Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Boz, Bandırma Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin son dönemlerde önemli kazanımlar elde ettiğini açıkladı.
Sağlık Bakanlığı ile Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi arasında imzalanan kullanım protokolünden sonra hastanedeki sağlık hizmetlerinde önemli gelişmeler görüldüğüne dikkati çeken Boz, şu bilgiyi verdi:
“Hastanede ilk kez kapalı usulle ve EVAR tekniği kullanılarak, abdominal aort anevrizma onarımı yapıldı. Açık kalp cerrahisindeki toplam ameliyat sayısı 350’lere yaklaştı. Koroner by-pass ameliyatlarının yanında, kalp kapak tamiri ve değişimi girişimcileri ile akut aort diseksiyonu girişimleri yapılıyor. 2. Basamak olan servis, birlikte kullanım protokolü sonrasında 3. Basamak olarak tescil edildi. Acil servisler, bünyesinde faaliyet gösterdiği sağlık tesisinin statüsü, fiziki şartları, gereken tıbbi cihaz, donanım ve asgari ilaç standardı, personel sayısı, yatak sayısı gibi ölçütler dikkate alınarak, 1, 2 ve 3. seviye olarak değerlendirilirler. Müdürlük tarafından görevlendirilen tescil komisyonu gerekli incelemeleri yapar. Tescil komisyonu tarafından düzenlenen rapor, formlarda yer alan standartlara istinaden, valilik onayı alınarak acil servis seviyesi tescil edilir. 2. Basamak acil servis uzman hekimlerin denetim ve sorumluluğunda hekimler tarafından verilir ve ihtiyaç durumunda tüm branşlardaki uzman hekimler de dahil edilecek şekilde en az 2 hekime acil servis nöbet görevi verilir. 3. Basamak acil servislerde ise faaliyet izin belgesinde yazılı olması kaydıyla iç hastalıkları, genel cerrahi, kadın hastalıkları ve doğum ile çocuk sağlığı ve hastalıkları ve hastalıkları branşlarında müstakil acil branş nöbeti tutulması zorunludur. Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı öğretim üyelerimiz tarafından ilk kez rahim ağzı hastalıkları ve kanser tanısında kullanılan kolposkopi cihazı hizmet vermeye başladı. Ayrıca, kadın doğumda iki öğretim üyemiz tüp bebek sertifikasına sahiptir. Bandırma’da ilk kez gastroentereloji yandal uzmanı öğretim üyemiz göreve başladı. Gastroentereloji yandal uzmanı öğretim üyemiz ve genel cerrahi öğretim üyelerimiz tarafından, Sağlık Bakanlığı’mızca ilçemize kazandırılan yeni ileri görüntüleme sistemine sahip endoskopi ünitesi ile tanısal, girişimsel, tedavi edici endoskopik girişimler yapılmaya başlandı. İç hastalıkları ve genel cerrahi uzmanlarına endoskopi eğitimi vermek üzere başvurulmuş olup, Sağlık Bakanlığı’ndan onay bekleniyor. Hastanede üroloji ilk kapalı prostat ameliyatı yapıldı. Üroloji kliniğinde hastanın ağız içinden alınan doku ile idrar yolu onarıldı. Ortopedi kliniğinde ilk vertebra(omurilik cerrahisi) başlatıldı. İlk meslek
hastalıkları ve akılcı ilaç kullanımı polikliniği açıldı. Ayrıca nörolojide ilk inme polikliniği hizmete girdi. Kardiyoloji kliniğinde ilk kez kapalı yöntemle atrial septal defekt(kalp deliği) kapama operasyonu gerçekleştirildi. Bu arada öğretim üyelerimizle, pandemi döneminde Bandırma Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde başarılı bir Covid mücadelesi verildi.”
HASTANEDEN VERİLER
Hastanede, Ocak 2021-Ocak 2024 tarihleri arasını kapsayan dönemle ilgili bilgiler de veren Rektör İsmail Boz, şunları söyledi:
“Ocak 2021’de acil poliklinik sayısı 11.296 iken Ocak 2024’te 27.218 oldu. Ocak 2021’de 38.583 olan poliklinik sayısı Ocak 2024’te 59.117’ye yükseldi. Ocak 2021’de 49.879 olan toplam poliklinik sayısı Ocak 2024’te 86.335’e ulaştı. Ocak 2021’de 1.652 olan ameliyat sayısı Ocak 2024’te 2.291’e yükseldi.”
YENİ BAŞHEKİM KİM OLACAK
İftarda gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Rektör Boz, Bandırma Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi, Bandırma Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Burhan Akman’ın, kendi isteğiyle İzmir’e atandığını belirterek, “Dr. Burhan Akman, değerli bir başhekimdi. Kendi isteğiyle İzmir’e gitmesi bizi üzdü. Bildiğiniz gibi Bandırma Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Sağlık Bakanlığımıza bağlıdır. Yeni başhekimin kim olacağı konusunda Sağlık Bakanlığımızla iletişim içindeyiz. Tabii ki son karar Bakanlığımıza aittir.”
SERPİL BALIKÇI