Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı A. Edip Uğur’u ziyaret eden zeytin üreticileri derneklerinin temsilcileri, zeytinlerin ilk defa uçakla ilaçlandığını söyleyip, zeytin ve zeytinyağında verim ve kalitenin arttığını açıkladı.
Ayvalık, Burhaniye, Edremit, Havran Zeytin Üreticileri Dernek Başkanları, Uğur’a zeytinlikleri uçakla ilaçlamasından dolayı teşekkür edip, uçakla yaptığı ilaçlamanın ardından zeytin ve zeytinyağında verim ve kalitenin kat be kat arttığını belirterek Başkan Uğur’a şükran ve minnetlerini ifade ettiler.
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur’un makamında kabul ettiği ziyarette Burhaniye Belediye Başkanı Necdet Uysal, Havran Zeytin Üreticileri Derneği Başkanı Hilmi Akdoğan, Ayvalık Zeytin Üreticileri Derneği Başkanı Salih Madra, Edremit Zeytin Üreticileri Derneği Başkan Vekili Mehmet Balcı, Burhaniye Zeytin Üreticileri Dernek Başkanı Yahya Ağarcık yer aldı.
Büyükşehir Belediyesi’nin zeytin sineğiyle mücadelesinin olumlu etkilerinin konuşulduğu ziyarette Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur, Büyükşehir Belediyesi olarak zeytin üreticisinin daha kaliteli zeytin ve zeytinyağı üretmesi adına bu çalışmayı gerçekleştirdiklerini söyledi. Uğur, bu çalışmayla birlikte Balıkesir ve Türkiye ekonomisine değer kattıklarını söyledi.
Uğur: “Marmara’yı sanayi, Ege’yi turizm ağırlıklı planlıyoruz”
Balıkesir’in en önemli tarım ürünlerinin başında gelen zeytinde verim arttırılması adına farklı projeler üzerine çalışmalar yaptıklarını dile getiren Başkan Uğur, Balıkesir’in Marmara Bölgesi’ndeki bölümünü sanayi, Ege Bölgesi’nde kalan kısmını ise turizm ağırlık olarak planladıklarını belirtti.
Başkan Uğur, Balıkesir’de Büyükşehir Belediyesi olarak 120 dönüm yer aldıklarını, burada örnek bir tarım uygulaması yapacaklarını, pilot uygulamayı daha sonra genele yayacaklarını kaydetti.
Zeytincilikte İspanya’da yaptıkları inceleme neticesinde pilot uygulama başlatacaklarını açıklayan Uğur, “Zeytin varlığı gittikçe artıyor. Balıkesir’in Marmara Bölgesini sanayi ağırlıklı, Ege Bölgesini turizm ağırlıklı planlıyoruz. Amacımız; Doğayı, zeytini korumak. Ege Bölgesi yat limanlarıyla, otelleriyle, Kaz Dağı’yla turizme hitap etsin. İspanya’ya gittiğimde zeytincilikle ilgili incelemelerde bulunduk. Tarımsal Daire Başkanlığımız 120 dönüm yer aldı. Balıkesir’de örnek bir tarım uygulaması yapmak istiyoruz. İspanya’ya yaptığımız ziyarette; Zeytin ağaçlarının üzüm bağları gibi çok sık ekildiğini gördük. İspanya’da zeytin ağaçlarını 10 sene sonra kesiyorlar ve yerine bir daha dikiyorlar. Bu 10 senenin 6 senesinde verim % 80 artıyor. Biz bu uygulamayı 120 dönümlük arazimizde yapmak istiyoruz. İspanya’da yapılan işi örnek alalım, çiftçilerimiz bu yeri eğitim merkezi gibi kullansın. Türkiye’de zeytin bir yıl veriyor bir yıl vermiyor. Biz zeytincilerimizin mağdur olmasını istemiyor para kazansınlar istiyoruz. Kazdağları’ndan su getirip damlama sulama yapmamız lazım. Biz zeytin için elimizden geleni yapıyoruz. İlaçlamasını, sulamasını yapıyoruz. Elimizdeki nimetleri değerlendirip bunları insanların istifadesine sunacağız” dedi.
Zeytin sineği ile uçakla yapılan ilaçlama sayesindeki mücadelenin olumlu sonuçlarını paylaşan Üretici Derneklerinin başkanları şunları kaydetti: “Şu anda sıkma zeytinyağının kilosu 9 lira, rafine yağının kilosu 6 lira. Arada 3 lira fiyat farkı var. 25 bin ton zeytinyağı ürettiğimizde 3,75 milyon TL eder. Eğer Büyükşehir Belediye Başkanımız Edip Uğur’un uçakla ilaçlama yapmamış olsaydı zeytin şimdi dibine dökülecekti, ama şimdi 9 lira, 10 lira oldu. Çevreciler özellikle doğal denge ile ilgili çok konuşuyorlar bu konuda. Eğer çevre uçakla ilaçlama çok kötü ilaçları kullandığı dönemler de oldu. Etkisi olsaydı körfezdeki doğal denge bu kadar malzeme olmazdı. Körfezdeki doğal dengede hiç büyük bir problemimiz olmadı. Kızıklı’da 150 kovan arısı olan bir Profesör var, ‘ben arılarımı kaldırmıyorum, şimdiye kadar hiçbir zararını görmedim’ dedi. Bu yapılan işin güzelliğini gösteren başka bir örnektir. 2015 yılında Körfez Zeytin Üreticileri Federasyonu kuracağız.”
Uğur, zeytinin kötü duruma düşmesinin siyasete alet edildiğini, verdikleri mücadelenin bazı kesimlerce istismar edilmeye çalışıldığını işaret ederek, “Ben zeytinleri ilaçlıyorum, ‘Büyükşehir Belediye Başkanı çevreyi kirletiyor mahvediyor’ diye gazete manşet atıyor. Biz bunu keyif için yapmıyoruz ki, ben buna para harcıyorum, orada 1500 ağaç söküldü. Mesela bizim Bandırma’da şu anda 4 bin hektar alan sanayi alanı ilan edildi. Bir de buraya 100 binlik haritalarda Türkiye`nin en büyük sanayicileri 10 Milyar Euro yatırım yapacaklar. Tabi çevreye uyumlu, çevre şartlarında çevreyi kirletmeden bunu yapacaklar.” şeklinde konuştu.
Zeytin Üreticileri Dernek Başkanları Başkan Uğur’a, zeytin sineği ilaçlamasının ardından çok daha verimli olan ve kalitesi artan zeytin hasadında üretilen ‘İLAÇ’ olarak tanımlanan özel üretim zeytinyağı hediye ederek minnet ve şükranlarını ifade ettiler.