Bandırma’ya bağlı Bereketli Mahallesi balıkçıları, iki yıldan beri balıksız kaldılar.
Bereketli Mahallesi Muhtarı Ahmet Tek, mahallelerinin sürekli göç verdiğini, bin 50 olan nüfuslarının 750’ye düştüğünü belirterek, şunları söyledi:
“Bandırma’ya bağlı, Kuş Gölü’ne sahili bulunan üç mahalleden biriyiz. İki yıl öncesine kadar gölde yakaladığımız İsrail Sazanı’nı, bol miktarda Irak’a satardık.
Ancak göldeki aşırı kirlenme nedeniyle iki yıldır İsrail Sazanı hiç çıkmıyor. Yerli sazanı ise ara ki bulasın, tek tük çıkıyor. İki yıl öncesinde, temmuz, ağustos, eylül aylarında İsrail Sazanı çok bol yakalardık. Irak’a yıllık ihracatımız bin 600, 2 bin tonu bulurdu. Ancak göl kirliliği nedeniyle balıkçılığımız ölmek üzere. 70 teknemiz, göl kıyısında yatıyor” dedi.
Muhtar Tek, mahallelerinin 7 bin dönümlük arazisinde arpa ve buğday ağırlıklı tarım yapıldığına işaret ederek, “Büyükbaş hayvancılığımız da iyi durumda değil. Daha önce bin 650 olan hayvan sayımız 300-400’lere kadar düştü” diye konuştu.
1968 yılında kurulan, halen başkanlığını Engin Altın’ın yürüttüğü “Bereketli Su Ürünleri Kooperatifi” de iki yıldır hareketsiz aylar yaşıyor.
Bandırma Kent Konseyi Başkanı Serdar Polat da, Kuş Gölü’ndeki(Manyas Gölü) kirliliğin önlenmesi için girişimlerde bulunduklarını belirterek, şu değerlendirmede bulundu:
“Erasmus+ projesi kapsamında, 6 ülkenin 36 öğrencisiyle birlikte Kuş Gölü’ndeki kirliliğin önlenmesi için incelemeler yapmak üzere Bereketli Mahallesi’ne geldik. Bu gölden, önceki yıllarda bol balık çıkıyordu. Şimdi kirlilik nedeniyle balık kalmadı. Gölün kirlenmesine denetimsiz bir şekilde Kuş Gölü’ne verilen sanayi atıkları ve bölgede bulunan büyükbaş hayvan çiftliklerinin atıkları neden oluyor. Bu gölden beslenen, Kuş Cenneti’ndeki kuş türleri de olumsuz etkileniyor. Kuş Cenneti ise Cumhurbaşkanlığının 20.08.2021 tarihli ve 31574 sayılı kararıyla kesin korunması gereken hassas alan olarak tescil ve ilan edilmiş bulunuyor.”
Haber : Önder Balıkçı