Tarih: 19.08.2012 00:00
Borsa, ürün ihtisas borsacılığına adım attı
Bandırma Ticaret Borsası, lisanslı depoculuk ve ürün ihtisas borsacılığına adım attı.
Borsa Yönetim Kurulu Başkanı Halit Sezgin, Meclis Başkanı Ersin Koç ve yönetim kurulu üyeleri ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, bugüne dek gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Borsalarının, Polatlı Ticaret Borsası`nın ardından daha önce plânladığı gibi lisanslı depoculuk ve ürün ihtisas borsacılığına adım attığına dikkat çeken Sezgin, şunları söyledi:
"Yapılan denetimler sonucunda, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, İç Ticaret Genel Müdürlüğü`nden `Yetkili Sınıflandırıcı Lisansı` aldık. Şimdi, Tiryakilidaş`a ait 15 bin tonluk buğdayın ürün senetlerinin satışına başlayacağız. Yani, lisanslı depoculuk şirketini de harekete geçirdik. Geldiğimiz bu noktada, başta Genel Sekreterimiz Ertunç İşbay olmak üzere tüm personelimizin büyük katkıları bulunmaktadır. Onlara da teşekkür borçluyuz."
TMO, satım döneminde de borsaları kullanmalı
Hasat döneminde Toprak Mahsulleri Ofisi`nin (TMO) alım dönemini lâyıkıyla yerine getirdiğini vurgulayan Sezgin, şu değerlendirmede bulundu:
"Ancak, TMO`nun, alımda olduğu gibi satışı da borsalarda gerçekleştirmesi gerekir. Çünkü, ürün alım fiyatları, gerçek anlamda borsalarda belirleniyor. Şu anda ülkemizde, TMO depolarında toplam 3 milyon 74 bin ton buğday, 488 bin ton arpa, 24 bin ton çavdar bulunuyor. TMO`nun, Bandırma`daki depolarında ise 64.500 ton buğday, 12.380 ton mısır, 606 ton çeltik ve 78 ton pirinç yer alıyor."
Yeni TTK olumlu
Yürürlüğe giren yeni Türk Ticaret Kanunu`nda (TTK) 109 maddenin değişmesinin yararlı sonuçlar doğurduğuna işaret eden Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Halit Sezgin, şu değerlendirmede bulundu:
"50 yıldır kullanılan Türk Ticaret Kanunu`nun yenilenmesi bizlere büyük yararlar getirdi.Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği`nin (TOBB) önerileriyle şirketler, yılda 6 bin 47 liralık maddi yükten kurtuldu. Ancak, Yeni Çek Yasası`nın, karşılıksız çek verenler için hapis uygulamasını kaldırması nedeniyle karşılıksız çekler sürekli artıyor. Yeni Çek Yasası`nın ardından, ödenen çeklerin oranı da, % 80`den, % 40`lara kadar düştü. Buna paralel şekilde protestolu senetlerde de büyük artış var. Bu durum, ticaretlerini doğru yapanları üzüyor. Bu olumsuzluğu giderecek önlemler mutlaka alınmalı."
Ülkemizin, 2023 yılındaki hedefinin, şu anda 10.500 dolarlık kişi başı milli gelir oranını 25.000 dolara, ihracatını ise 500 milyar dolara yükseltmeyi gerçekleştirmek olduğuna dikkat çeken Sezgin, "Bu arada, geçen yıl % 8,5 olarak gerçekleşen büyüme hızımızın, bu yıl hedeflenen % 4`ü bulmayacağı, yaklaşık % 3,2`lerde kalacağı tahmin ediliyor" diye konuştu. Sezgin, geçen yıl, dünyanın en büyük ekonomileri sıralamasında 17. sırada bulunan Türkiye`nin, bu yıl 18. sıraya indiğini belirtti.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —