Tarih: 30.12.2022 18:49

Bandırma’nın gerçek nüfusu kaç?

Facebook Twitter Linked-in

Adrese dayalı nüfus kayıt sistemi verilerine göre Bandırmanın nüfusu 161 bin 894. Bu ikametgâhı Bandırma’da olan kişilerin sayısı. Birde üniversite öğrencileri gibi ikametgâhı Bandırma olmadan kentte oturan belirli bir kesim var. 
20 bin kişiye yakın olan bu kesim aslında Bandırma’ya çok şey kazandırabilir.  
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Müşaviri Ömer Alan, Bandırma’nın nüfus durumunu ve gelir düzeyine etkilerini değerlendirdi. 
Kentlerin nüfus oranına göre idare gelirlerinden pay ve yatırım aldığını ifade eden Alan “Geçen yıl Aralık ayı sonu itibariyle derlenen adrese dayalı nüfus kayıt sistemi verilerine göre Bandırma’nın nüfusu 161 bin 894 kişi olarak açıklanmıştı. 2020-2021 öğretim döneminde Bandırma’da yaklaşık 16.000 üniversite öğrencisi vardı ama bunların kahir ekseriyetinin ikamet adresi Bandırma’ya taşınmadığı için Bandırma nüfusuna dahil edilmediler. Bu yıl Bandırma 17 Eylül Üniversitesi’nde okuyan öğrenci sayısı yaklaşık 18 bin. Daha iyi anlaşılması için şöyle ifade edeyim, Bandırma’da ve yakın çevresinde Manyas ilçemizin toplam nüfusuna 18 bin 279’a yakın sayıda öğrenci kardeşimizi misafir ediyoruz. Ama bu nüfus Bandırma nüfusuna dahil edilmiyor. Dolayısıyla Bandırma’da yaşayan gerçek nüfusu bulabilmek için Bandırma nüfusuna 16-17 bin kişiyi eklememiz uygun olur.” dedi. 
Alan, yatırım, gelir ve projeler konusunda ise şu değerlendirmede bulundu: “Bir ilin/ilçenin nüfusu, yüzölçümü ve vergi gelirlerinin miktarı; o ilin/ilçenin, devletin merkezi idare gelirlerinden aldığı payların miktarını belirliyor. Örneğin; Bandırma’nın gerçek nüfusunun eksik hesaplanması hem Bandırma Belediyesi’ne, hem Balıkesir BŞ Belediyesi’ne ve hem de BASKİ’ye genel bütçeden gelmesi gereken payların daha az tahakkukuna sebep oluyor. Bandırma’nın gerçek nüfusunun eksik belirlenmesi, Hükümet ve Büyükşehir Belediyesi tarafından Bandırma’ya yapılabilecek yatırımların ölçeğini ve sayısını da kısıtlıyor. 162 bin nüfuslu bir şehre yapılacak hastane/stadyum/biyolojik atıksu tesisi/fiber optik internet altyapısı/okul/TOKİ konutu/yol/katlı otopark vb. yatırımların sayısı ve büyüklüğü ile 180 bin nüfuslu şehre yapılan yatırımların sayısı ve büyüklüğü aynı olamaz. Bu konuda önümüzde somut bir örnek de var; 2019 yılında hazırlıkları başlayan 2024 yılında da tamamlanacak olan Bandırma Biyolojik Atıksu Tesisi Projesi Bandırma’nın 158 bin nüfuslu olduğu dönemde, 175 bin nüfusa yeterli olacak şekilde planlanmıştı. Yatırım planlaması yapılırken somut verilere bakılarak planlama yapılır. İlçenin nüfusu önemli bir kriterdir. En az 10 yıl kapasite sorunu yaşanmaz diye hesap edilmiş olmalı. Oysa tesis devreye alındığında Bandırma’nın gerçek nüfusu 185 bin kişiyi geçmiş olacak. İkametgahı Bandırma’da olmayan (o tarihteki) 19-20 bin öğrenci de bu tesisten yararlanacak. Buradaki sorun, Bandırma’nın resmi nüfusunun, Bandırma’da yaşayan kişilerden az hesaplanıyor olması. Türkiye’de 3 büyük ilin dışında olup, kendisine ait üniversitesi olan birkaç ilçe var. Bandırma’nın kendine ait bir üniversitesinin olması şüphesiz şehir adına sayısız imkan ve kabiliyeti beraberinde getirse de bazı sorunları da beraberinde getiriyor. Bu sorunu çözebilmemiz için nüfus sayımlarının yapıldığı 31 Aralık tarihi itibariyle Bandırma’da fiilen yaşayan, merkezi ve yerel yönetimin hizmetlerinden ve yatırımlarından yararlanan üniversite öğrencilerinin ikamet adreslerini Bandırma’ya taşımalarının bir yolunu bulmalıyız.”

Haber Merkezi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —