Zirvede, Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, ilçe statüsünün Bandırma´ya uygun olmadığını belirterek il olması gerektiğini vurguladı.
Taşyapı´nın sponsorluğunda Hürriyet Gazetesi, Bandırma Belediyesi, Bandırma Ticaret Odasının ve Borsasının işbirliği ile gerçekleştirilen zirvede, Bandırma´nın ekonomik durumu, yatırımlar ve gelişiminin yanı sıra il olma konusu gündeme geldi.
Taşyapı Yönetim Kurulu Üyesi Hamdi Altınalan, yaptığı konuşmada, ?Ekonomi Zirveleri´nin birçok ilde yapıldığına işaret ederek, önemli sonuçlar alındığına değindi. Taşyapı´nın 20 ülkede alt ve üst yapı çalışmaları yaptığını vurgulayan Altınalan, ?Taşyapı ve Hürriyet Gazetesi birçok ilde buna benzer etkinlikler yapmaktadır. Ben de 17 yıldır sanayinin içindeyim. Sanayicilerin dertlerini dinlerken tüm Türkiye´nin sorunlarının bunlar olduğunu biliyoruz. Taşyapı olarak temelden başlayarak Türkiye´nin zirvesine gelen bir firmayız. Taşyapı kullanılan malzemelerin en kalitesini seçer. Sadece inşaata değil, sanayi, turizm alanında ve 20 ülkede alt ve üst yapı çalışmalarını yapan Türkiye´nin önde gelen firmalarından biridir. Hürriyet gazetesi ile birlikte yaptığımız ?Ekonomi Zirveleri´nde sanayici ve iş adamı ile başarılı sonuçlar elde etmiştik. İşinin seven insanları görmekten çok mutluyum.?dedi.
?BANDIRMA İL OLMALI ?
Etkinlikte konuşan Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, Bandırma´nın tarih boyunca limanıyla birlikte önemli bir kent olduğuna değindi. Sanayinin gelişimiyle birlikte öneminin daha da arttığını belirten Mirza, sanayi konusunda çevreye duyarlı sanayileşme vurgusu yaptı. Bandırma´nın demografik yapısı hakkında da bilgiler veren Mirza, ?2016 yılı verilerine göre nüfus yüzde 90 merkezde yaşamaktadır. Toplam 54 mahalle bulunmaktadır. Ülkemizin 3 büyük kentin geçiş güzergahındadır. Yurdun her yerine kolay ulaşım imkânı bulunmaktadır. Deniz yolu ulaşımında da önemli bir yere sahiptir. BALO ile de Tekirdağ vagonlarla yük taşımacılığı yapılacaktır. 6. Jet üssü gerektiğinde her türlü uçağın ineceği alt yapıya sahiptir. Bandırma, sanayiye açık bir kent olmuştur.1960 yıllarla birlikte kimya sanayi gelişmeye başlamış 80 sonrası teşviklerle gıda alanında önemli yatırımlar yapılmış. Özellikle kanatlı ve un gibi sektörlerde ağırlığını artırmıştır. Bandırma Limanı, ülkemizin 5. büyük limanıdır. Balıkesir ilinde yapılan ihracatın yüzde 90´ını Bandırma karşılamaktadır.? dedi. Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması gereken 1/5.000´lik planların yapılmadığının altını çizen Mirza, ?1/100.000´lik planlarda Bandırma´ya düşen rol, sanayi kentidir. Buradaki sorun 1/5000´lik planların Büyükşehir tarafından henüz yapılmamış olmasıdır. Sanayinin gelişimini destekliyoruz. Ancak üzerine basarak vurguluyorum. Çevrenin gözetilmesi ve gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. Çevreyi kirleten sanayiye sıcak bakmayıp, izin vermeyeceğiz. Sanayi için en önemli konulardan biri de sanayi bölgeleridir. 1996´da kurulan Bandırma OSB adından söz ettirmiştir. Yeni kurulan OSB´de süreç devam etmektedir belediyemiz müteşebbis heyette yer almaktadır? diye konuştu. Bandırma´nın çağdaşlığın ve özgürlüğün kenti olduğunu belirten Başkan Mirza, ?Her şeyi bir kenara bırakıp Bandırma partisinde buluşursak gelecek çok daha farklı olacaktır.
