Bugün, 17 Haziran 2024 Pazartesi

BANÜ’de “Kamuda kadın istihdamı” paneli

BANÜ’de “Kamuda kadın istihdamı” paneli

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nde(BANÜ), “Kamuda kadın istihdamı” konulu panel düzenlendi.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nde(BANÜ), “Kamuda kadın istihdamı” konulu panel düzenlendi.

Öğrencilerin, Görkem Özel’in başkanlığındaki “Kamu Politikaları ve Kamuoyu Araştırmaları Topluluğu” tarafından düzenlenen paneli kalabalık bir topluluk izledi. Bandırma Belediyesi adına ise belediye meclis üyesi Vedat Demir katıldı.

Dr. Öğretim Üyesi Sinem Atay’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde konuşmacı olarak Bandırmalı BANÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ebru Kaya Mutlu, İİBF Dekanı Prof. Dr. Serap Palaz Çakır, Bandırma Belediye Meclisi’nin CHP’li üyeleri Av. Betül Agen ve Op. Dr. Tuğçe Karaçay ile BANÜ Genel Sekreter Şube Müdürü Nezahat Erçelik düşüncelerini açıkladı.

BANÜ’nün, “9. Kariyer Günleri” kapsamında gerçekleşen panelde, kamuda kadın istihdamının önemine dikkat çekildi.

Panelin moderatörü Dr. Öğretim Üyesi Sinem Atay, TÜİK verilerine göre ülkemizdeki kadın istihdamının yüzde 30 olduğuna işaret ederek, “Bu düşük bir orandır. Ayrıca kamuda çalışan kadınlar, erkeklere göre yüzde 15 daha düşük ücret alıyor” dedi.

Kadınların yüzde 95’inin, iş yaşamlarını sürdürürken çocuklarının bakım sorumluluğunu da üstlenmek zorunda kaldıklarını vurgulayan Atay, “Ayrıca bu kadınların yüzde 85-90’ı da ev işlerinin sorumluluğu da üstleniyor” diye konuştu.

BANÜ İİBF Dekanı Prof. Dr. Serap Palaz Çakır, kadınların eğitim düzeyi yükseldikçe iş gücüne katılma oranının da yükseldiğine işaret ederek, “Ama ne yazık ki, kadınların eğitim düzeyi düştüğünde, aldıkları ücret de azalıyor” dedi.

İş yaşamının önemli bölümünün İzmir’de geçtiğini belirten Bandırma Belediye Meclis Üyesi Av. Betül Agen, kadınların iş yaşamında çok önemli zorluklarla da mücadele etme zorunda kaldıklarına dikkati çekerek, “Bu iş yaşamında erkek tacizleri de var, ne yazık ki. Bir kadın için iş hayatında var olmak, iş hayatına girmekten daha zor” değerlendirmesinde bulundu.

Bandırma Belediye Meclis Üyesi Op. Dr. Tuğçe Karaçay, kadınların mutlaka eğitim görmesi gerektiğinin altını çizerek, şunları söyledi:

“Bandırma, her alanda çok gelişmiş bir kent. Buna rağmen Bandırma’nın bazı köylerindeki kızlardan bize, ‘Ailemiz bizi okutmuyor. Bize destek olun’ mesajları geliyor. Son 50 yılda, ülkemizdeki tıp fakültelerinde erkekler egemendi. Son dönemlerde ise erkek egemenliği azaldı. Kadınlar da tıp fakültelerine ağırlıklarını koydu. Bugün ülkemizde 6 bin cerrah var. Bu cerrahlar içinde kadın

cerrah sayısı ne yazık ki 500’ün altında. Ülkemizdeki genel kadın cerrah sayısı ise sadece 88. Ben de bu 88 genel kadın cerrah arasında olmaktan mutluyum. Bu mesleği yaparken eşimin büyük desteğini görüyorum. Benim kariyer yapmam için profesyonel sporcu ve gazeteci olan eşim, profesyonel sporculuğu bıraktı. Kadın, mesleğinde başarılı olabilmek için öncelikle kendisine inanmalı ve güvenmeli. Tıp fakültesinde okuduğumuz yıllarda, bazı hocalarımız, kadınların cerrah olamayacağını düşündüklerinden, kadınlara birçok hak sağlayan Atatürk’e bile kızarlar, ‘Kadından cerrah olmaz’ derlerdi. Ama daha sonra bu anlayış kırıldı.”

BANÜ Genel Sekreter Şube Müdürü Nezahat Erçelik de kadının sosyal yaşamda çok sayıda rolü bulunduğuna değinerek, “Kadın, öncelikle annedir. Ev işlerinin sorumluluğu onun üzerindedir. Bir yandan da çalışan kadın, işinde başarılı olmak için uğraşır. Yani çalışırken birçok alanda bölünür. Ancak bu zorluklara rağmen kadının kendi ayakları üzerinde durması onu güçlendirir. Kadının iş yaşamında başarıyı yakalaması için sabır, azim ve istek gereklidir” dedi.

SERPİL BALIKÇI



Anahtar Kelimeler: “Kamuda kadın istihdamı” paneli
  • Pazartesi 33.2 ° / 14.1 ° Güneşli
  • Salı 34.5 ° / 14.1 ° Güneşli
  • Çarşamba 34.3 ° / 16 ° Güneşli