Tarih: 24.10.2014 21:24

Başkan Uğur, Bandırma'da

Facebook Twitter Linked-in

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı A. Edip Uğur, Bandırmada basın toplantısı düzenledi. “Sürdürülebilirlik şehircilik” anlayışı kapsamında ve gelecekte Balıkesir’in nüfusunu 5 milyon baz alarak çalışmaları ve hizmetlerini herkese eşit olarak yerine getirmeye çalıştıklarını vurgulayan Uğur, çeşitli konular hakkında bilgi verdi.
BANDIRMA, METALURJİ ÜSSÜ OLACAK
1/100 binlik Çevre Düzeni Planı kapsamında Bandırma’nın, önümüzdeki dönemde “metalürji üssü” konumuna geleceğine dikkati çeken Uğur, şunları söyledi:
“Metalurji sanayi alanı yaklaşık 50 bin dönümlük alanı kapsayacak. Bunun için sanayiciler, bölgeden şu ana kadar 35 bin dönümlük yer satın aldı. Bu sanayi için yapılacak yatırım yaklaşık 10 milyar avroyu buluyor. Tüm hesaplarımızı, gelecekte Bandırma’nın nüfusunun 1,5 milyonu bulacağını düşünerek yapıyoruz.”
Balıkesir’in her açıdan zengin bir il olduğunun altını çizerken, imar planları ile uyumlu bir büyümeyi hedeflediklerini vurgulayan Uğur, şunları söyledi:
“30 Mart 2014, Balıkesir’in Büyükşehir olmasının ardından kurduğumuz BASKİ kapsamında tüm ilçelerin su, kanalizasyon ve katı atık bertaraf hizmetleri Büyükşehir’e geçti. İlimiz sınırları içinde hâlen 500 bin su-kanalizasyon abonemiz bulunuyor. Bandırma Belediyesi’nin, Hazine kredisiyle Gönen’den, Bandırma’ya getirdiği içme ve kullanma suyunun Hazine’ye olan 102 milyon 688 bin liralık borcunu da biz devraldık. Bu borç, her ay bizden 8 milyon lira olarak kesiliyor. Hâlen, Hazine’ye 75 milyon liralık borç yükü bizim sırtımızda. Bu borcu, 2015 yılı sonuna dek ödeyeceğiz.”
Bandırma’da yıllardır çöplerin “vahşi depolama” sistemiyle bir yerde toplandığını, daha önce Bandırma Belediyesi’nin önderliğinde, Edincik, Aksakal, Erdek, Karşıyaka ve Ocaklar belediyelerinin katılımıyla oluşturulan Güney Marmara Katı Atık Birliği’nin de, Büyükşehir Belediyesi’ne devredildiğini belirten Uğur, “Şimdi, katı atık bertaraf tesisi kurmak için yer arıyoruz” diye konuştu.
Balıkesir’in, 20 ilçesiyle birlikte sağlıklı bir şekilde büyümesi için çaba harcadıklarını vurgulayan Uğur, şöyle konuştu:
“Su tahsilatını da biz yapacağız. Ancak, kurumsallaşmamızı tamamlayana kadar bu işin, 30.12.2014 tarihine dek ilçe belediyeleri tarafından yürütülmesini, sonra mahsuplaşacağımızı bildirmiştik. Bandırma’da buna uyulmamış. Demek ki, Bandırma Belediyesi bizi sabote etmiş. Biz, biriken su faturalarını vatandaştan 5-6 taksitle almayı düşünüyoruz. Yani, bu konuda vatandaşı zora sokmayacağız.”
JEOLOJİK VE JEOFİZİK ETÜTLER YAPACAĞIZ
Balıkesir’in 1. derece deprem kuşağı içinde yer almasına karşın bu konuda ciddi hiçbir çalışma yapılmadığını öne süren Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı A. Edip Uğur, şunları söyledi:
“1/100 binlik Çevre Düzeni Planı’nın uygulanmasına geçilmeden önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, önümüzdeki günlerde, uçaktan Balıkesir’in fotoğraflarını çekecek. Sürdürülebilir bir şehircilik için imar planları son derece önemli. Eğer bir kentin belediye meclisinin gündeminin % 30’u, imar planı değişikliklerinden oluşuyorsa, o kentte herkesin rant peşinde koştuğu gerçeği ortaya çıkar. “
İŞÇİ ÇIKARMALARINI BİZ YAPMADIK
Bandırma Belediyesi’nde, geçtiğimiz günlerde işlerine son verilen 120 işçiyi kendilerinin çıkarmadığını öne süren Uğur, “Bu işçilerin sözleşmeleri 30.9.2014 tarihinde sona ermişti” dedi.
ZEYTİN ALANLARI İLAÇLAMASI
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak Bandırma, Erdek ve Marmara ilçeleri sınırları içindeki 67.500 hektarlık alanı, zeytin sineğine karşı iki kez ilaçlarken, 1350 litre ilaç attıklarını, Körfez dahil Balıkesir’de toplam 825 bin dekarlık alanı ilaçladıklarını belirten Uğur, “Bu yörelerin hangi partiye oy verip vermediklerine bakmaksızın zeytin sineği mücadelesi yapıyoruz” diye konuştu.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nde 2584, BASKİ’de ise 90 olmak üzere toplam 3400 çalışanlarının bulunduğuna dikkati çeken Uğur, yasaya göre Milli Emlak’ın ve sahil dolgu alanlarının Büyükşehir’e ait olduğuna işaret ederken, şöyle konuştu:
“Anladığıma göre bu konudaki yetkinin ellerinden gitmesi bazı ilçe belediyelerini rahatsız ediyor. Ancak biz, kavgadan değil, hizmetten yanayız. Vatandaşın memnun olacağı, doğru hizmetler peşindeyiz. Önümüzdeki dönemde, Bandırma’ya, Avrupa Birliği fonları destekli 60 milyon avroluk içme suyu depoları ve atık su toplama yatırımı yapacağız. Bu yatırımın içine, Bandırma’ya Gönen Barajı regülatöründen gelen suyu, baraj gövdesinden aldırmayı da koymak istiyoruz. Bu yatırımı 5 yıl içinde hizmete sokarak, Marmara Denizi’nin kirlenmesini önlemek istiyoruz. Amacımız, vatandaşlarımızın sağlıklı su kullanarak, sağlıklı yaşamalarıdır.”
BALIKESİR’DE 43 BİN YÜKSEK OKUL ÖĞRENCİSİ VAR
Balıkesir’de hâlen 43 bir üniversite ve yüksek okul öğrencisi bulunduğuna dikkati çeken Uğur, “Bu öğrencilerin 27 bini Balıkesir merkezde, diğerleri ise ilçelerdedir. Bandırma’da ise 5600 öğrenci bulunuyor. Bandırma’ya bir üniversite kurulması için Balıkesir Üniversitesi Senatosu’nun karar almasını sağladık. Gelecekte Balıkesir’de 150-200 bin yüksek okul öğrencisi olmasını hedefliyoruz” dedi.
BANDIRMA VE ERDEK KÖRFEZLERİNE BİR ŞEY OLMAZ
Bandırma ve Erdek yöresine kurulan sanayi tesislerinin, bu ilçelerin körfezlerine çevresel zarar vermeyeceğini öne süren Uğur, “Kocaeli’nde olduğu gibi kuracağımız bir skada merkeziyle, bu körfezlere verilecek atıkları çok iyi kontrol edeceğiz” diye konuştu.
Balıkesir sınırları içinde ger gün 30 bin ton hayvansal atık çıktığına işaret eden Uğur, “Bu atıkları, Edincik ve Gönen’deki gibi kuracağımız biyogaz tesisleriyle elektrik enerjisine dönüştürmek istiyoruz” dedi.
KUŞCENNETİ’NİN SADECE ADI KALMIŞ
Bandırma’ya bağlı Kuşcenneti Ulusal Parkı’nın da sadece adının kaldığını öne süren Uğur, şu değerlendirmede bulundu:
“Geçtiğimiz günlerde Kuşcenneti’nin üzerinden helikopterle geçtik. Her yer bataklık ve pislik durumuna gelmiş. Kuşcenneti olarak sadece 20-30 dönümlük bir alan var. Kuşcenneti bitmiş!”
ALİ OSMAN SALİ KENDİSİ AYRILDI
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ali Osman Sali’nin neden görevini bıraktığı ile ilgili bir soruyu da yanıtlayan Uğur, şöyle konuştu:
“Ali Osman Sali arkadaşımızla daha önce 9 yıl süreyle parlamentoda birlikte çalıştık. Daha sonra bürokrat olarak da hizmetler veren bu değerli arkadaşımızın, benimle sürtüşme sonucunda görevinden ayrıldığı iddiaları doğru değildir. Bu arkadaşımızın eşi ve çocukları Bursa’da oturuyor. Hatta genel sekreterlik görevi sırasında kendisi, Balıkesir’de ev bile tutmadı. Hafta sonlarında Bursa’ya gidip geldi. Ancak bana gelerek, artık yorulduğunu ve ayrılmak istediğini öne sürdü ve istifa etti.”

Haber : Önder Balıkçı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —