Bugün, 26 Kasım 2024 Salı

Bandırma´da spor paneli

Bandırma´da spor paneli

Panelde spor uygarlığı ve spor endüstrisinin boyutları tartışıldı

?29. Uluslararası Bandırma Kuşcenneti Kültür ve Turizm Festivali? kapsamında, ?Spor uygarlığının neresindeyiz! Spor endüstrisinin boyutları? konulu panel yapıldı. Belediye nikah salonunda, Gazeteci-Yazar ÖnderBalıkçı´nın moderatörlüğünde gerçekleşen panele konuşmacı olarak Gazeteci-Yazar Ahmet Çakır, Merkez Hakem Kurulu(MHK) eski başkanı Mustafa Çulcu, Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Sefer Levent ve Spor Yazarı Osman Babucci katıldı.
MHK eski başkanı Çulcu, VAR sistemi hakkında düşüncelerini açıklarken, şunları söyledi:
?Öncelikle bu sisteme saygı duymalıyız. Ancak bugüne kadar ülkemizde yapılan uygulamanın bu saygıyı gösterdiğini söyleyemeyiz. Bu sistem, Avrupa Şampiyonası´nda 33 kamera açısından uygulandı. % 99.3 oranında başarı elde edildi. Bizde, Futbol Federasyonu, 2 milyon Avro harcayarak muhteşem bir VAR odası hazırladı. Ancak bu odada görev yapan hakemlerin çok iyi eğitim aldıkları söylenemez. Maçlar ise şu ana kadar sadece 12 kamera açısıyla izlendi. Biz, bu sistemle yıl sonunda % 85´lik başarı elde etsek bile iyidir. VAR odasında bulunan hakemlerin duygularından arınmış, objektif ve cesaretli olmaları gerekir. VAR´ın başarısı için saygı, teknolojik destek ve video başındaki hakemlerin deneyimi gereklidir. Yoksa başarı gelmez. Hatalar ve tartışmalar bitmez.?
Yusuf Namoğlu´nun başkanlığındaki MHK´yi başarısız bulduğunu belirten Çulcu, şu değerlendirmede bulundu:
?Yusuf Namoğlu, son 10 yılda 3 kez bu kurulun başında. Şu anda da 3 yıldır bu görevi yürütüyor. Ama hakem görevlendirmelerinde ahbap-çavuş ilişkileri içinde davranıyorlar. Bölgesel kaygılarla, sığ düşünceler içinde hareket ediyorlar. Bu nedenle gerçekten yetenekli hakemler, heba ediliyorlar.?
Gazeteci-Yazar Ahmet Çakır, Türkiye´nin hiçbir zaman ciddi bir spor politikası olmadığına dikkati çekerken, şunları söyledi:
?4 ana spor dalı tenis, atletizm, jimnastik ve yüzmedir. Atletizm ise sporların anasıdır. 80 milyon nüfusa sahip Almanya´da lisanslı spor yapanların sayısı 24 milyon. Bizde ise spor yapan vatandaşların sayısı 4-5 milyon olarak gösterilmeye çalışılıyor. Ne yazık ki buna, ölmüş vatandaşlar bile dahil ediliyor. Kısacası dünyada, spor uygarlığının çok uzağındayız. Spor yönetimimiz çorba gibi. Altyapıya önem verilmiyor. Bunu öne sürenler yalan söylüyorlar. Alt yapıda yarım yamalak işler yapılıyor. Türkiye´nin toplu bir spor seferberliğine ihtiyacı var.?
Spor yazarı Osman Babucci, tüm dünyada artık spor yatırımlarının önemli duruma geldiğine işaret ederken, ?Dünya ticaretinde 1-1,5 trilyon, spor yatırımlarını kapsıyor? dedi. Babucci, spor endüstrisine yapılan yatırımın istihdam anlamına geldiğini belirtti.
Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Sefer Levent ise Avrupa ile Türkiye arasında spora bakış açısından büyük fark olduğunu vurgularken, ?Avrupa´da, öğrencilerin sportif başarısı, akademik başarıdan bile üstün görülüyor? diye konuştu.
Ardından panelistlere plâketlerini Belediye Başkanı Dursun Mirza, Başkan yardımcısı Ozan Onur, belediye meclis üyeleri Sami Türkmen ve Tolga Tosun verdiler.
Haber : Önder Balıkçı



Anahtar Kelimeler: Bandırma spor paneli
  • Salı 8.8 ° / 1.8 ° Güneşli
  • Çarşamba 11.6 ° / 0.9 ° Güneşli
  • Perşembe 11.8 ° / 4 ° Güneşli