Tarih: 06.09.2024 00:23

Bandırma Belediye Meclisi toplandı

Facebook Twitter Linked-in

Bandırma Belediye Meclisi’nin eylül ayı olağan toplantısı yapıldı.
Belediye Başkanı Dursun Mirza’nın başkanlığında yapılan toplantı, belediyenin son iki ayda gerçekleştirdiği etkinlik ve çalışmaların görsel olarak sunulmasıyla başladı.
Ardından Başkan Mirza, belediyenin son ekonomik durumuyla ilgili bilgi verdi.
MAAŞLAR GELİRİMİZİN 2/3’ÜNDEN FAZLA
Belediyenin şu andaki gelirinin 372 milyon 315 bin lira, giderinin ise 348 milyon 315 bin lira olup, kasalarında ise 24 milyon lira bulunduğunu açıklayan Mirza, şunları söyledi:
“Personelimize her ay toplam 60 milyon lira maaş ödüyoruz. Bu maaşlar belimizi büküyor. Ayrıca önceki dönemden bize kalan 150 milyon dolayındaki borcun 90 milyonunu ödedik. İller Bankası’ndan bize ayda 30 milyon lira ödenek geliyor. Şimdi de devlet, bizden SGK borcunu hemen ödememizi istiyor. Buna bağlı olarak Belediyemiz Şirket Müdürlüğüne 135 milyonluk icra geldi. Bu ekonomik zorluklara karşın yine de kentimiz için hizmet üretiyoruz.”
GÜNDEM DIŞI KONUŞMALAR
Gündeme geçilmeden önce iki gündem dışı yapıldı.
İlk konuşmayı AK Parti Meclis üyesi Mehmet Doğan yaptı. Doğan, yarım kalan Malta Deresi bölgesinin toz ve sivrisinekler nedeniyle vatandaşların şikâyetlerine yol açtığını belirterek, bu konuda neler yapılacağını sordu. Doğan, ayrıca eski hal binasında belediye tarafından kent lokantası yapılmakta olduğuna işaret ederek, “Ancak bu binanın çok eski olduğunu biliyoruz. Yıkılma tehlikesi olduğunu düşünüyoruz. Vatandaşlarımızın zarar görmesinden endişeliyiz” dedi.
MİRZA’DAN, MALTA DERESİ DEĞERLENDİRMESİ
Malta Deresi projesinde sıkıntılar bulunduğunu belirten Mirza, şöyle konuştu:
“Malta Deresi bölgesindeki yolları yapacağız. Ancak bu projede çeşitli sıkıntılar var. Bizden önceki yönetim, projede DSİ’nin isteklerine uymamış. Kaymakamlıkça belediyemize gönderilen yazıda, projenin bu şekilde uygulanması durumunda yaşanabilecek herhangi bir olumsuzluktan belediyenin sorumlu olacağı bildirildi. Biz bu sorumluluğu üstlenmek istemiyoruz. Bu bölgeye ayrıca çok gereksiz bir şekilde biyolojik gölet yapılmış. Bu göletin aylık gideri elektrik dahil 150 bin lirayı buluyor. Biz, belediyemizin giderlerini yarı yarıya indirdik. Bu projede üç müteahhit yer almış. Bunlardan biri belediyeye alacak davası açmış. Ayrıca bu projede belediyenin iki daire müdürünü yolsuzluk iddiaları nedeniyle açığa aldık. Mahkemeleri sürüyor. Bölgede ayrıca yerleri olan 10 vatandaşımızın kamulaştırma davaları onların lehine sonuçlanmış. Şimdi bu vatandaşlarımızla belediyenin vereceği yeni arsalarla takas yapmak için anlaşmaya çalışıyoruz. Zor da olsa bu projeyi bitireceğiz.”
ESKİ HAL BİNASI SAĞLAM
Bandırma’ya, “Halk Lokantası” ismi altında iki aşevi açacaklarını belirten Mirza, bunlardan biri eski halk binasında, diğeri ise kapalı pazar yerinde olacak. Eski hal binası güçlü ve sağlam bir bina. Ayrıca binanın altına kolon takviyesi yaptık. Çatısını da onardık. Hiçbir akıntı kalmadı. Bu bina, Bandırma’nın tarihini yansıtıyor. İçinde cami, sivil toplum kuruluşları ve esnaflar var.”
BURAK UĞUR KONUŞTU, AK PARTİ DIŞARI ÇIKTI
İkinci gündem dışı konuşmayı CHP’li Burak Uğur yaptı. Uğur, siyasi iktidarın Millî Eğitim politikasını eleştirirken, AK Partili Mehmet Doğan, kendisine, “Burası Bandırma Belediye Meclisi. Burada Bandırma’nın sorunları görüşülür, genel politika yapılmaz” diye müdahale etti. Başkan Mirza ise mecliste her üyenin gündem dışı konuşma yapma hakkı bulunduğunu vurgulayınca AK Parti grubu salonu terk etti. AK Partililer, Uğur’un konuşması bitince yeniden salona döndüler. Bu arada söz alan Mehmet Doğan, “Mecliste genel politika üzerinde konuşan Burak Uğur’u kınıyoruz” dedi. Bunun üzerine salondaki izleyicilerden biri, Mehmet Doğan’a, “Konuşma çok mu dokundu?” diye laf atınca Doğan, “O sözü kim söyledi?” diye salona döndü. Bunun üzerine Belediye Başkanı Dursun Mirza, Doğan’a hitaben, “Siz salonla değil, benimle muhatapsınız. Lütfen buna dikkat edin. Sizi uyarıyorum. Meclisin düzenini bozmanıza izin vermem. Kaldı ki burada, meclis üyelerimiz, halkımızı ilgilendiren her konuda konuşma hakkına sahiptirler” dedi.
GÜNDEME GEÇİLDİ
Daha sonra meclis gündemine geçildi.
Levent Mahallesi’ndeki 2068 ada, 1 parsel plan notu ve Kayacık Mahallesi’ndeki 102, 103, 104, 105 ve 108 adalarda imar değişikliği yapılması talebinin yeniden görüşülmesi hakkındaki İmar ve Şehircilik Müdürlüğü yazısı görüşülerek kabul edildi.
Bandırma Ticaret Borsası’nın, Kayacık Mahallesi’ndeki kadastro boşluklarında depolandırma alanı yapma talebi, yapılacak 1/5 binlik planlar içinde değerlendirilmek üzere kabul edildi.
Edincik Mahallesi’nde, ormanlık alanda yapılacak kadastro çalışmasında, Edincik’te bilirkişi olacak 3 asıl, 3 yedek üye seçimi gerçekleşti.
17 Eylül Mahallesi’nde, belediyeye ait olan 318 metre kare, Doğruca Mahallesi’ndeki 27 dönüm ve Yeşil Çomlu Mahallesi’nde bulunan 39 dönümlük arsanın satışı için encümene yetki verildi.
Kapalı pazar yeri ve eski hal binasında belediye olarak açılacak “Halk Lokantaları” oybirliğiyle onaylandı.
Çepni Mahallesi’ndeki Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği ile Eski Ziraatli Mahallesi’ndeki Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, bu mahalle muhtarlarının talebi doğrultusunda tahsis edildi.
YOL VE KALDIRIM İŞGALLERİ
Mecliste yol ve kaldırım işgalleri konusu da görüşüldü.
Belediye Başkanı Dursun Mirza, başta yenilenen “Sevgi Yolu” olmak üzere ilçede trafiğe kapalı cadde ve sokaklarda yol ve kaldırım işgallerini önlemekte kararlı olduklarını açıkladı. Mirza, bu konuda oluşturulan komisyonun, işgal oranlarını özenle belirlediğini, buna uygun işgal harcı alınacağını belirtti.
AFET İŞLERİ YÖNETMELİĞİ
Belediyede oluşturulan “Afet İşleri Müdürlüğü”nün yönetmeliği de kabul edildi. Bu müdürlüğün bünyesinde belediyede çalışan 30 gönüllünün başta deprem olmak üzere afetler öncesi ve sonrasında görev yapacağı, bu müdürlük için 2025 yılında önemli bir bütçe hazırlanacağı bildirildi.
AÇIK VE KAPALI PAZAR YERİ TAHSİS ÜCRETLERİNE GÜNCELLEME
Bandırma’daki açık ve kapalı pazar yerlerinde satış yapan esnaftan tezgâh başına halen 22,5 lira gibi sembolik sayılacak bir tahsis ücreti alındığına dikkati çeken Başkan Mirza, “Erdek bile 200 lira alıyor” dedi.
Belediye Zabıta Müdürlüğü’nün önderliğinde bu konuda bir komisyon kurularak, güncelleme yapılması kararlaştırıldı.
Belediyenin 2025 yılında uygulayacağı tarife taslağı hakkındaki Mali Hizmetler Müdürlüğü yazısı incelenmek üzere Tarife Komisyonu’na gönderildi.
Meclisin son gündem maddesinde belediyenin 2025-2029 yılları arasını kapsayan “Stratejik Planı” hakkındaki Strateji Geliştirme Müdürlüğü yazısı ile ilgili bilgi verildi.
LEVENT MAHALLESİ’NDEKİ ETİ MADEN ATIKLARI
Başkan Dursun Mirza, Levent Mahallesi’ne yıllardan beri dökülen Eti Maden İşletmesi’nin şlam atıklarının artık buraya dökülmemesi gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi:
“Eti Maden, buraya 2020 yılından sonra atık dökmeyecekti. Ancak şirket, Hıdır Mahallesi’nde yer arayışı içine girmişti. Ama bizden önceki yönetim, yeni bir protokolle bu süreyi uzattı. Bu mahalleye şlamın yanı sıra termik santralin külleri de dökülüyor ve evlerin içine kadar giren tozumaya neden oluyor. Bu mahalleye artık bu atıklar dökülmemeli.”
ÖNDER BALIKÇI




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —