Editörlüğünü Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Ekonometri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Metehan Yılgör’ün yaptığı “İklim Değişikliği ve Yeşil Mutabakat” isimli kitap yayınlandı.
Kitabın editörü Yılgör, sponsorluğunu Bandırma Ambalaj Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin (BANTAŞ) yaptığı kitabın arka kapağında şunları aktardı:
“Sanayi devrimi ile başlayıp günümüze kadar gelen sürecin en önemli özelliklerinden biri, çevresel sorunları beraberinde getirmiş olmasıdır. Bu dönemde teknolojik imkânların gelişmesine paralel şekilde tüketim de artış göstermiş, talebin karşılanması için yapılan üretim hacmi genişlemiş, üretim için daha fazla enerjiye ihtiyaç duyulmuş ve bu ihtiyaç fosil yakıtlarla karşılanmaya çalışılmıştır. Bu durum, üretim ve tüketim süreçlerinin hızlandığı ve sanayi üretiminin önemli boyutlara ulaştığı gelişmiş ülkelerde karbon emisyonu seviyesinin yükselmesine neden olmuştur. İlk bölümde Sinem Atay, dünyada iklim krizinin ve krizle mücadelenin genel bir çerçevesini sunmuş, ‘Yeşil Mutabakat’ ile bu mücadelede neleri ileri sürdüğünü sektörler bazında incelemiş ve ‘Mutabakat’ın önem verdiği sektörler bakımından Türkiye’nin nasıl bir görünüm sergilediğini ortaya koymaya çalışmıştır. İkinci bölümde Ufuk Eren, karbon bölgesinin oluşumu, karbon ticaretinin esasları ve piyasanın çalışma koşulları ile fiyatlandırmanın nasıl yapılacağı hakkında bilgi vermiştir. Fatma Erdoğan ile Murat Erdoğan üçüncü bölümde, güneş, rüzgâr, gelgit ve dalga enerjisi ile hidroelektrik ve jeotermal enerji gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını detaylı bir şekilde incelemişlerdir. Son bölümde Çağatay Başarır ile Yasemin Başarır, yeşil dönüşümde tahvillerin işlevi üzerinde durmuşlardır.”
ÖNDER BALIKÇI