Tarih: 23.02.2018 15:01

Başkan Saka, Ege´li Başkanlarla turizmi konuştu

Facebook Twitter Linked-in

Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, Aydın´ın Kuşadası ilçesinde Ege Bölgesi 3. Ağırlama Konaklama Teknolojileri ve Ev Dışı Tüketim Fuarı kapsamında düzenlenen "Sürdürülebilir Turizm" konulu panele konuşmacı olarak katıldı.
Ege´nin turistik kentlerinin belediye başkanları, "Sürdürülebilir Turizm" için masaya oturdu. Ege Bölgesi 3. Ağırlama Konaklama Teknolojileri ve Ev Dışı Tüketim Fuarı kapsamında düzenlenen, panelde Selçuk Belediye Başkanı Dahi Zeynel Bakıcı, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Hukuk Danışmanı Ferhat İlker Ünsever konuşmacı olarak katıldı.
Bu yıl turizmde yaraların sarılmaya başlandığına dikkat çeken başkanlar, sürdürülebilir turizminin yolunun "korumadan" geçtiğini söyledi. Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç "Korumanın yolu da planlamadan geçer. Rüzgar santralleri yerleşim alanlarına kadar girdi. Temiz enerji baltalar hale geldi. İşte bu gibi nedenler için sürdürülebilir turizme yönelik master plan şart" dedi.
GL Platform tarafından Efes Kongre Merkezi´nde düzenlenen Ege Bölgesi 2. Ağırlama Konaklama Teknolojileri ve Ev Dışı Tüketim Fuarı´nın ilk gününe Ege´li belediye başkanları damga vurdu. Turistik Kentler için Sürdürülebilir Turizm konulu konferansa katılan belediye başkanları, turizmde hem planlama istedi hem de yerel ve merkezi yönetimlerin birlikte hareket etmesi gerektiğine dikkat çekti.
Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı da olan Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur´un yönetimindeki toplantıda konuşan Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı, sektörün küresel olarak 6,5 Trilyon Dolarlık dev bir yapı haline ulaştığını ve 260 milyon kişiyi istihdam ettiğini söyledi.
Böylesine büyük ölçekli bir sektörün Türkiye ayağını "sürdürülebilir" kılmak için herkese görev düştüğüne dikkat çeken Bakıcı, "Birlikte hareket etmeliyiz. Ege´de çeşitli yönetimler var, bunların hepsinin birlikte hareket etmesi gerekiyor. Belediye, valilik, kaymakamlık gibi kurumların aynı yönde bakış açıları oluşturması sürdürülebilir bir turizm ile kalkınmaya önemli bir etki yapacaktır" dedi.
Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka ise zeytin ağaçları, Kaz Dağları, dünyanın hiçbir yerinde olmayan oksijeniyle "Yeşil ve Mavinin" birleştiği "ender" bir ilçe olduklarını söyledi. Bu kadar değerin bir arada olmasının yanında bu değerlerin korunmasının da günümüzde oldukça zor olduğunu belirten Saka, "Şunu biliyoruz. Kimse bizim kara kaşımıza, dört duvarla çevrili otel odalarımıza gelmiyor. İnsanlar Edremit´in coğrafyasına, oksijenin yüksekliğine, nem oranın sıfıra yakın mükemmel havasına geliyor. Kışın 145 bin olan nüfus yazın 1.3 milyona çıkarken biz, bu değerleri gelecek kuşaklara aktarmak için çok yoğun çalışıyoruz. Önemli adımlar da attık. Ancak bu tür değerleri korumak için gerçekleştirilen çalışmaların bütünsel bir plan dahilin de yürütülmesi büyük önem taşıyor" diye konuştu.
Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç´da sürdürülebilir turizmin yolunun "korumaktan" geçtiğini ifade ederek "Korumanın da yolu planlamadan geçer. Örneğin rüzgar enerjisi, temiz enerjidir. Ancak bazı bölgelerde sıkıntılar getiriyor. Yerleşim alanların içine kadar gelen rüzgar santrali, yani bizim anladığımızla temiz enerji, baltalar hale geldi. İşte bunun için önce planlamalar şart" dedi.
Benzer konunun balık çiftlikleri için de geçerli olduğunu ifade eden Dalgıç, "Karşı değilim, mutlaka balık çiftlikleri de olmalı. Enerjiye de karşı değilim. Ancak burada koruma mantığını ön plana çıkarmalıyız. Bunların hepsini planın içine dahil etmeliyiz. Ne nerede olmalı buna karar verebilmek için bir master plan yapılmalı. Nerede turizm, nerede tarım, nerede hayvancılık, nerede petrokimya olacak, Sürdürülebilir planlama üzerinde mutlaka durmamız gerekiyor" dedi.
Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı da turizmin yerel kalkınmanın önemli bir aracı olduğuna dikkat çekti.
Haber Merkezi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —