Erdek Belediyesi Din Hizmetleri Görevlisi İmam İrfan Güngör, 4+4+4 eğitim sisteminin TBMM`de kabul edilmesiyle mahalle imamları da seçmeli Kur`an derslerine girecek şeklinde, kendilerini küçümseyici yönde açıklama yapanların sözlerini eleştirdi.
Uzun tartışma maratonunun ardından yasalaşan 12 yıllık kademeli eğitim, köklü değişiklikler getiriyor. Kur`an, Peygamberimiz`in hayatı ve Alevilik`in seçmeli olduğu sistemde öğrenci, ilgi alanına göre ders tercihinde bulunabiliyor. Lise, açıköğretim şeklinde dışarıdan da bitirilebiliyor. Sistemin, 2012-2013 eğitim-öğretim yılında hayata geçirilmesi öngörülüyor.
Meclis Genel Kurul görüşmelerinin son gününde sürpriz bir önerge ile Kur`an-ı Kerim ve Peygamberimiz`in hayatı (siyer) seçmeli ders oldu. Kanun teklifinin 9. maddesinin görüşmeleri sırasında Kur`an ve siyerin lise ve ortaokulda seçmeli ders olması ve imam-hatiplerin orta kısımlarının açılması yönünde önerge verildi. Kabul edilen önergeyle ortaokul ve liselerde, Kur`an ve siyer, isteğe bağlı seçmeli ders olarak okutulacak. Yeni dönemde dini eğitim, mevcut uygulamadan farklılık gösterecek. Din dersi yalnızca Sünnilere yönelik olmayacak. Aleviler, Süryaniler, Hıristiyanlar ve Museviler için de seçmeli dersler getirilecek. Özellikle zorunlu din dersine karşı çıkan Aleviler için yoğun yaşadıkları bölgelerde Aleviliği anlatan seçmeli dersler müfredata konulacak.
Bizde Yeni Erdek Gazetesi olarak, 4+4+4 eğitim sistemi içinde yer alacak seçmeli Kur`an dersiyle ilgili Güngör hocamızın görüşlerini öğrendik.
İşte! Güngör hocamıza yönelttiğimiz sorular ile aldığımız cevaplar:
Şekerci: 4+4+4 olarak adlandırılan yeni eğitim sistemine nasıl bakıyorsunuz?
İrfan Güngör: Bu çok önemli konunun siyasi malzeme yapılmasını uygun bulmuyorum. Çünkü, gençlerimizi ülkemizin geleceği olarak görüyorum. Özgür ve demokratik ülkelerde kesintisiz eğitim uygulamak, yetişen neslin, gençliğin tek ve zorunlu kulvara sokularak tek tip ve kalitesiz gençler yetiştirerek, ihtiyaç duyulan alanlarda ara eleman ihtiyacı doğmasına neden olmuştu. Bütün ekonomik ve iş çevreleri ara elaman ihtiyacı olduğunu bas bas bağırmaktadır. İşsizliğin ciddi seviyelerde olduğu ülkemizde kalifiye eleman ihtiyacını eğitimplanlamasının yanlış ve tek düze yapılmasının büyük rolü olmuştur. 4+4+4 eğitim sistemiyle veya kesintisiz eğitim sistemiyle çocuk kabiliyeti olan kulvara girerek kaliteli ve ihtiyaç duyulan elemanlar yetişecektir.
Şekerci: Yeterli din öğretmeni olmadığı için mahalle imamları derse girecek yönünde bir kısım medyada tepki dolu görüşler yayınlandı, bu tepkileri nasıl değerlendiriyorsunuz?
İrfan Güngör: Seçmeli Kur`an dersi ile Peygamber efendimizin hayatının anlatılacağı derslere imamlar girecek eleştirilerini haksız, anlama yeteneğinden yoksun buluyorum.
Diyanet İşleri Başkanlığı personeli cami hocalarının yüzde sekseni üniversite mezunudur. Bu görevliler öğrenciye yaz döneminde 2,5 aylık sürede Kur`an okumayı öğretirken bunun yanında din dersleri de vermektedir. `Mahalle imamları derse girecek` gibi kinayece yapılan bu açıklamaya karşı bende şu cevabı veririm.
Biliyorsunuz, Müslümanların doğumdan, nikah ve ölüme kadar hep imamla, cami hocasıyla hayatı devam edip gidiyor. Bu küçümseyici sözü yakışıksız buluyorum.
Şekerci: Pekala, çocuklarımızın Kur`an ile din dersi öğrenmesine ihtiyaç var mı?
İrfan Güngör: Olmaz mı? Bu toplum ne çekmişse cehaletten çekmiştir. Kur`anı öğrenmeyen yaratıcısına halini arz etmekte zorlanır. Latin harfleri Kur`an harflerine karşı yetersiz kalır. Kişinin Latin harfleriyle yeni Türkçemizle ezberlediği dualarda mutlaka noksanlık ve yetersizlik vardır. Onun için ibadetimizi tam ve güzel yapabilmemiz için Kur`anı orijinaliyle okumak her Müslüman için gereklidir. Hatta farzdır.
Şekerci: Bu tespitinize nasıl ulaştınız?
İrfan Güngör: Cemaatimize bakıyorum oku bakalım Fatiha Süresini diyorum, çok zorlanıyorlar. Tam ve güzel okuyan sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Bu cehalet değimlidir?
Her şeyi yaratan, sayısız nimetlerle bizleri donatan yaratıcıya bilmezsek, bilemezsek nasıl teşekkür edeceğiz? Teşekkür etmezsek bu nankörlük değimlidir?
Şekerci: O zaman bu kadar fırtına neden koparılıyor?
İrfan Güngör: mukaddes değerlerine yabancılaşmak, İslamın yıllarca öcü gibi gösterilmesi, insanımızın değerlerinden uzaklaştırılması toplumumuzun bazı kesimlerinde bu algıyı oluşturmuştur. İslam bir ışıktır, ışıktan kim korkar?
Şekerci: Eğitimin 5. sınıfından sonra okulların tamamen İmam Hatip Lisesi`ne dönüştürülecek iddialarına ne diyorsunuz?
İrfan Güngör: İmam Hatipler, Türkiye Cumhuriyeti`nin okullarıdır. Bu toplumun öz dinamiğidir. İmam Hatip Liselerinde, diğer liselerde olan dersler var olup sadece fazlalığı Kur`an dersleridir. O da, haftada 2,5 saattir.
Mecliste kabul gören bu yasa kimseye gel sana zorla Kur`an öğreteceğim, dinini öğreteceğim demiyor ki. Adı üzerinde, seçmeli ders.
Ben bir Müslüman olarak çocuğumun Kur`an ve dinini öğrenmesini canı gönülden isterim. Aynı zamanda bu her anne ve babanın da vebalidir.
Şekerci: Okullarda din dersinin olmasını anladık da, Kur`an dersine ne diyorsunuz?
İrfan Güngör: Meslek hayatın boyunca insanların dinini, Kur`anı zamanında öğrenememenin acısına, özlemine ve yaşadıklarına tanık oldum. Atalarımızın "Ağaç yaş iken eğilir` dediği gibi, yaş ilerledikten sonra öğrenmek hem zorlaşmakta, hem de hayat mücadelesi ona çok zaman tanımamaktadır. Bir ara orta yaş ve üstü diyebileceğim 30, 40 kişiye Kur`an öğretmeye gayret ettik ve başardıkta. Ancak çocuk yaşta verilen eğitim gibi kolay ve verimli olmamakta. Diyorum ki, belli bir yaştan sonra, bu Kur`an ve din eğitiminin ne kadar ihtiyaç olduğunu alıyorsunuz ama geç kalıyorsunuz. Onun için mecliste kabul edilen bu yasayı olumlu ve çok önemli bir adım olarak görüyorum. 4+4+4 eğitim sistemi milletimize hayırlı olsun.
Şekerci: Hocam bize ayırdığınız bu güzel zamanınız için size çok teşekkür ediyorum.
İrfan Güngör: Biz imamlara atfen kinayece söylendiğine inandığım `Mahalle İmamı` sözüne gazeteniz aracılığıyla cevap verme imkanı tanımanızdan dolayı teşekkür ediyor, Yeni Erdek Gazetesi`nin başarılı yayın hayatının devam etmesini Yüce Rabbimden diliyorum.