BANDIRMAYA 5 BİN KAÇAK SURİYELİ Mİ GELİYOR?

BANDIRMAYA 5 BİN KAÇAK SURİYELİ Mİ GELİYOR?

Göç hareketleri açısından Türkiye´nin "geçiş ülkesi" konumu son yıllarda değişime uğramış ve yaşananlar sonucunda ülkemiz aynı zamanda bir "hedef ülke" konumuna gelmişti.

Göç hareketleri açısından Türkiye´nin "geçiş ülkesi" konumu son yıllarda değişime uğramış ve yaşananlar sonucunda ülkemiz aynı zamanda bir "hedef ülke" konumuna gelmişti.
Türkiye Cumhuriyeti göç konusunda daha etkin politikalar belirleyebilmek ve uygulayabilmek için yeni düzenlemeler getirdi. Bu düzenlemelerin en önemlisi, 11.04.2013 tarih ve 28615 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu´dur. Bu Kanunla göçmen ve mülteci haklarının yasal çerçevesi uluslararası standartlara uygun hale getirilmiş. Bu kanunla ayrıca Göç İdaresi Genel Müdürlüğü 81 İlde, 148 İlçede ve yurtdışında teşkilatlanmayı hedeflemiş. Ülkemizde bulunan kaçak yabancı sayılarının giderek artması nedeniyle İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü´ne bağlı olarak işletilen Türkiye´de 24 ilde bulunan geri gönderme merkezinde şu anda 16.116 kişi barınıyor. Bu kapasite yetersiz kaldığı için İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü´ne bağlı olarak hizmet veren geri gönderme merkezlerine 2019 ve 2020 yıllarında yenilerini eklemek için harekete geçmiş durumda. Bu merkezlerden bir tanesi de Bandırma´nın Edincik mahallesinde yapılacak. 2020 yılının sonunda bitirilmesi planlanan tesis yapıldıktan sonra bölgede yakalanan kaçaklar bu merkeze getirilecek ve gerekli işlemler yapıldıktan sonra buradan sınır dışı edilecekler.
Edincik´te yapılması planlanan tesisin kapasitesi ise iddia edildiği gibi 5 bin değil, 200 kişilik olacak.
Merkez Edincik´te hayatı nasıl etkileyecek?
Yetkililerden aldığımız bilgilere göre merkezin hayatı olumsuz etkileme gibi bir durumu olmayacak. Tam tersine bölgede küçük de olsa bir istihdam yaratacağını söylüyorlar. Çünkü bu merkezin aşçısı, güvenlikçisi, temizlikçisi gibi çalışanlar bölgeden seçilecekler. Ayrıca buraya getirilen kaçak yabancıların da sınır dışı edilene kadar merkezden çıkmasına izin verilmeyecek.
Peki, bu merkezin işlevi ne olacak. İşte Göç idaresi Genel Müdürlüğü´nde bu merkezle ilgili verilen bilgiler?
Geri Gönderme Merkezinin işlevi; Ülkemizde kaçak olarak yakalanan ve sınır dışı edilmesi gereken kişilerin getirildiği merkezlerdir. Sınır dışı işlemleri yapılana kadar, ülkeye kaçak giden yabancı burada tutulur ve işlemleri bittiğinde merkezden direkt olarak sınır dışı edilir. Yabancıların merkezde kaldığı süre boyunca onlara da Geri Gönderme Merkezlerinde;
1- Yabancı tarafından bedeli karşılanamayan acil ve temek sağlık hizmetleri ücretsiz olarak veriliyor. 2- Yabancıya; yakınlarına, notere, yasal temsilciye ve avukata erişme ve bunlarla görüşme yapabilme, ayrıca telefon hizmetlerine erişme imkânı sağlanıyor.
3- Yabancıya; ziyaretçileri, vatandaşı olduğu ülke konsolosluk yetkilisi, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği görevlisiyle görüşebilme imkânı sağlanıyor.
4- Çocukların yüksek yararları gözetilir, aileler ve refakatsız çocuklar ayrı yerlerde barındırılır.
5- Çocukların eğitim ve öğretimden yararlandırılmaları hususunda, Millî Eğitim Bakanlığınca gerekli tedbirlerin alınması gibi hizmetler verilmekte. Ayrıca göç alanında uzmanlığı bulunan ilgili sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Genel Müdürlüğün izniyle geri gönderme merkezlerini ziyaret edebilirler.
Necdet Mancılık