Çelebi Bandırma Limanı Genel Müdürü Mehmet Âkif Ersoy, 2010 yılında, 175 milyon dolar karşılığında devletten, 36 yıllığına kiraladıkları limana yaptıkları yatırım tutarının 50 milyon doları bulduğunu açıkladı. Bu yatırımın 30 milyon dolarının altyapı hizmetleri, kalanının ise vinç ve ekipman yenilenmesine harcandığını vurgulayan Ersoy, “Bu arada, her biri 75’er çeker güce sahip iki romörkör de satın aldık. Tuzla’da yapılan romörkörümüz, 2500 beygirlik olup, 45 ton çekme gücü vardır. İkinci el olarak aldığımız diğer romörkör de yine 2500 beygirlik olup, 33 ton çekme gücüne sahiptir. Bu römorkörlere toplam 10 milyon dolar ödedik. Ancak bizden önceki dönemde romörkörler, kiralanarak hizmet veriyormuş. Şimdi kendi malımız olan iki römorköre sahibiz” dedi. Limanda 20 rıhtımın hizmet verdiğini, yönetim-işçi dahil 260 personelin çalıştığını belirten Ersoy, “Limanımız, yıllık teorik olarak 11 milyon ton elleçleme kapasitesine ulaşmıştır” diye konuştu.
Marmara Bölgesi’nin önemli ihracat kapısı olan Bandırma Limanı’nın modern bir altyapıya sahip bulunup, 910 ve 572 metre uzunluğundaki iki mendirekle korunaklı duruma getirildiğini, limanın toplam rıhtım uzunluğunun ise 2974 metreyi bulduğunu belirten Ersoy, şunları söyledi:
“268 bin metre karelik açık alana sahibiz. 7 bin metre kare kapalı alanımız bulunuyor. Tabii ki, yeni hedeflerimiz de var. Bunların başında, konteyner terminalimizdeki kapasiteyi harekete geçirme doğrultusundaki çalışmalarımız bulunuyor. Buna paralel şekilde öncelikle bir hattın devreye girmesi, bunun ardından birkaç hat ile birlikte Bandırma Limanı’nın düzenli ziyaret edilmesini amaçlıyoruz. Yani, ‘laynır’ sistemi ile düzenli seferlerle Bandırma-İstanbul Ambarlı, Bandırma-Tekirdağ arasında konteyner taşımacılığı ile ithalat ve ihracat yapılmasını hedefliyoruz. 240 metrelik iki gemiyi aynı anda rıhtımlarımıza yanaştırıp, aynı anda hizmet verecek teknik donanıma sahibiz. Bir günde 33 bin ton elleçleme yapma kapasitemiz var.”
2011 yılında toplam 1068, 2012’de 1351, 2013’te 1138 geminin limana girdiğini, 2014 yılının temmuz ayına dek olan döneminde ise bunun en az yüzde yirmisinin limana girerek, elleçleme yapıldığını vurgulayan Genel Müdür Mehmet Âkif Ersoy, şöyle konuştu:
“Limanımızın, bir önceki yıla göre elleçleme kapasitesi yüzde 20-30 düzeyinde artmıştır. 2010 yılında TCDD’den devralınan limanımız, 2014 yılının mayıs ayındaki sözleşme koşullarının en önemli gereği olan 11 milyon ton kapasiteye ulaşmayı gerçekleştirerek, önemli bir başarıya ulaşmıştır.”
Dökme limanı olmaları nedeniyle tozumanın en az düzeyde kalması için çaba harcadıklarına da dikkati çeken Ersoy, “Yöremizdeki yerleşim birimlerine zarar vermemek için iki anlaşmalı danışman firmamız sürekli ölçümler yapıyor. Tozuma oranımızın minimum düzeyde olduğunu söyleyebilirim” dedi.
Ersoy, Bandırma’nın sosyal, kültürel ve sportif etkinliklerine katkı sağlama çabasında olduklarını da sözlerine ekledi.
MEHMET ÂKİF ERSOY KİMDİR?
Çelebi Bandırma Limanı Genel Müdürü Mehmet Âkif Ersoy, 1960 yılında, Ankara’da doğdu. Hacettepe Üniversitesi Matematik Bölümü ve Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü’nü bitirdi. TCDD Limanlar Daire Başkanlığı’nda araştırmacı olarak göreve başlayan Ersoy, ardından Haydarpaşa Liman İşletme Müdür Yardımcılığı, Limanlar Daire Başkanlığı’nda Araştırma-Geliştirme-Operasyon Müdürlüğü, İskenderun Liman İşletme Müdürlüğü görevlerinde bulundu. 2007 yılında emekli oluncaya dek İstanbul Bölge Müdürlüğü emrinde görev yapan Ersoy, Almanya, Japonya ve Fransa’da çeşitli eğitim ve seminerlere katıldı. Ersoy’un 30 yıllık mesleki deneyimi bulunuyor.
Haber : Önder Balıkçı