Bugün, 22 Kasım 2024 Cuma

Bandırmada, Helal Gıda sertifika toplantısı

Bandırmada, Helal Gıda sertifika toplantısı

210 firma, ihracata dayalı Helâl Gıda sertifikası aldı

Güney Marmara Kalkınma Ajansı(GMKA) ile Bandırma Ticaret Odası`nın ortaklaşa düzenledikleri "İhracatta Helâl Gıda Sertifikasyon Toplantısı" yapıldı.
Bandırma Ticaret Odası konferans salonunda gerçekleşen toplantının açılış konuşmalarını GMKA Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan ile Bandırma Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Tayyip Serpen yaptı. Gündoğan, Balıkesir ilinin, tarım sektörü açısından ülkemizde ilk üç içinde yer aldığını vurgularken, "Ancak, 2011 yılında Balıkesir`in ihracatı 400 milyon dolardır. Gıda sektörünü daha da geliştirirsek, ihracatımız artar. Bu bağlamda, her geçen gün yaygınlaşmaya başlayan `Helâl Gıda Sertifikası`nı da çok önemsiyoruz" dedi.
Ticaret Odası Başkan Vekili Tayyip Serpen de konuşmasında, kalkınmada ihracatın çok önemli olduğunu vurgularken, şu değerlendirmede bulundu:
"Balıkesir ili, tarım ve hayvancılık açısından ülkemizin ilk üçü arasında yer alıyor. Türkiye, yüzde 7 büyürken, tarım sektörümüzün büyüme oranı ise şu anda yüzde 10`u buluyor. 2013 yılında, tarımdaki büyümenin, yüzde yüzü bulacağına inanıyorum. `Helâl Ürün" sertifikasını ise ürünün temizliği açısından önemsiyorum."
Ardından, Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Derneği (GİMDSE) Genel Başkanı Hüseyin Kâmil Büyüközer`in moderatörlüğündeki panele geçildi. Büyüközer, hâlen dünyada 2 milyar Müslüman`ın yaşadığına dikkati çekerken, şunları söyledi:
"Tüm Müslümanların yanı sıra dünyada yaşayan Müslümanlar, `Helâl Gıda` sertifikalı ürünlere büyük önem veriyor. GİMDES olarak bugüne dek 210 firmaya, ihracata dayalı `Helâl Ürün Sertifikası` verdik. Bu sayı her geçen gün artıyor. Böylece, dünyada 2 milyon dolarlık gıda pazarına ağırlığımızı koymaya başladık."
Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, "Helâl Gıda" sertifikalı ürünlere tüm İslâm ülkelerinin büyük önem verdiğine dikkati çekerken, GİMDES`in verdiği sertifikaların, şu anda 40 ülke tarafından tanındığını açıkladı. GİMDES`in bağımsız bir denetleme kurulu olduğuna işaret eden Çıkrıkçıoğlu, Türkiye`nin 500 milyar dolar olarak hedeflediği ihracatına, "Helâl Ürün" markasının da önemi katkı sağlayacağına inandığını vurgularken, "Türk Standartları Enstitüsü(TSE) de, sertifika veriyor ama bu sertifikalar, çoğu ülke tarafından kabul edilmiyor. Dilerim, TSE`nin sertifikalarının da kabul görmesi için yetkililerce çalışmalar başlatılır" diye konuştu.
Panel, GİMDES tarafından belgeli bulunan Erpiliç`in Genel Müdür Yardımcısı Süleyman Öztürk, YÖRSAN A.Ş. Genel Müdür yardımcısı Ayhan Ödekbaş ve Hamidiye Kaynak Suları A.Ş. Kalite Sistemleri Sorumlusu Kader Bektaş`ın konuşmaları ile sona erdi.
Konuşmacılar, daha sonra izleyenlerin sorularını da yanıtladılar.
Önder Balıkçı

Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 21.4 ° / 10.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.5 ° / 1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 7.6 ° / 0.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı