Tarih: 08.10.2014 15:21

Başkan Uğur'da imar planına itiraz etti

Facebook Twitter Linked-in

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı A. Edip Uğur, sürdürülebilir bir çevre planı için çalışılmaların devam ettiğini açıkladı.
1/100.000 ölçekli çevre planlarına itirazlar 3 Ekim 2014 tarihinde sona erdi.
Balıkesir Merkez, Bandırma ve Körfez bölgesinden çok sayıda itirazın geldiği, özellikle ilçe belediyelerinin kendi bölgeleriyle ilgili planlamalardan rahatsız oldukları öne sürülüyor.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nde toplanan itirazların düzenlenmesi ve raporlaması amacıyla bir şirketin çalışma yürüttüğü gelen bilgiler arasında olduğu öğrenilirken, 1/100.000’lik çevre planlarına Büyükşehir Belediyesi’nin de itirazı söz konusu.
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca hazırlanan planların olduğu gibi kabul edilmesinin söz konusu olmadığını, itiraz süresi sonuna kadar gelecek tüm itirazların değerlendirilmesinin ardından en sağlıklı planın hazırlanacağına inandığını söyledi.
Büyükşehir Belediyesi’nin de planın bazı bölümlerine itiraz ettiğini söyleyen Başkan Uğur, "Balıkesir’de sürdürülebilir bir çevre planı için çalışıyoruz, bu plan alt ölçekli tüm planların anayasası olacak, o yüzden en sağlıklı anayasayı yapmamız gerekiyor" bilgisi verdi.
Çevre planlarına en yoğun tepkinin Bandırma’dan geldiğini ve bu tepkide haklı olduklarını kaydeden Uğur, “Sanayi alanları genişletilirken 2040 için öngörülen nüfus planlamasına göre yeterli konut alanının düşünülmediğini belirten Uğur, “Bu itirazlar değerlendirilecek ve en sağlıklı plan neyse o hazırlanacak" şeklinde konuştu.
Uğur, devamında şunları kaydetti:
"Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız bünyesinde hazırlanan 1/100.000 ölçekli çevre planı Balıkesir ve Çanakkale bölgelerini kapsıyor. Çanakkale’de de bu konuda pek çok itiraz var. Balıkesir’den de itirazlar geliyor. Biz bu planla ilgili olarak ilçe belediye başkanlarımızı, imar müdürlerimizi topladık, tartıştık. Haritaları ortaya koyduk, itirazlarını söyleyin dedik. Yapılacak itirazların değerlendirmesinden sonra sağlıklı bir çevre planı ortaya çıkacak. Planda Bandırma Bölgesi sanayi alanı olarak belirleniyor. Yeni ayrılan sanayi alanları dikkate alınarak 300 bin kişilik bir istihdam öngörülüyor. Uzun vadede 1.5 milyon nüfuslu bir Bandırma düşünüldüğünde, konut alanlarının geniş tutulmadığı ortaya çıkıyor. Konut alanları konusunda yoğun itirazlar var. Sadece Bandırma eğil, tüm ilçelerden çeşitli itirazlar geldi. Biz de bu noktada Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü’ne gerekli itirazlarımızı yaptık. 1/100.000’lik plandan sonra biz de 1/50.000, 1/25.000 gibi alt ölçekli planları hazırlayacağız. Bu noktada jeolojik etütlerin yapılması gerekiyor. Artık mevzi imar planlarıyla, plan değişiklikleriyle uğraşmak istemiyoruz. En kötü belediye, en çok mevzi imar planı yapan belediyedir. O belediye iyi çalışmıyor demektir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gelen itirazları dikkate alarak istediğimiz ölçekte bir plan hazırlayacaktır kuşkusuz. Elbette bu planlar yargıya da taşınabilir. Bakanlık bizim itirazlarımızı dikkate alır. Bu planlarla Balıkesir’in 2040 hedefi belirleniyor. Sanayi alanları, konut alanları, tarım alanları belirleniyor. Alt ölçekli planlar da buna göre hazırlanacak. Çevre yollarımız, otoyolumuz, hafif raylı sistem hepsi bu planda yerini alıyor. İtirazı olanlar gerekli itiraz başvurularını yapsın, gerekçelerini anlatsın, bu itirazların ardından Balıkesir’in geleceğini belirleyecek en sağlıklı planı ortaya çıkaralım."




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —