Bandırma Ticaret Borsası’nın genişletilmiş kurullar toplantısı, Belediye Başkanı Dursun Mirza ve bazı belediye meclis üyelerinin de katılımıyla Borsa konferans salonunda yapıldı. Borsa meclis üyeleri, Genç Girişimciler Kurulu, Kadın Girişimciler Kurulu, Meslek İhtisas Komitesi Üyeleri ve Disiplin Kurulu Üyelerinin de katıldığı toplantıda ilk konuşmayı, Borsa Meclis Başkanı İsmail Tunçbilek yaptı. Tunçbilek, toplantıda ağırlıklı olarak 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı’nın görüşüleceğini vurgularken, “Bu plana göre, Bandırma’ya bağlı Hıdır Mahallesi’nden, Biga havzasına dek 42 bin hektarlık bölge, ağır sanayi bölgesi olarak görülüyor. Elbette ki bunun getirileri olacaktır ama çevresel önlemler mutlaka alınmalıdır. Çünkü biz, yaşadığımız ortamın, havamızın, suyumuzun kirlenmesini istemiyoruz” dedi. Ardından düşüncelerini açıklayan Borsa Yönetim Kurulu Başkanı Halit Sezgin, Borsalarının, 74 yıllık deneyimiyle ve gerçek borsacılık yaparak, tarım ürünleri üretene ve pazarlayana katkılar sağlayıp, zenginlik yarattığını vurgularken, şunları söyledi:
“Buna paralel şekilde dünyada ve Avrupa Birliği ülkelerindeki çağdaş borsacılığı da uygulamak için çaba harcıyoruz. Şimdi de Ürün İhtisas Borsacılığı ve lisanslı depoculuğa geçiyoruz. Hâlen ülkemizde, bu çağdaş uygulamalara geçen Polatlı, İzmir ve Konya ile birlikte dört borsa içindeyiz. Güney Marmara Bölgesi’ndeki 12 borsanın yanı sıra Balıkesir, Çanakkale ve Bursa’daki borsalara göre her kriterde birinciyiz. Bu başarıya birlik ve beraberlik içinde hareket ederek ulaştık.”
Ülkemizin zenginleşmesi ve işsizlik sorununu çözmesi için girişimciliğe önem vermesi gerektiğine dikkati çeken Sezgin, şöyle konuştu:
“Dünyada, petrol ve doğalgaz olmadan zenginleşen ülkelerin tek özelliği, girişimcilikleridir. Bugün, kadınların ellerinin değmediği ekonomilerde büyüme ve bereket olmaz. Hâlen, ülkemizdeki 365 Oda’da, 365 kadın girişimciler kurulu var. Bizim de Kadın Girişimciler Kurulumuz çok başarılı çalışmalar yapıyor. Ancak bugün, ülkemizde toplam 1,5 milyon girişimciden sadece 70 bini kadın girişimci.”
Artık dünya ekonomisine “marka kentler”in ağırlıkların koyduğuna işaret eden Sezgin, şu değerlendirmede bulundu:
“Artık biz de, her çeşit politik düşünceden sıyrılarak, ‘Bandırma Partisi’ şeklinde el ele vererek, birlikte hareket etmeliyiz. Bandırma, Güney Marmara’nın parlayan yıldızıdır. Ancak birlikte hareket edersek, Bandırmayı ‘marka kent’ durumuna getirebiliriz. Şu anda hemen hemen birçok alanda Balıkesir’in lideriyiz. Eğer iyi organize olursak, gelecekte Bandırma çok daha iyi yerlerde olacaktır.”
MİRZA KÜRSÜDE
Ardından kürsüye davet edilen Belediye Başkanı Dursun Mirza, altı aylık çalışmaları ve yürürlüğe girmek üzere olan 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı hakkında bilgiler verdi. Bandırma Ticaret Borsası’nın çalışmalarıyla gurur duyduğunu vurgulayarak konuşmasına başlayan Mirza, Bandırma’nın her alandaki yüksek potansiyeliyle hak ettiği il unvanına kavuşamamanın sıkıntısını çektiğini belirtirken, “Başta politikacılar olmak üzere Bandırma olarak bu konuda el ele veremememiz nedeniyle bunu gerçekleştiremedik. Ancak, bu sevdadan, eskisinden daha fazla istekli olarak vazgeçmeyerek, mücadelemizi sürdürmeliyiz” dedi. Borsa başkanı Halit Sezgin’in, “Bandırma partisi olarak hareket etmeliyiz” sözüne katıldığını vurgulayan Mirza, Balıkesir’in Büyükşehir olmasından sonra belediyelerinin kasasına giren paranın yarı yarıya azaldığını, aylık gelir kayıplarının 3,5 milyon lirayı bulduğunu, şu ana dek Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin, kendilerinin gelirlerinin büyük kısmını aldığı halde Bandırma’ya hiçbir katkılarının bulunmadığını belirtti. 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı’na göre, Bandırma’nın toplam 2100 hektarlık alanını 42 hektarının sanayi alanlarına ayrılmak istendiğine dikkati çeken Mirza, şunları söyledi:
“Bu arada, Bandırma Organize Sanayi Bölgesi’nin içine, Bandırma Belediyesi’nin her çeşit denetiminden uzak ve hiçbir yaptırım gücü bulunmayan bağımsız bir metal sanayi bölgesi kurulmak isteniyor. Buna olumsuz görüş verdik. Ancak Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin olumlu görüş verdiğini biliyoruz. Biz, sanayi istiyoruz ama çevreyi kirletmeyen, her çeşit önlemlerin alınması koşuluyla. Sanayi tesisleri, dünya ve Avrupa Birliği standartlarına uygun olmalı.”
Mirza’nın ardından, Bandırma Belediyesi’nin CHP’li üyesi Cemal Adıgüzel, 1/100 binlik plana 15 noktada itirazlarının olduğunu belirterek, teknik açıklamalarda bulundu.
Ardından, Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Halit sezgin ve Meclis Başkanı İsmail Tunçbilek, günün anısına Belediye Başkanı Dursun Mirza’ya plaket verdi. Bu arada, Bandırma’da , Yem İhtisas Komitesi’nin önerisiyle ve Borsa’nın desteğiyle birkaç üreticinin yıllar sonra bölgemizde ilk kez üretilen soya fasulyesini satın alan Torunlar Gıda Sanayi A.Ş. temsilcisi Âdem Cengiz Menekşe’ye plaketini, Yem İhtisas Meslek Komitesi Başkanı Raif Ocak verdi.