Bakanlığın hazırladığı taslakta cep telefonu, internet ve doğalgaza % 1 ek belediye vergisi konması yer alıyor. Motorlu Taşıtlar Vergisi gelirlerinin % 10´unun da belediyelere aktarılması öngörülüyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kaynak sıkıntısı yaşayan belediyelerin ´gelir´ problemini çözmek üzere radikal bir yasa değişikliği taslağı hazırladı. Cep telefonu, internet, doğalgaz faturası üzerinden % 1 ek ´belediye vergisi´ alınması, Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) gelirlerinin % 10´unun da belediyelere aktarılması öngörülüyor.
Sebze meyve hallerinde ´rüsum´ artışı, Emlak Vergisi´nde değerleme sisteminin değişmesi, Çevre Temizlik Vergisi´nin belediye meclislerince belirlenerek artırılması da diğer öneriler olarak sıralanıyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki´nin AK Parti Yerel Yönetimler Başkanlığı döneminde başladığı ve bakanlığı sonrası hızlandırdığı dört ayaklı çalışma, belediyelerin yıllık gelirlerinde 40 milyar liralık ek kaynak yaratılmasını öngörüyor.
Maliye Bakanlığı´nın bazı noktalarına itiraz ettiği ve son şekli verildikten sonra Bakanlar Kurulu´na gelecek çalışmanın ´Mali Yapı ve Gelirler´ başlıklı bölümünde yerel yönetimlerin ´öz gelirlerini artırıcı´ şu öneriler sıralanıyor: ´Yol Harcamalarına Katılma Payı´ uygulaması kaldırılsın. Bunun yerine Motorlu Taşıtlar Vergisi üzerinden yüzde 10 oranında Yol ve Trafik Katkı Payı alınsın. Bu gelir, ulaşım ve yol hizmetinde kullanılsın. Büyükşehirlerde ise bu pay, büyükşehir belediyelerine verilsin. (Bakanlığın bu önerisi yıllık 10 milyar liraya yaklaşan motorlu taşıtlar vergi gelirinin 1 milyarının ´yol ve trafiğe´ ayrılması anlamına geliyor). Konut ve sanayinin tükettiği doğalgaz ile cep telefonu ve internet faturaları üzerinden % 1 ´belediye´ vergisi alınsın. Atık ücreti kaldırılsın. Çevre Temizlik Vergisi (ÇTV) artırılsın, miktarını da belediye meclisleri belirlesin. Tahsil edilen ÇTV´nin % 30´u büyükşehir belediyelerine verilsin. (ÇTV konutlarda tüketilen 1 metreküp su üzerinden büyükşehirlerde 27 kuruş, diğer illerde 21 kuruş olarak alınıyor. İşyerlerinde ise derece ve gruplara göre yıllık 21 liradan 2600 liraya kadar çıkıyor). Hal rüsum oranları (malları satın alanlarca toptan satış bedeli üzerinden toptancı hali bulunan belediyelere veya işletmelere ödenen pay) kanunla belirlenecek sınırlar içinde belediye meclislerince belirlensin ve rüsum oranı ile paylaşım yeniden düzenlensin. Konut, işyeri ve arsa değeri üzerinden büyükşehirlerde binde 2 ila binde 6 oranında; diğer şehirlerde binde 1 ila binde üç oranında alınan emlak vergisi; yerleşim yerlerinin gelişmişlik düzeyine göre kanuni sınırlar içinde belirlensin. Böylece büyükşehirlerde % 100 artırımlı uygulamasına son verilsin. Hazinenin özel mülkiyetinde veya devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerdeki madenlerden alınan devlet payının dağılımı değiştirilsin. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı´na verilen % 50´lik pay, büyükşehir belediyelerine verilsin. Büyükşehirlerde Kültür ve Tabiat Varlıkları Katkı Payı, belediye gelirleri arasına alınsın. Bu payın % 70´i büyükşehir belediyelerine, % 30´u büyükşehir ilçe belediyelerine verilsin. Amacı doğrultusunda kullanımı için ayrı bir hesapta tutulsun.
Haber Merkezi