Tarih: 18.08.2012 00:00

Bandırmanın canlı tarihi Avni Kocaman:

Facebook Twitter Linked-in

Bandırma`nın geçmişini en iyi bilen isimlerin başında gelen, Bandırma`nın yerli ailelerinden Kocaman`ların çocuğu Avni Kocaman, spor ve kentin eski dönemleri hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Bandırmaspor`un kurulmadığı dönemlerde Bandırma`nın köklü iki eski amatör takımı olan Marmara ve Gençlik takımları arasında çok tatlı bir rekâbet yaşandığına dikkat çeken Kocaman, şunları söyledi:
"O yıllarda ben de, Marmaraspor çatısı altında bulunuyordum. Başta Şoti Remzi(Remzi Başak) olmak üzere takımımızda çok iyi oyuncular vardı. O yıllarda, Marmaraspor`un antrenmanlarını düzenli yapması için antrenmanlara gelen futbolculara prim vermeyi başlattım. Tabii, kazandığımız önemli maçlardan sonra da prim veriyordum. 1948 yılında, Londra Olimpiyatları`na giden arkadaşlarımdan, futbol topu istemiştim. Gelen futbol topu öylesine güzeldi ki, Gençlik takımında forma giyen Çetin Zeybek bile zaman zaman, bu topun hatırına, bizim takımla antrenmanlara çıkardı."
Bandırmaspor`un, Marmara ve Gençlik takımlarının birleşmesiyle kurulduğunun altını çizen Kocaman, kuruluş yıllarında Bandırma`da çok sevilen Teknik Direktör Erdoğan Tokol`u da, takımın başına İstanbul`dan kendisinin getirdiğini vurgularken, şunları söyledi:
"O dönemde, Erdoğan Tokol ile ticari ilişkilerimiz vardı. Tokol, İstanbul`da balık komisyonculuğu yapıyordu ve İstanbulspor takımının başındaydı. Bandırmaspor`un başına gelmesini istediğimde beni kırmadı. Ayrıca, o yıllarda İstanbulspor formasını giyen Soner ve Salih`i de Bandırmaspor`a getirdi. Bu iki futbolcuya 12.500 lira transfer bedeli ödemiştik. Erdoğan Tokol, o döneme göre çok bilimsel sayılabilecek antrenmanlarına bağlı olarak, takımın başarısını sağladı ve Bandırma`da çok sevildi."
Bandırma`nın kültür ve sanat alanlarında gelişmesi amacıyla da büyük çabalar harcayan Avni Kocaman, Bandırma`yı Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği`ni kurarak, Bandırma`ya önce özel statüde bir lise kazandırıp, daha sonra bu liseyi resmî duruma dönüştürdüklerine işaret ederken, "Böylece, ortaokuldan sonra lise bulunmaması nedeniyle Bandırma`da okuma olanağı bulamayan gençlerimize lise öğreniminin yolunu açtık. Bandırma`ya sonradan Şehit Mehmet Gönenç Lisesi ismi verilen bu lisenin, şu anda yaşayan tek kurucusu ben kaldım" diye konuştu.
Önder Balıkçı



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —