Tarih: 27.11.2014 18:18

BASKİ Bütçesi: 364 milyon 725 bin lira

Facebook Twitter Linked-in

BASKİ Genel Kurulu Kasım 2014 Ayı toplantısı Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur’un başkanlığında düzenlendi.
BASKİ’nin 2015 Yılı Gelir ve Gider Bütçesi, 2015- 2019 BASKİ Stratejik Planı ve Su tarifesinde revizyonla ilgili kararların görüşüldüğü genel kurulda, BASKİ’nin 2015 yılı bütçesi 364 milyon 725 bin TL olarak kabul edildi.
Uğur’un talimatıyla Tarife Komisyonu’na sevk edilen su tarifelerinde yapılan yeni düzenlemeyle; su kullanım bedelinin % 50’si olarak su faturalarına yansıyan atık su bedeli kanalizasyon arıtma tesisi olan ilçelerde % 30 oranında alınmasına karar verildi. Ayrıca her ilçe belediyelerinin 30 Mart 2014 tarihi itibariyle kendi belediye meclislerinde karar alarak uygulamakta olduğu su ücret tarifelerinin aynı biçimde uygulanmasına karar verilirken tarife ücretlerinin TÜFE oranında güncelleneceği açıklandı. Yeni su tarifesiyle su faturalarında sayaç bakım ücreti olarak yansıyan bir buçuk ton su bedeli kaldırılarak, bu ücret 1,5’de sabitlendi.
BASKİ’nin borcu 450 milyon lira
BASKİ’nin yeni kurulan bir kurum olduğunu kaydeden Uğur, bu dönemde geçici sıkıntıların ortaya çıkmasına rağmen çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğine dikkat çekti.
BASKİ’nin 450 milyon lira borcu bulunmasına rağmen yatırımları sürdürdüklerini kaydeden Başkan Uğur, “Büyükşehir Belediye Kanunu’yla birlikte Su Kanalizasyon Dairleri Büyükşehir’in uhdesine bırakıldı. Bizde ilk altı ayda vatandaşın alacağı hizmet aksamaması için Eylül ayının sonuna kadar bu yetkiyi ilçe belediyelerine devrettik. 1 Ekim tarihinden itibaren bu yetkiyi devralmaya çalışıyoruz. Mahsuplaşma devam ediyor. Geçiş döneminde bir takım sıkıntılar oluyor. Belediyeler farklı şirketlerden hizmet alıyor. Bu firmalar işi zorlaştırıyor. Bu firmalar bilgileri vermiyor, bizim iş yapmamızı engelliyor. Büyükşehir Belediyesi olduktan sonra bu kadar borç aldık diye enkaz edebiyatı kesinlikle yapmadık. Ama tutup da bize haksız bir muhalefet yapılınca bizde bunu söylemek zorunda kaldık. Kanun bu borcu bize vermiş bu borç bizim sırtımızda. BASKİ’nin şu anda borcu 450 milyon lira.” dedi.
Uğur: “2-3 yıl içinde tek fiyat tarifesine geçeceğiz”
Uğur, hedeflerinin 2-3 yıl içinde il genelinde tek fiyat tarifesine geçmek olduğunu söyledi.
Uğur, sözlerini şöyle sürdürdü: “Balıkesir’de 30 Mart 2014 tarihinde 50 kuruş ile 3.29 TL fiyat aralığı var. Balıkesir’de 80 çeşit tarife var. Bunu şu anda 62’ye indirdik. Bizde mutlaka tek fiyata geçireceğiz. Yüksek fiyatları indirip, düşükleri yukarıya çekmeye çalışırsak olmayacak. Dedik ki; 30 Mart 2014’te kapanan belde belediyeleri, su kanalizasyonları bize devrolan ilçe belediyelerinin uygulaması neyse aynen ona uyalım dedik. TEFE, TÜFE’ye göre % 8.21 fiyat artışı yaptık. En son Tarife Komisyonu’nun aldığı kararla atık su tesisi olan yerler % 30 atık su bedeli ödesin dedik. BASKİ’nin şu anda 475 bin abonesi var. Şu anda tahsilâtlar düşük.”
İlçelerde ve kırsal mahallelerde tüketilen suyun kalitesini yükseltmek için arıtma tesisleri yapmayı planladıklarını ifade eden Uğur, “Bütün ilçelerin arıtma tesisi olsun istiyoruz. Şu anda 890 kırsal mahalle var. Bu 890 kırsal mahallenin hiçbirinin arıtması yok. Hepsi dere deşarj. İçme suları arsenikli olan var, nitratlı olan var nitritli olan var. Bütün ilçelerin su analizlerini de yaptırıyoruz. Arsenik anlamında sıkıntılar var. Arsenikle ilgili yedi mahallemize arıtma tesisi yapıyoruz. Yedi mahallenin arıtma tesisi 2 milyon TL tutuyor. Baktığımız zaman Balıkesir’de 60 mahallede arsenikli su var. Kırsal mahallelerimizdeki insanlarda sağlıklı su içmeli” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —