından fazla sokak hayvanının bulunmasından dolayı çeşitli sıkıntılar yaşanıyor. Bu durumun nedeni tüm kamuoyunun da bildiği gibi çevre ilçelerden kentimize gelişigüzel bırakılan, bakımı ve tedavileri yapılmamış sokak hayvanlarının yarattığı bir durumdur.
Tüm sokak hayvanlarının her türlü bakım ve tedavisi barınağımızda yerine getiriliyor.
Ancak buna rağmen toplanan sokak hayvanlarına barınağımızda gerekli tüm aşıları yapılarak ihtiyacı olan sokak hayvanlarımızın da tedavileri sorumlu veteriner hekim ve personelimiz tarafından yerine getiriliyor. Bunla birlikte tedavisi merkezimizde mümkün olmayan sokak hayvanları Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesine tedaviye gönderilmekte ve tedavi sonrasında da belediyemizce tekrar geri alınarak gerekli bakımlar merkezimizde devam edilmekte.
Malum haberlerde yer alan verilen hastalıklı sokak hayvanlarının görüntüleri bizim barınağımıza gelmeden, tedavileri ve bakımları yapılmamış hayvanların fotoğraflarıdır.
Bu noktada haberde yer verilen hastalıklı sokak hayvanlarının görüntüleri bizim barınağımıza gelmeden, tedavileri ve bakımları yapılmamış hayvanların fotoğraflarıdır. Bu hayvanlarımızın barınaktaki koşullar nedeniyle hasta olması söz konusu değildir. Sokaklarda hasta oldukları için barınağa getirilmiş hayvanlardır. Tedavileri olanaklar ölçüsünde barınakta yapılmaktadır. 5199 sayılı hayvanları Koruma kanunu gereği sokaktan alınan hayvanlar barınağımızda yapılan tedavilerin ve bakımlarının ardından tekrar alınan yere bırakılma zorunluluğu vardır. Ancak yasa hükümlerine rağmen sokak hayvanlarını mümkün olduğu sürece barınağımızda tutmaya devam edilmektedir.
Sokak hayvanlarını öldürerek bu soruna çözüm üretme taraftarı değiliz.
Yine aynı yasada yer alan Hayvanların Korunmasına dair Uygulama Yönetmeliğinde belirtilen esaslar kapsamında Belediyelerin alacağı tedbirler bölümü madde 7'nin e fıkrasında Geçici bakım evlerinde kaldıkları süre içerisinde, kanuni istisnalar ile bulaşıcı, tedavi edilemez veya tedavi sonrası iyileşme ihtimali olmayan bir hastalığı sahip olduğuna, alındığı ortama bırakıldığında insan ve çevre sağlığını önlenemez derecede tehdit edeceğine geçici bakımevi veteriner hekimince karar verilerek rapor tutulan hayvanların en az acı veren ve en hızlı şekilde ölümünü sağlayan yöntemlerle öldürülmesi” şeklinde belirtilmesine karşın Belediyemiz bakım evi sorumlu personel ve çalışanlarınca böylesine bir uygulamayı asla tercih edilmemiştir.
Bizler Bandırma belediyesi olarak bu hayvanları katlederek bu duruma çözüm üretmek taraftarı değiliz.
Belediyemiz, sokak hayvanlarının doğal yaşamına uygun bir alanda daha geniş kapasiteli yeni bir barınağın yapımına başlayacak
Kapasite yetersizliği nedeniyle yeni bir barınak yeri konusunda girişimler yapılmıştır. Bununla ilgili Çevre Orman Müdürlüğü ile yeni bir barınak için arazi tahsis edilmesine yönelik yapılan resmi yazışmalardan da bir sonuç alınamamıştır. Çevre Orman Müdürlüğünden Belediyemize gelen resmi yazıda Kamu yararı vardır ancak zaruret yoktur” ifadesi düşündürücü olduğu kadar çözümle ilgili süreçte Belediyemiz yalnız bırakıldığını göstermektedir. dedi.
 Elbette kentin yerel yönetimi olarak bu sorunun çözümü için gerekli tüm çalışmalar bünyemizde yerine getirilmektedir. Belediyemiz, sokak hayvanlarının doğal yaşamına uygun bir alanda daha geniş kapasiteli yeni 1bir barınak yapılarak faaliyete geçirilecektir. Bununla ilgili çalışmalar Belediyemiz İmar İşleri Müdürlüğümüzde sürdürülmektedir.



Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazartesi 6.5 ° / -0.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 8.8 ° / 1.8 ° Güneşli
  • Çarşamba 11.6 ° / 0.9 ° Güneşli