?29. Uluslararası Bandırma Kuşcenneti Kültür ve Sanat Festivali? kapsamında, ?Bölgemizin Kültür ve Tarih Hazineleri? konulu panel de düzenlendi.
Bandırma Belediyesi Santral Kültür Merkezi´nde, Dr. Ulaş Töre Sivrioğlu´nun yöneticiliğinde gerçekleşen panele konuşmacı olarak, 1988-2010 yılları arasında, Daskyleion ören yerindeki kazıların başkanı Prof. Dr. Tomris Bakır, hâlen sürmekte olan Daskyleion kazılarının başkan yardımcısı Prof. Dr. Sedef Çokay Kepçe, Erdek Zeytinliada kazı başkanı Prof. Dr. Nurettin Öztürk ve Erdek Kyzikos kazı başkanı Doç. Dr. Nurettin Koçhan katıldılar.
Prof. Dr. Tomris Bakır, ?Türk halkında, insan yaşamını zenginleştiren, yeri başka hiçbir şey ile doldurulamayacak tarihi çevre ve doğayı koruma alanında son yıllarda ilgi giderek artmıştır. Bugün, bu amaç için yerel, bölgesel ve ulusal düzeyde yüzlerce kuruluş işbaşındadır. Ancak tüm çabalara karşın hâlâ doğa ve tarihi çevre giderek yok olmaya devam ediyor. Bandırmalıların sahip oldukları değerli bir eko sistem konumundaki Kuş Cenneti´ne en büyük emeği vermeliyiz. Bunun yanı sıra arkeolojik kazıların, turizmin atardamarı olduğunu kabul edelim. Yatırımlarımızı buna göre düzenlersek Bandırma´yı, hem Türkiye´nin, hem de dünyanın sayılı turistik merkezlerinden biri durumuna getirebiliriz. Güney Marmara yöresinde tarih öncesi dönemlere ait buluntular azımsanmayacak boyuttadır ve bu konuda bilinenler, arkeolojik kazılar yardımıyla insanoğlunun yeryüzünde ortaya çıktığı Paleoekolojik ortamların varlığına işaret etmektedir? dedi.
Sürmekte olan Daskyleion kazılarının başkan yardımcısı Prof. Dr. Sedef Çokay Kepçe, bu kazıları üçüncü kuşak olarak yürüttüklerini belirtirken, ören yerinde 7 kültür tabakası saptadıklarını açıkladı. Kepçe, arkeolojik kazıların başarıya ulaşması için maddi desteğin yanı sıra toplumsal desteğe de ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi.
Erdek´teki Kyzikos ören yerindeki kazı başkanı Doç Dr. Nurettin Koçhan da, Kyzikos´un, paranın döndüğü yer olduğuna işaret ederken, ?Bugün dünyada nasıl ki İsviçre, paranın döndüğü yer olarak biliniyorsa, geçmişte de Kyzikos öyleydi. Kyzikos´a gelen bir daha gitmezdi? diye konuştu. Koçhan, Kyzikos´ta, tüm dünya için çok önemli olan Hadrian Tapınağı´nın yer aldığını, ayrıca, Türkiye´de Bergama, Adana ve Kyzikos´ta amfiteatr bulunduğunu vurgularken, ?Kyzikos´taki amfiteatrda, dünyanın ilk su oyunları ve vahşi hayvan döğüşleri yapılıyordu? dedi.
Yaklaşık 10 yıl dolayında, Erdek Zeytinliada kazılarını yürüten Prof. Dr. Nurettin Öztürk de, 8 dönümlük adada çok önemli eserler olduğuna dikkati çekerken, bunlar arasında kilise, dünyanın gençler için yapılan ilk vaftiz havuzu ve kaynak sularının bulunduğunu belirtti. Öztürk, 2014 yılında, meteor olduğunu tahmin ettikleri, yaklaşık 3 ton ağırlığında, 2 metre büyüklüğünde bir de siyah taş bulduklarını sözlerine ekledi.
Panelin ardından konuşmacılara plâketlerini Bandırma Kaymakamı Günhan Yazar ve Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza verdi.
Haber : Önder Balıkçı