Bugün, 7 Ekim 2024 Pazartesi

Bandırmalı fizik öğretmeni Cern yolcusu

Bandırmalı fizik öğretmeni Cern yolcusu

Alper Kılıç, ?evrenin yaradılış sırları?nın araştırıldığı Cern´de eğitim görecek

Bandırmada görev yapan fizik öğretmeni Alper Kılıç, İsviçre´nin Cenevre kentinde, İsviçre-Fransa sınırında, 1954 yılında 12 ülkenin katılımıyla kurulan Cern Araştırmalar Merkezi´ndeki bir eğitim programına katılacak.
Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi konumunda bulunan Cern´deki, ?Parçacık fiziği? konulu fizik öğretmenleri eğitimine katılacak olan Kılıç, Bandırma Birey Okulları ve Yavuz Sultan Selim Anadolu Lisesi´nde fizik öğretmeni olarak görev yapıyor.
?Evrenin yaradılış sırları?nın araştırıldığı eğitim programı için Cern´e davet edilen Kılıç, şunları söyledi:
?Cern Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi, 12 ülkenin katılımıyla kurulmuştur. Bugün üye sayısı 21´e ulaşmıştır. Türkiye, bu merkeze tam üye değil, ortak üyedir. Yani gözlemci üye konumundadır. Yerleşkede bugün dünyanın her ülkesinden 3 bin civarında fizikçi, bin 500 civarında da teknisyen, mühendis gibi yardımcı destek elemanı bulunmaktadır. Bu eğitim programına ülkemizden 35 fizik öğretmeni sınav sonucu katılacak. Eğitim programı için Türkiye´den 388 başvuru yapılırken, sınava tabi tutulanlar arasından önce 50 kişi belirlendi, daha sonra CV´si güçlü olanlar seçilip bu sayı 35´e indirildi. Ben de, Bandırma´dan ve Balıkesir ilinden tek fizik öğretmeni olarak bu 35 fizik öğretmeni arasında yer aldım. Daha önceki yıllarda da bu eğitim programına Bandırma´dan katılan fizik öğretmeni olmadı. Kendi olanaklarımla katılacağım bu seminer 26 Ocak 2020´de başlayıp olup, 8-10 gün sürecek. Bu eğitim programlarına Türkiye, dört yıldan beri fizik öğretmeni gönderiyor.?
1976 yılında İzmir´de doğan, 22 yıllık meslek yaşamının son 14 yılını Bandırmada geçiren Alper Kılıç, ?Cern´e gitmek her fizik öğretmeninin hayalidir. Bu hayali gerçekleştirecek olmanın mutluluk ve heyecanı içindeyim? dedi.
YERLEŞKENİN MİMARİ ÖZELLİKLERİ
Kılıç, Cern´deki yerleşkenin özellikleri hakkında da şu bilgiyi verdi:
?Üstünde birçok bina bulunmasına karşın Cern´in değerli olan yeri yeri altındadır. Deney alanı yerin bir kilometre altındadır. Yani bugün Türkiye´deki en yüksek binalar arasında yer alan SAFİR´den 4 kat daha uzunlukta bir derinlikte bulunup, çevresi 27 kilometre olan tüneller ve ölçümlerin yapılabileceği dedektör sistemlerinden kurulmuştur. Dedektörler, yani ölçüm cihazları da içinde bulunulan binadan yaklaşık 3 kat daha büyüktür. Deney
yapılacağı dönemlerde ortam sıcaklığı da -271 derece santigrada ulaştırılıyor. Bu derece de evrenin en soğuk yeri demektir.?
CERN´E GİTME AMACI
Fizik öğretmeni Alper Kılıç, Cern´e gitme amacını ise şöyle açıkladı:
?Cern komitesi, üye ülkelerden her yıl belli sayıda fizik öğretmenini davet eder. Amaç, burada yapılan deneylerin geldiği son noktayı öğretmenlere eğitim vererek anlatmaktır. Öğretmenler de aldıkları bu bilgilerle ülkelerine döndüklerinde öğrencilerine anlatıp farkındalıkları aktarmaktadırlar. Öğretmenlerin seçimi şöyle olmaktadır. Yılın belirli dönemlerinde başvurular yapılıyor. Başvuru sahipleri online bir sınava tabi tutuluyor. Başarılı olanlar içinden CV´si güçlü olan 35 öğretmen davet ediliyor. Ülkemizden giden fizik öğretmenlerine eğitimi yurt dışında, başka üniversiteler adına çalışan Türk hocalar veriyor.?
CERN´DE NE ARAŞTIRILIYOR
Fizik öğretmeni Alper Kılıç, Cern´de ne çeşit araştırmalar yapıldığı konusunda ise şu yanıtı verdi:
?Cern´de, evrenin sırrı çözülmeye çalışılıyor. Evrenin oluştuğu güne dönülmeye çalışılıyor. Maddenin nasıl oluştuğu araştırılıyor. Kütlesiz bir enerjinin, kütleli enerjiye nasıl dönüştüğü konusunda araştırmalar yapılıyor.?
Haber : Önder Balıkçı



  • Pazartesi 29 ° / 16 ° Güneşli
  • Salı 28.8 ° / 15 ° Güneşli
  • Çarşamba 31.3 ° / 15 ° Güneşli