Bugün, 23 Nisan 2024 Salı

Bandırma’nın deprem hazırlığı masaya yatırıldı

Bandırma’nın deprem hazırlığı masaya yatırıldı

Bandırma Ticaret Borsası’nın mayıs ayı olağan meclis toplantısına Mimarlar Odası Bandırma Temsilcisi Mehmet Ali Ozar ve Bandırma İnşaat

Bandırma Ticaret Borsası’nın mayıs ayı olağan meclis toplantısına Mimarlar Odası Bandırma Temsilcisi Mehmet Ali Ozar ve Bandırma İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gürkan İlgin konuk oldu. Ozar ve İlgin, Bandırma’nın depremselliği ve bu konudaki hazırlık durumunu değerlendirdiler.
Borsanın konukları, Bandırma’nın deprem gerçeği ve kentin imar durumunu, deprem için alınması gereken önlemler ve yapı tekniklerindeki hataları anlattılar.
1/5 BİNLİK PLANLAR HEMEN YAPILMALI
Mimar Odası Bandırma Temsilcisi Mehmet Ali Ozar, “Depremden halen ders almıyoruz. Bandırma’nın, deprem öncesinde ve sonrasında yapılması gerekenler için bir planı yok. Hem bireysel hem de kamusal önlemler alınmıyor. Kayıtlara göre, kentimizin yapı stoğundaki yapıların yüzde 70’i eski yapılardan oluşuyor. Bu yapılar, 1999 yılı ve öncesindeki yönetmeliklere göre yapılmış. Bandırma’nın acilen 1/5 binlik planları yapılmalıdır. Gelecekte büyük bir sanayi ve nüfus öngörülüyor. Ancak ne yazık ki bu konuda bir çalışma yok. Bu planlar yapılmadığı sürece çarpık yapılaşma oluşacak ve şehirde yapı stoğu ile arsa sorunu devam edecek. Bandırma’da yeni yerleşim yerlerinin planlanması gerekiyor” dedi.
Güneydoğu bölgesinde yaşanan depremler sonrasında halen gerekli önlemlerin alınmadığına dikkati çeken Ozar, “Depremden sonra yalnızca birkaç küçük değişiklik içeren yasalar çıkarıldı. Ancak bunlar yeterli değil” diye konuştu.
KENTSEL DÖNÜŞÜM BİREYSEL DEĞİL, TOPLU YAPILMALI
Bandırma İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gürkan İlgin de Bandırma’nın yapı stoğunun yüzde 70’inin eski yapılardan oluştuğunu vurgulayarak şu değerlendirmede bulundu:
“Olası bir deprem sonrası kentimizin ana ve ara yolları, yıkımlar nedeniyle ulaşıma kapanacak. Bu olumsuzlukları ortadan kaldıracak planlamalar doğru ölçekte yok. Alt yapı, toplanma yerleri ve geçici barınma alanlarının kurulacağı yerler belli değil.”
İlgin, sunumunda, depremde hasar gören binalardan da söz ederek şunları aktardı:
“Zamanında birçok kaçak yapı, ‘imar affı’ yasası ile legal duruma getirilmiştir. Bu yapılar, büyük tehdit oluşturmaktadır. Aynı zamanda, imar aflarından yararlanan yapıların depremde yıkılması ile ortaya çıkacak ölümlerde ciddi yükümlülükler oluşacaktır.”
Yeni yapılmakta olan binalarda halen yapım hataları bulunduğuna da dikkati çeken İlgin, şöyle konuştu:
“1999 yılı öncesindeki yapılarda yoğun hatalar
bulunuyor. Bu arada bitişik nizam yapılar da depremde büyük risk taşıyor. Bandırma’da ne yazık ki bir kentsel dönüşüm planlaması yok. Kentsel dönüşüm, parsel bazlı değil, toplu bir şekilde, yani alan bazlı olarak kentsel dönüşüm, yasa ve yönetmeliklere uygun şekilde, bir plan içinde ivedilikle gerçekleştirilmeli.”
Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Can Ata Tan, Meclis Başkanı Recep Güngör ve meclis üyeleri, sunumları için Ozar ve İlgin’e teşekkür ettiler. 
Haber : Önder Balıkçı



  • Salı 28.5 ° / 14.1 ° false
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli