Bandırmalı Doç. Dr. Bengü Çobanoğlu, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde(KTÜ) Kulak-Burun-Boğaz Uzmanı olarak başarılı çalışmalara imza atıyor. Çobanoğlu ve ekibi, son olarak başarılı, yeni bir operasyona daha imza attı.
Altı ay önce başlayıp iyileşmeyen ağız içi yarası bulunan 65 yaşındaki Mahmut Burhan’ın yarası dudaklarına doğru yayılıp, yemek yiyip yutmasına engel olunca hasta, Karadeniz Teknik Üniversitesi’ne Kliniği’ne başvurdu. Doç. Dr. Bengü Çobanoğlu tarafından yapılan tetkiklerde, kitlenin kötü huylu olduğu, boyundaki lenf bezlerine de sıçradığı belirlendi ve hastaya operasyon yapılması planlandı.
Anestezi Uzmanı Prof. Dr. Bahanur Çekiç tarafından değerlendirilen ve ameliyathaneye alınan hastaya, Kulak Burun Boğaz Kliniği(KBB) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bengü Çobanoğlu ve ekibi tarafından tüm hastalıklı dokuların çıkarılması amacıyla operasyon gerçekleştirildi. Aynı ameliyat seansı içinde, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Kliniği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammed Uraloğlu tarafından da kozmetik açıdan ağız ve dudak görünümü düzeltilen hasta, kısa sürede toparlanarak yemek yemeye başlayıp taburcu oldu.
Doç. Dr. Bengü Çobanoğlu, operasyon ile ilgili yaptığı değerlendirmede, “Baş ve boyun kanserleri, tüm vücut kanserleri içinde önemli bir oranı oluşturuyor” değerlendirmesinin ardından şunları söyledi:
“Baş-boyun kanserleri, tüm vücut kanserlerinin yüzde 9’unu oluşturuyor. Baş ve boyun kanserleri dediğimizde; dudak, dil, ağız tabanı, damak, yanak kısmı, geniz bölgesi ve gırtlak kanserleri bu gruba girer. Ağız boşluğu kanserleri, baş-boyun kanserleri arasında ikinci sıklıkta görülür. Dudak, dil, ağız tabanı, sert damak, yanak mukozası gibi bölgeleri kapsayan ağız boşluğu, kanser seyri nedeniyle diğer baş-boyun kanserlerine göre daha riskli bir bölgedir. Bu hastaların tedavilerindeki en önemli nokta, tedavi planlanırken dikkatli bir ekip çalışması ile hastalığın evresine uygun tedaviyi belirlemek ve hasta için en uygun yaklaşımı bulmaktır. Tedavi planlarına, konseyler karar verir.
Farabi Hastanemiz, bir üniversite hastanesinin gerekliliklerinden olan konseyler aracılığıyla hastalara yapılacak tedavi hakkında son kararı vermektedir. Her hasta, alanında uzman hocalarımızla değerlendirilmektedir. Bu hasta hakkında yapılacak tedavi yöntemi kararını ise Medikal Onkoloji, Patoloji Radyoloji, Radyasyon Onkoloji hocalarının katılımıyla Onkoloji Konseyi verdi.”
AĞIZ İÇİ YARALARA DİKKAT!
Ağız içinde iyileşmeyen yaralarda mutlaka Kulak-Burun-Boğaz(KBB)hekimine danışılması gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Bengü Çobanoğlu, şunları aktardı:
“Ağız içindeki iyileşmeyen yaralarda mutlaka KBB hekimine danışılmalı ve gerekli görüldüğü takdirde biyopsi alınmalıdır. Eğer erken evrede yakalanırsa bu kanserlerde uygun tedaviler gerçekleştirildiğinde, hastalıksız sağ kalım yüzde 80’lere ulaşmaktadır. Bu hastamızın cerrahi tedavisini en iyi şekilde gerçekleştirdik.”
Yeniden sağlığına kavuşan Mahmut Burhan da, “Önceleri çok önemsemedim ama yara dudaklarıma geldikten sonra özellikle mayıs ayından başlayarak ciddi şekilde kilo verdim. Hastaneye başvurduğumdan bu yana benimle ilgilenen tüm personele teşekkür ederim. Doç. Dr. Bengü Çobanoğlu ile operasyona katılan ve servisteki asistan doktorlara özellikle teşekkür ederim” dedi.
BENGÜ ÇOBANOĞLU KİMDİR?
Bandırmalı eğitimci-yazar Gül Ayşe Aydemir Yaldız ve Yüksek Kimya Mühendisi Salih Yaldız’ın kızları olan Bengü Çobanoğlu, 11.07.1977’de, Bandırma’da doğdu. İlkokul ve ortaokulu Bandırma Vecihibey, ortaokulu Bandırma Kültür ve Eğitim Vakfı Özel Lisesi, liseyi Bursa Fen Lisesi’nde bitirdikten sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu.
Haber : Önder Balıkçı