Bandırma’da alternatif tarım

Bandırma’da alternatif tarım

Bandırma, artık alternatif tarım ürünleri ve meyveciliğe de geçti.

Bandırma, artık alternatif tarım ürünleri ve meyveciliğe de geçti.
Çok eski yıllardan beri tarımın içinde bulunan Yurdan Özder, Bandırma’ya bağlı Çarıkköy Mahallesi’nde, bodur zeytin ve bodur armut üretiyor.
62 yaşındaki Özder, bir aile şirketi olduklarını belirterek şu bilgileri verdi:
“İki yıl önce 15 dönümlük arazimize 1800 adet İspanyol Arbeguina tipi bodur zeytin fidanı diktik. Bölgemizde bu üretimi yapan tek şirketiz. Bu ağaçlardan dördüncü yılda, yani gelecek yıl ürün alacağız. Bu ağaçlardan, piyasadakilerden çok daha kaliteli zeytinyağı üreteceğiz. Yine 12 dönümlük arazimizde bodur armut fidanlarını da üç yıl önce ektik. Şimdi, bu armutların hasat zamanı. Hasatlarını yaparak iç piyasada satışa sunacağız.”
Bir aile şirketi olarak ayrıca yumurta tavukçuluğu, buğday, arpa, ayçiçeği ve 150 dönümlük arazide sofralık zeytin de yetiştirdiklerini, geçen yıl koyunculuk işine de girdiklerini vurgulayan Özder, şunları söyledi:
“Yumurta üretim tesisimiz başta olmak üzere tesislerimizde güneş enerjisini kullanıyoruz. Yumurta tesisimizin başında gıda mühendisi olan kızım Esra Çakmak bulunuyor. Yaklaşık 150-200 bin tavuğumuzdan yılda 35 milyon dolayında yumurta elde ediyoruz. Yumurta tesisimiz, Edincik’te bulunuyor. Yumurtalarımızı iç piyasaya veriyoruz.”
HEDEF GÜBRE FABRİKASI
Çocukluğundan beri tarımın içinde bulunup toprakla uğraşmaktan ve üretmekten büyük mutluluk duyduğuna işaret eden Yurdan Özder, “Şimdi hayalim ve hedefim, gübre fabrikası kurmaktır” dedi.
25 yıldan beri Bandırma Ticaret Borsası üyesi olduğunu belirten Özder, “Borsamızın başkanı Halit Sezgin ve Meclis Başkanı İsmail Tunçbilek çok iyi arkadaşlarım. Onların yönetimindeki borsanın büyük yol alarak geldiği çağdaş konumu takdirle karşılıyor ve kutluyorum” diye konuştu.
Bandırma’ya bağlı bir mahalle olan Çarıkköy’de ortalama 200 kişi yaşıyor. Bandırma’nın güney batısında yer alıp, ilçeye uzaklığı 22 kilometre olan Çarıkköy’ün, 150 yıl kadar önce Bulgaristan ve Yugoslavya’dan gelen muhacirler tarafından kurulduğu biliniyor. Mahallenin yaklaşık 7 bin dönümlük arazisinde ağırlıklı olarak buğday, arpa, ayçiçeği üretimi ve hayvancılık yapılıyor.
Haber : Önder Balıkçı