Çanakkale´den, Yalova´dan büyüğüz. Balıkesir´de ödenen verginin yüzde 35´ini Bandırma ödemektedir. İlçe statüsü bize uygun değildir. Bandırma´nın il olması zorunludur.?dedi.
Zirvede konuşan Bandırma Ticaret Odası Başkanı Mehmet Kılkışlı, sanayi ve yatırım anlamında geçmişin iyi analiz edilmesi gerektiğini vurguladı. Kılkışlı, ? Ülkemizin katma değerli yatırımlara, yüksek teknolojiye sahip üretim tesislerine ihtiyacı vardır. Çevreye en az zararla kurulacak tesisler için düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.?dedi
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir de Bandırma´nın, sanayinin yanı sıra üniversite ile ilgili de ciddi bir potansiyele sahip olduğunu söyledi. Özdemir, ?Bandırma Ankara ve İstanbul ilçelerinin saymazsak 900 ilçenin arasından 12´inci sırada ciddi anlamda gelişmiş bir ilçe. 12 fakülteli güzel bir üniversite planladık. Şimdi strateji planı hazırlıyoruz. Bunu YÖK´e ileteceğiz. Bandırma´nın sosyal ve kültürel açıdan gelişmesini arzu ediyoruz. Bandırma gelişince üniversitemizde gelişecek. Önümüzdeki 10 yıl içinde Bandırma´ya üst düzeyde katkı vermeye devam edeceğiz.?diye konuştu.
KAYMAKAM YAZAR´DAN ORTAK AKIL VURGUSU
Zirvede konuşan Bandırma Kaymakamı Günhan Yazar, sanayileşme konusunda ortak aklın ortaya koyulması gerektiğine işaret etti. Yazar, ?Bandırma sanayileşiyor. Ancak yaşanabilir bir kent mi, yoksa sorunlarla boğuşan, kirlilik sorunları olan bir kent mi yaratacağız? Bunun kararını bizler vereceğiz. Bu zirveyi bir ortak akıl yürütme konusunda bir fırsata çevirmek gerekir. Sık sık bu çeşit toplantılara ihtiyaç var. Bandırma´nın ortak akıl yürütecek potansiyel üreteceğine inanıyorum.?dedi.
Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Sefer Levent´in moderatörlüğünde, Hürriyet Gazetesi yazarları Jale Özgentürk, Erdal Sağlam, Belediye Başkanı Dursun Mirza, Denizbank Marmara Bölge Müdürü Burak Bozkaya, ?Ekonomi Zirvesi?nde sanayicinin sorunları, ekonomik durum ve Bandırma yerelinin ekonomik özellikleri hakkında bilgiler vererek dinleyicilerin sorularını yanıtladı.
Söyleşide, Türkiye´nin olağanüstü bir dönemden geçtiğine işaret eden Özgentürk, ?Bandırma´ya çok ciddi bir sanayi hamlesi yapılmış. Şimdi yeni bir dönem başlıyor ama bir planlama yapılmadan gerçekleşiyor. Oysa Bandırma çok ciddi kaynaklara sahip bir bölge. Her şeyin sürdürülebilir olması gerekir. Planlama yapmak ise ancak ortak akılla olur. Burada sivil toplum, halk, herkesin geleceği ortak. Bir an önce bunu planlamak gerekir. Burası çok güzel bir bölge. 1 milyon kişinin geleceği bir sanayiden bahsediliyor, bunun planlanması yapılmalı.? dedi.
Hürriyet Yazarı Erdal Sağlam da gençlik yıllarının Erdek´te geçtiğini ve Bandırma ile o dönemde tanıştığını anlattı. Sanayicinin sorunların aynı olduğuna değinen Sağlam, ?Bandırma´nın çevre sorununu 20-25 yıldır hep dinlerim ama bir yol alınamamış. İş adamlarının merak ettikleri kur, ABD ile ilişkiler ne olacak? Bu yaşanan sorunlara toplu olarak baktığımızda bizim bir kurumsallaşamama sorunumuz var. Torpilli olan imarı alıyor, işletmesini kuruyor ama herkes bunu yaptığı için de bir kargaşa oluyor. Her şeyden önce Türkiye´nin buna adım atması gerekir. Türkiye, sanayileşmeyi aslında becerdi. Türkiye´nin batı ittifakı içinde olması ve gerçekçi olması gerekir.? diye konuştu. Denizbank Marmara Bölge Müdürü Burak Bozkaya faiz artırımın bankacılık sektörü için olumsuz olduğunu belirterek, Denizbank olarak sundukları yenilik ve çiftçiye verilen krediler hakkında bilgi verdi. Bozkaya, ?Bizim açımızdan fiyatın yükselmesi hiç iyi değil. Burada Denizbank ayrıştı. İşbirliği yapıldı. Ticaret odaları ve borsaları ile nefes projesi 11´in konuşulduğu dönemde 9.90 fiyat verildi. Öyle bir dönemden geçiyoruz ki taşın altına el konulması gereken bir dönemdeyiz. İş birliğini, güç birliğine dönüştürmemiz gerekiyor. Herkesin verimlik hesabı yapması gerekir. Bunun için ölçek ekonomisi ve teknolojiyi iyi kullanmak gerek. Denizbank´ın teknoloji şirketi var. Burada üretilen yazılımlar ile çiftti borsa fiyatları hava durumu gibi şeyleri öğrenebiliyor? diye konuştu.
?ÖNÜMÜZDEKİ 10 YIL ZOR OLACAK?
Hürriyet Ekonomi Müdürü Sefer Levent, Türkiye´nin önümüzdeki 10 yılının ekonomi açısından zor olacağını söyledi. Siyasi olayların ekonomik nedenlerden kaynakladığının altını çizen Levent, Bandırma´nın Büyükşehir´den kaynaklanan sorunlarını da gündeme getirdi. Levent, ?Böyle bir sanayi birçok ilde, bölgede yok. Bizim müthiş bir ekonomi zenginliğimiz var. Son dönemde büyükşehir olduktan sonra sıçrama ivmesinin düştüğünü gördük. Bandırma ölçeğindeki bir kent, 100 kilometre öteden idare edilemez. İl yapılmıyorsa bırakın bağımsız ilçe olarak kalsın. 1/5.000 buzdağının görünen kısmı.? diye konuştu.
Hürriyet yazarları ile birlikte ?Ekonomi Zirvesi´nde konuşan Belediye Başkanı Dursun Mirza, Bandırma´nın gelişimine planlı bir şekilde devam etmesi gerektiğini ve bu konuda belediye olarak hazır bulunduklarını anlattı. Ortadoğu´daki savaş ortamının Bandırma ekonomisini derinden etkilediğini aktaran Mirza, ?Bandırma´dan ihraç edilen ürünlerin yüzde 60´ı Ortadoğu´ya gidiyor. O bölgedeki savaş, kaos önce Bandırma´nın ekonomisini etkiliyor. Yem fabrikası kuran ve tarım makineleri satan fabrikalar doğrudan etkilendi. Beyaz et ihracatının sekteye uğraması bizi vurdu. Bandırma´da somut olarak enerji yatırımları yapıldı. Doğalgaz çevrimli iki santral ve rüzgar enerjisi kuruldu. Savunma sanayi yatırımı yapılacak. Makine İhtisas Sanayi Bölgesi kurulacak. Tarım sanayi konusunda da seralar, soğuk hava depoları gibi çevreci yatırımla, organik tarım da yapılmaya çalışılıyor. Bunlar somut projeler. Bandırma´nın olumlu bir havası var. Kurum ve odalarla uyumlu çalışmalar yürütüyoruz. Büyükşehir ile ilgili sorunlar ve buna bağlı planlama ve çevreyi kirleten sanayi ile ilgili sorunlar var. Biz planlı gelişime hazırız ama bağımsızlığımızı Büyükşehir yasası ile kaybettik. Orada hayır diyorlarsa bizim planlarımız geçmiyor. Büyükşehir yasası ile köylerden bazı yerler bize geçti. Bunları yine üretimde tutup orada yaşayanlara kiralıyoruz. İller Bankası payımız yüzde 40 kesiliyor. Bazı birimler Büyükşehir´e geçti. Örneğin, su ve kanalizasyon, ana cadde, haller, ulaşım, terminal, sanayinin önündeki en büyük engel Büyükşehir tarafından yapılması gereken 1/ 5000´lik planlar. Bizim yatırımda en çok değer verdiğimiz çevreye duyarlılık.? diye konuştu.
?Bandırma Ekonomi Zirvesi?, soru-yanıt bölümünün ardından plâket töreni ile sona erdi.
Toplantıya Erdek Belediye Başkanı Mimar Hüseyin Sarı da katıldı.
Haber : Önder Balıkçı