Bandırmalı yazarlar söyleşisi

Bandırmalı yazarlar söyleşisi

Söyleşinin ilk bölümüne 7 şair-yazar katıldı

Bandırma Belediyesi´nin düzenlediği ?2. Kitap Günleri? etkinliği kapsamında, yerel yazarların söyleşisinin birinci bölümü yapıldı.
Gazeteci-Yazar Önder Balıkçı yönetiminde gerçekleştirilen söyleşide Bandırmalı yazarlar Pakize Başaran, Gül Ayşe Aydemir Yaldız, Gültekin Özcan, Hülya Uçansu, İncila Çalışkan, Oğuz Düzgün, Ulaş Töre Sivrioğlu, ?Kitap günleri? kapsamında Cumhuriyet alanında deneyimlerini ve yazarlık serüvenlerini anlattı.
Yönetici Balıkçı, açılış konuşmasında, ?Bu yazarlarının belirlenmesi tamamen belediyenin sorumluluğunda bulunuyor. Bir eksiğimiz, Ahmet Eraydın. Bazı gerekçelerle söyleşide yer alamayacağını söyledi. Bu konuyu Belediye Başkanı Dursun Mirza´ya ilettik.? dedi.
Bir dönemin başarılı yazarlarından biri olan şair, öykü ve roman yazarı Pakize Başaran, ? Yazarlığa, 1951 yılında, şiiri bırakarak öykü ile başladım. 100´ün üzerinde öyküm vardı. İlk kez ?Son Saat´ gazetesinde ?Benim Doktorum´ isimli öyküm yayınlandı. Hazırlıklarını sürdürdüğüm son kitabımda benimle ilgili yapılan çeşitli yayınlar ve mektuplar yer alacak. Uzun yıllar İstanbul´da noter kâtibi olarak çalıştım. Romanlarımı, boş kaldığım zamanlarda not ediyordum.? dedi. Başaran, bazı şiirlerini söyleşiyi izleyenlere okudu.
Eğitimci-Yazar Çalışkan, ?Kitap günlerinin 2´ncisini yaşamak çok güzel. Kâğıda yapılan zam, tüm sevincimizi alıp götürdü. Din kitaplarının ?oku´ diye başladığını biliyoruz ama son zamlar da ?okumayın´ diyor. Anaokulundan lise sona kadar tüm gençler okullarına başladı. Okullarımızı biz hep eksikleriyle açıyoruz. Kız-erkek okulları ayırımı içimi yaktı. Biz kadın-erkek yaşamın içinde hep yan yanayız. Neden bu çocukları ayırmayı düşünüyoruz.? dedi.
Hülya Uçansu, ?Son kitabım olan ?Onat Kutlar´a Mektup Var´ kitabımın imza gününü Bandırma´da yapmıştık. Çocukluğum, ailemize ait sinemamız olması nedeniyle filmlerin içinde geçti. 25 yıl İstanbul Sinema Günleri´nin sinema direktörlüğünü yapma fırsatı buldum. Son kitabım Onat Kutlar içindi, benim hocamdı.? dedi.
Oğuz Düzgün, ? Söyleşi köken olarak söylemekten geliyor ve insana sözle mümtaz bir varlık haline gelmiş. Bu programı düzenleyen herkese teşekkür ediyorum. Bizim sesimiz şerden gelmez, kalpten, gönülden gelir. Bütün varlıklar bizim dinimizde değerli. Gününüz kitap olsun.? dedi.
Gül Ayşe Aydemir Yaldız, ?Çağdaş ve laik eğitim? konulu konuşmasında, ? Meslekten emekli oluyoruz hayattan değil. Öğretmenseniz emekli olmanız mümkün değil. Eleştirmek güzel şeydir. Eleştiri yapılır ama bilgisiz fikir oluşmaz. Eleştiri mutlaka öneriyi getirmeli. Kızların okuması konusunda pozitif ayırımcılıktan yanayım? değerlendirmesinde bulundu.
Ulaş Töre Sivrioğlu, şunları söyledi:
?Geçen yıl ?Bandırma ve Çevresi´ kitabının duyurusunu yapmıştık. Bir yıl sonra bu kitabın yayınlanmasına tanık olduk. Kâğıt zammı bizim kitabı da vurdu. Biz kitabı 2 bin 500 adet basacaktık ancak sınırlı sayıda kaldık. İran´da devlet kitaplardan vergi almıyor. En azından bu tür indirimler, önlemler bizde de uygulanabilir.?
Son konuşmacı Gültekin Özcan ise ?İnce ve asil duyguları duyabilen ve duyurabilen en önemli yazın türü şiirdir. Şiirlerim ömrümün yaşlılık döneminde doğan tekne kazıntısı çocuklarım gibi oldu. Ben ?Şöyle yazayım´ demedim hiç. Dilimin Türkçe olmasına özen gösteriyorum. Serbest nazım vazgeçilmezimdir.?
Panelin sonunda konuşmacılar, izleyenlerin sorularını da yanıtladılar.
Hülya Uçansu, bir soru üzerine Türk Sineması´nın çok iyi bir çizgide ilerlediğini belirtti.
Oğuz Düzgün ise kendisine yöneltilen bir soruyu şöyle yanıtladı:
?Bence hakikati sahiplenmek noktasında çok kibirliyiz. Hakikatin bize ait olduğunu düşüyoruz. Bu durum hep çıkar ilişkilerinden kaynaklanıyor. Nefis hepimizde var, kötüye de yönelebiliriz, iyiye de. Mevlana´nın ?Ne olursan ol´ deyişine odaklanalım. Bizim rehberimiz Hacı Bektaş Veliler, Mevlanalar, Yunus Emrelerdir.?
Panelin sonunda konuşmacılara plâketlerini Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, belediye meclis üyeleri ve CHP eski Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm verdi.
Haber Merkezi