Bandırma'da, kadın girişimci İlknur Pazarcık, organik solucan gübresi üretiyor. Edincik Mahallesi yakınındaki tesisinde ürettiği gübrenin organik tarım, meyvecilik ve seracılıkta kullanıldığını vurgulayan Pazarcık, şunları söyledi:
Şu anda 5 milyonun üzerinde, Kaliforniya cinsi kırmızı solucanımız var. Bu solucanlarımızı, yanmış büyükbaş hayvan gübresi ile besliyoruz. Solucanlar, bu gübreye kendi dışkılarını da katarak işleyip organik gübre üretiyorlar. Ayda 20 ton gübre üretip pazarlıyoruz. Gübremiz ayrıca zeytinliklerde de kullanılmaya başlandı. Bu gübreyi kullanan üreticiler, zeytinlerin üstündeki böceklenmenin ortadan kalktığını söylüyorlar. Gübre, ayrıca Anamur, muz ve mantar üretiminde de kullanılmaya başlandı.
İlpasol isimli aile şirketinde, eşi ve kayınpederiyle bu işi yaptıklarını, şu anda solucan gübresinin kilosunun 4 liraya satıldığını, bekletildiği takdirde fiyatının artmasına karşın talep fazlalığı nedeniyle bekletemediklerini belirten Pazarcık, şöyle konuştu:
Dünyada ve Amerika'da 50 yıldır bilinen bu gübre ülkemizde yaklaşık 10 yıldır üretiliyor. Ülkemizde şu anda bu gübreyi üreten 3 kuruluşa dördüncü olarak da biz eklendik. Ben, bu solucanlara, 'yer altında sigortasız çalışan işçiler' diyorum. Bir metre küp atığa, 50-60 bin solucan koyuyoruz. Bu solucanların yedikleri atıklar, 1,5-2 ayda hiç kokusuz gübreye dönüşüyor.
2012 yılında, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresinden(KOBİ) aldığı krediyle projesini yaşama geçiren Pazarcık, solucan ve solucan gübresi üretimini, 5 metre uzunluk, 1,5 metre genişliğindeki 15 yatak'ta gerçekleştirdiğini vurgularken, şunları söyledi:
Bu solucanların yanı sıra Türkiye'de ilk kez mavi solucan üretimine de başladık. Mavi, solucanlar, kırmızı solucanlara göre iki kat daha fazla yiyip daha çok gübre üretiyor. Ayrıca sıvı gübre üretimi de gerçekleştiriyoruz. Sıvı gübre, ağaç yaprakları ve kök gelişiminde kullanılıyor. 380 metre kare kapalı alanımız bulunuyor. Bir solucanın yaklaşık 5 yıl ömrü var. Erkek ve dişi olan bu solucanlar, çok çabuk ürüyorlar ve sayıları hızla artıyor. 2014 yılının eylül ayında açtığım bu tesisimizi daha da büyütmek istiyoruz. Tabii, böyle bir tesis açan kişi hemen gübre alamaz. Bu iş için 6 ay geçmesi gerekir.
İstanbul, Malatya, Çanakkale, Isparta, Yozgat ve Yalova gibi illere de danışmanlık hizmeti verdiklerini vurgulayan İlknur Pazarcık, Çaykur Genel Müdürlüğü'ne de gübre satıyoruz. Bu konuda üniversitelerle işbirliği içindeyiz. Zirai tarım ilaçları, arazilerin verimliliklerini yok ediyor. Şu anda Türkiye'nin organik gübre ihtiyacı çok büyük boyutlarda. Gübremizin tamamını satıyor ve taleplere yanıt veremiyoruz diye konuştu. Pazarcık, solucan gübresi üretimine evinin banyo küvetinde başladıktan sonra bugünlere geldiğine dikkati çekerken, Bu gübre verimi % 30 artırıyor. Ayrıca 10-15 gün erken hasat olanağı veriyor. Böylece kimyasalların, toprağa zarar vermemesini de sağlıyor dedi.
Haber : Önder Balıkçı