Bugün, 23 Kasım 2024 Cumartesi

BTB, 2014'ü değerlendirdi

BTB, 2014

Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Halit Sezgin, Borsa meclis salonunda, basın mensuplarına 2014 yılı çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Halit Sezgin, Borsa meclis salonunda, basın mensuplarına 2014 yılı çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Toplantıya Meclis Başkanı İsmail Tunçbilek ile yönetim kurulu üyeleri de katıldı.
Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Halit Sezgin, toplantıda, buğday üretiminde son 15 yılın en yüksek rekoltesine ulaştıklarına dikkati çekerken, “2013 yılında bizim işlem hacmimiz 3 milyar 113 milyon, 269 bin liraydı. 2014 yılını ise beklentimiz olan 3 milyar 250 milyon lira ile bitireceğimizi tahmin ediyorum.’’ dedi. Sezgin, 2013’te, buğdaydaki toplam işlem hacminin 304 bin, 2014 ise 394 bin ton olduğuna, böylece önceki yıla göre 90 bin ton bir artış gerçekleştiğine dikkati çekti. Sezgin, Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA)’nın katkılarıyla satış salonuna kurulan Elektronik Satış Sisteminin toplam maliyetinin 307 bin lira olduğunu, sistemin yüzde 75’in Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) tarafından finanse edildiğini, yüzde 25 payının ise Borsanın kaynaklarından karşılandığını bildirdi. Sezgin, şunları söyledi:
“Borsamızın, Bandırmamızın ve bölgenin daha kazançlı ve yararlı olabilecek çalışmaları hep birlikte yaptık. Buğday tabiî ki bizim önemli bir ürünümüz. Hem Bandırma’nın, hem de borsamızın ürünü. Buğday hastalıkları ile ilgili panelimizi nisan ayında gerçekleştirdik. Bölgemiz bilhassa Bandırma ve yakın çevresi geçtiğimiz yıl, buğday üretimi konusunda gerçekten çok çok avantajlı bir yılı geride bıraktı. Türkiye’nin birçok bölgesinde buğday üretimi beklenenin çok altında oluştu. Ama Bandırma ve yakın çevremizde gerçekten son 15 yılın en yüksek rekoltesini aldık. Fiyatlar da çiftçiyi memnun edecek düzeyde, Borsamızda oluştu. Zaten borsanın en büyük amaçlarından biri de gerçek anlamda malın kalitesine göre fiyat oluşturmaktır. Bu anlamda Bandırma Ticaret Borsası, asli görevini en iyi yapan borsalar arasında yer almaktadır. 2014 yılı hasat şenliğini de birlikte gerçekleştirdik. Çeşitli etkinliklerle üyelerimizle ve sizlerle bir araya geldik. Güney Marmara Kalkınma Ajansı hazırlanan elektronik satış sisteminin modernizasyonu da Borsamız personeli tarafından başarılı bir şekilde hazırlandı. Proje Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) tarafından da onaylanarak sözleşme imzalandı. Sizlerle bir araya gelmemizin faaliyet noktasında bizim satış salonunun modernizasyon çalışması oldu.
Türkiye’de elektronik satış salonu şu anda Konya, Bandırma ve Uzunköprü Ticaret Borsalarında gerçekleşti. Elektronik satış salonunun fiyatların daha gerçekçi olması adına, diğer satış yapan borsalarda da olmasını istiyor ve arzu ediyoruz.”
Bandırma Ticaret Borsası olarak tarım ürünlerinin ticaretinin önemli bir noktasında olduklarını vurgulayan Sezgin, şöyle konuştu:
‘’Bizim için tarım ve tarım arazisi çok önemli. Tarım ürünlerinin daha fazla üretilmesi anlamında birçok faaliyetlerimiz var. Daha fazla üretmek zorundayız. Çünkü nüfus giderek artıyor. Tarımın değeri hem ülkemizde, hem de dünyada önemi daha da artıyor. Ama öyle bir şey var ki, yine de ülkemizin başka ürünleri de, sanayi ürünlerini de üretmesi gerekiyor. Şu anda ürettiğimizin daha fazlasını üretmesi lazım. Refah seviyemizi zenginliğimizi artırabilmemiz içinde çok daha fazla üretmeli, katma değer yaratmalıyız. Bandırma’da şu anda belirlenen 47-48 bin dönüm alanın sanayi alanına dönüştürülmek istenmesi bizleri belki de olumsuz etkileyebilir. Bir ürünün üretilmesinde ve o ürünün mamul madde duruma gelmesinde, pazarlanmasında en büyük maliyet kalemi nakliye ve lojistiktir. Bizim burada Bandırma Ticaret Borsası olarak duruşumuz şu olmalı; Kontrollü bir yatırım olsun. Bu yatırımların, insan ve çevreye değer vererek herhangi bir zarar vermeyecek şekilde gerçekleşmesini istiyoruz.”
Balo projesinin de Bandırma için çok önemli olduğuna da işaret eden Borsa Yönetim Kurulu Başkanı Halit Sezgin, “Çok önemli bir noktada yer alan Bandırma’nın avantajını sanayi anlamında da değerlendirmek istiyorlar. Bu noktada bizim duruşumuz, kamulaştırmaya karşı kontrollü bir Bandırma’nın yatırımına kendimizin karar vermesi olmalı, bir başkalarının değil. Bu konuda da birlikte hareket etmeliyiz.” diye konuştu.
Bandırma Ticaret Borsası’nın, Odalar Borsalar Birliği tarafından akreditasyon sistemi anlamında denetleme geçirdiğini de hatırlatan Sezgin,“8 yıl önce ilk akredite olduğumuzda C sınıfıyla ilk yedi borsa içine girmiştik. 4 yıl önce B sınıfı akredite olduk. Şu anda A sınıfı akredite olan bir borsa konumuna geldik. Buna paralel şekilde ilk 4 borsa arasına girdik” dedi.
Çelebi Bandırma Limanı’nın işlem hacminin her geçen gün arttığını da dikkati çeken Sezgin, ‘’Liman Çalıştay’ı yaptık. Çok önemli bir toplantı oldu. Sorunları ve yapılabilecek olanları masaya yatırdık” diye konuştu.
Odalar ve Borsalar Birliği’nin Ermenek’te hayatını kaybeden 18 maden işçisinin ailelerine birer daire alacağını da belirten başkan Sezgin, şunları söyledi:
“2013 yılında işlem hacmimiz 3 milyar 113 milyon, 269 bin liradır. 2014 yılını ise beklentimiz 3 milyar 250 milyon lira ile bitireceğimizi tahmin ediyorum. 2013’te buğdayda 304 bin olan toplam işlem hacmimiz, 2014’te 394 bin tona yükselecektir. Böylece önceki yıla göre 90 bin ton bir artış gerçekleşecektir. Türkiye’nin çok büyük buğday ambarı Konya büyük bir araziye sahip. Bu haliyle yine Türkiye’nin en önemli borsalarına sahip ama biz de Bandırma olarak liman kentiyiz. Bizim de avantajımız liman. Bu anlamda da Konya borsasının işlem hacmine yakın tonaj potansiyelimiz var. Bandırma Ticaret Borsası, 10 yıl içinde bir aşama kaydettiyse, Türkiye’de önemli bir yere sahipse bunun altında sadece bir ve beraber olmak vardır. Bu başarıya birlikte ulaştığımız yönetim kurulundaki arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.”
Toplantının ardından gazeteciler ile birlikte aşağıda bulunan elektronik satış salonuna geçildi.
Halit Sezgin, burada yaptığı açıklamada, Elektronik Satış Sistemi’nin toplam maliyetinin 307 bin lira olduğunu, sistemin yüzde 75’in Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) tarafından finanse edildiğini, yüzde 25 payının ise borsanın kaynaklarından karşılandığını açıkladı. Sezgin, ‘’Üyelerimiz, dışarıdan da on-line sistemi ile alışveriş yapma imkanı bulabilecekler. Burada tamamen elektronik sistemle ciddi bir satış ortamı yaratıldı. Duygusallığı tamamen bitirdik. Buraya gelemeyen üyelerimiz gelecekte, kendi dükkanında, işyerinde, kent dışında veya ülke dışında, bulunduğu ortamda internet bağlantılı bir bilgisayarı varsa şifresini girip satışa gelen ürünlere fiyat vererek satın alma şansına kavuşacaklar” dedi.
Ardından gazeteciler, sisteme oturup sembolik teklif vererek, buğday alımına katıldılar.



  • Cumartesi 16.5 ° / 1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 7.6 ° / 0.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı