Tarih: 11.03.2021 12:41

Bandırma´da ?Kurtuluş Gemisi? sergisi

Facebook Twitter Linked-in

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi´nde, ?Kurtuluş Gemisi? sergisi açıldı.
15 gün sürecek olan sergi hakkında izleyenlere ve Üniversite Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir´e bilgi veren Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, şunları söyledi:
?2. Dünya Savaşı sırasında, Nazi Almanya´sının Yunanistan´ı işgali sırasında Kızılay tarafından sahiplerinden kiralanan Kurtuluş Gemisi, bu ülkeye gıda yardımı yapmış.

Hiçbir ülkenin, Yunanistan´a yardıma yanaşmadığı bir dönemde bu geminin, Yunanistan´a toplam 50 bin ton kuru gıda yardımında bulunması planlanmış. Kurtuluş Gemisi, Yunanistan´ın Pire Limanı´na, 4 seferde, 8 bin ton dolayında gıda yardımında bulunmuş. Kurtuluş, beşinci seferini gerçekleştirirken, elverişsiz hava koşulları nedeniyle Marmara Adası, Saraylar bölgesinde, 20 Şubat 1942 sabahı, Domuz Burnu kayalıklarına batarak batmış. İçindeki 36 mürettebat da kurtulmuş. Bu bölgede yaptığımız dalışlarda, batık geminin, bazı kişilerce dinamitlerle parçalanıp satıldığını belirledik. 20 Şubat 2021 günü, Kurtuluş Gemisi için Saraylar´da, üniversitelerimiz, Marmara Adalar Belediyesi ve Kızılay işbirliğiyle ilk anma programını düzenledik. Bu anma programı sırasında, bu gemiyle ilgili olarak yönetmenliğini Erhan Cerrahoğlu´nun yönetmenliğini yaptığı Erhan Cerrahoğlu´nun, ?Barış Taşıyan Gemi´ belgeselini izlettik. Bu arada, yine aynı yönetmenin arşivinden oluşan ?Yükü İnsan Olan Gemi´ isimli sergiyi de açtık. Şimdi bu sergiyi, üniversitemizin salonuna da taşıyoruz.?
Prof. Dr. Sarı, bundan sonra Kurtuluş Gemisi´ni her yıl anarak, bu anmaları geleneksel duruma getireceklerini belirterek, ?Bandırma bir deniz ve liman kenti. Ancak bugüne kadar denizcilik tarihi ve değerlerine pek sahip çıkılmamış. Bandırma´da bir denizcilik kültürünü yerleştirmek ve yaşatmak istiyoruz? diye konuştu.
Bandırma´nın Fener Adası açıklarında, asker taşırken 18 Ocak 1944´te batan ?Trak Gemisi´ için de önümüzdeki yıldan başlayarak anma programı düzenlemeyi planladıklarını belirten Sarı, şunları aktardı:
?Kurtuluş Gemisi ile Kurtuluş Savaşı´nın sembolü Bandırma Vapuru, aynı tersanede yapılmış. Kurtuluş Gemisi´nin boyu 76,49, genişliği 10,67 ve yüksekliği ise 6,43 metre. Kurtuluş Gemisi, Bandırma Vapuru´ndan daha büyük.
Kurtuluş Gemisi, Bandırma Vapuru ve Trak Gemisi´nin maketlerinin yanı sıra bu gemilerin batıklarından çıkan parçaları önümüzdeki aylarda fakültemize bağlı olarak açacağımız müzemizde sergileyeceğiz.?
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir de, Kurtuluş Gemisi ile ilgili çalışmaları için Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı´yı kutlayarak, ?Bu serginin de Bandırma açısından anlamlı olduğuna inanıyorum. Bakarsınız, gelecek yıllarda, bu gemi için yapılacak anma törenlerine Yunanistan´dan da yetkililer katılabilir. Böylece Yunanistan ile ülkemiz arasında dostluk adımlarına katkılar sağlanabilir? dedi.
?KURTULUŞ BURNU? ÖNERİSİ
Kurtuluş Gemisi´nin battığı ?Domuz Burnu?nun isminin ?Kurtuluş Burnu? olması için öneride bulunduklarına dikkati çeken Sarı, şu bilgiyi verdi:
?Marmara Adası ve Saraylar´da oturan vatandaşlar, geminin battığı bu yeri zaten ?Domuz Burnu´ değil, ?Kurtuluş Burnu´ olarak biliyor. Biz de, üniversite olarak ?Seyir ve Türk Deniz Kuvvetleri Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı´na başvurarak, ?Domuz Burnu´nun isminin, haritalarda ?Kurtuluş Burnu´na dönüştürülmesini istedik. Aynı konuda Marmara Kaymakamlığı ve Marmara Adalar Belediyesi de başvuru yapacak.?
Haber : Önder Balıkçı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —