Tarih: 10.12.2013 00:00

Borsa Başkanı Halit Sezginden girişimcilik ve liderlik dersi

Facebook Twitter Linked-in

Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Halit Sezgin, Bandırma İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi`nde düzenlenen seminerde konuştu. Sezgin, fakültenin "Genç Girişimciler Topluluğu" tarafından organize edilen "girişimcilik ve liderlik" konulu  seminerin konuk konuşmacısı olan Sezgin, bilgi ve deneyimlerini öğrencilerle paylaştı.
Fakültenin "Genç Girişimciler Topluluğu" Başkanı Semih Hotiç`in açış konuşmasının ardından kürsüye davet edilen Sezgin, girişimcilik oranı yüksek toplumların, refah düzeyini yakaladıklarına dikkati çekerken, şunları söyledi:
"Her yıl, üniversitelerimizden 750 bin öğrenci mezun olarak, iş aramaya başlıyor. Henüz okurken, hedefleriniz çok yüksek olmalı. Türkiye, şu anda dünyanın 16. büyük ekonomisine sahip bulunuyor. 2023 yılındaki hedefimiz ise ilk 10 arasında yer almak olarak açıklandı. Önceki yıllarda 3 milyar dolar olan yıllık ihracatımız, şu anda 160 milyar doları buldu. Bu ihracatın yüzde 62`sini, kısaca KOBİ dediğimiz Küçük Orta Boy İşletmeler yapıyor. Ekonomisi güçlü olan ülkelerin geleceği parlaktır. Borç alan, emir alır."
Borsamızı, Türkiye`nin yıldızı yaptık
Bandırma Ticaret Borsası`nın, hâlen ülkemizdeki 113 borsa arasında, işlem hacmi açısından dokuzuncu sıraya yükselttiklerini vurgulayan Sezgin, "Biz, sekiz yıl önce göreve gelmeden borsamız, işlem hacmi açısından 22. sıradaydı. Bugün ise dokuzuncu sıradayız. 100 bin tonluk depolama kapasitemizle Türkiye birincisiyiz. Son derece modern laboratuvarlara sahibiz. Alım satım işlemlerini elektronik sistemle gerçekleştirme açısından da, Polatlı Ticaret Borsası`nın ardından ikinci sırada yer alıyoruz" dedi.
Kadın girişimci sayımız çok yetersiz
Türkiye`de hâlen 1 milyon 300 bin girişimciden sadece 80 bininin bayan olduğuna işaret eden Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin, "Bu veriler gösteriyor ki ülkemizde kadınlarımız yok sayılmış, onların önlerine engeller konularak, haksızlık edilmiş" diye konuştu. Başarının sırrının birlik ve beraberlikten geçtiğinin altını çizen Sezgin, şu değerlendirmede bulundu:
"Girişimcilik, iş alanları sağlayarak, ülkeye refah kazandırır. Osmanlı Devleti, neden yıkıldı? Çünkü, memur bir toplumdu. Girişimci olmayınca ayakta kalamadı. İşte Rusya, girişimciliğe dayanan bir sistemi olmadığından, tek kurşun bile atılmaksızın yıkıldı. Bugün, üniversitede okuyan gençler olarak önce hayallerinizi yüksek tutun. Hayâl etmeye para alınmıyor. Tabii ki, hayâl etmekle kalmayarak, büyük hedefler koyup, çok çalışın. Zorluklardan asla yılmayın. Başarı için işinize aşık olmalısınız. İşinizi çok severseniz hem başarılı, hem de mutlu olursunuz."
Kurumsallaşma, markalaşma, yenilik
Başarının kriterlerinin en önemlilerinin başlarında kurumsallaşmanın geldiğini vurgulayan Sezgin, "Ancak ülkemizde kurumsallaşma son derece yetersizdir. Bugün, kurumsallaşmayı gerçekleştiren Japonya`da 250 yıllık şirketler varlıklarını sürdürürken, ülkemizde 40-50 yıllık şirket bile yoktur" diye konuştu.
Markalaşan kurumların çok güçlü bir şekilde ayakta kaldıklarına işaret eden Sezgin, başarının sürekliliği için inevasyon ismi verilen yeniliğin öneminin altını çizdi. 



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —