Bu seminerle gıdalarda atıkların azaltılması hedefleniyor

Bu seminerle gıdalarda atıkların azaltılması hedefleniyor

Balıkesir´de ?Gıdalarda Atıkların Azaltılması ve Geri Kazanımı? konulu seminer verildi.

Balıkesir Sanayi Odası (BSO) toplantı salonunda, Balıkesir Sanayi Odası ve Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası işbirliğinde 13 Nisan Çarşamba günü?Gıdalarda Atıkların Azaltılması ve Geri Kazanımı? konulu seminer gerçekleştirildi.
TÜGİS Genel Sekreteri Kaan Sidar, MKV Danışmanlık Yöneticisi Dilek Volkan, TAGEM uzmanı Ahmet Budaklıer, TÜGİS danışmanı Dr. İrfan Demiryol, ODTÜ Gıda Mühendisliği Bölümünden Prof. Faruk Bozoğlu ve ODTÜ Gıda Mühendisliği Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Yeşim Soyer sunum gerçekleştirdi.
TÜGİS Genel Sekreteri Kaan Sidar, proje kapsamında konserve, süt ve kırmızı et sektöründe üretim esnasında çıkan gıda atıklarının önlenmesi ve oluşan atıkların geri kazanımı için yöntemler belirlendiğini ve yine aynı sektörler için eğitim modülleri geliştiğini anlattı.
Dünya´ da yaklaşık 2 milyar insanın yeterli beslenemediğini, 10 milyon insanın açlıktan öldüğünü, üretilen gıdaların yaklaşık üçte birinin ziyan edildiğini, artan nüfusla 2050 yılı nüfusunun 9 milyarın üzerinde olmasının beklendiğini belirten Sidar, bu nüfusu beslemek için mevcut üretimin teknoloji temelli arttırılmasının yanı sıra, verimli kullanılarak israfın azaltılmasıyla desteklenmesinin önemine dikkat çekti.
TAGEM uzmanı Ahmet Budaklıer, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve TAGEM´in tanıtımını gerçekleştirdiği sunumunu TAGEM´in hibe desteklerini anlatarak tamamladı.
TÜGİS uzmanı Dr. İrfan Demiryol, ODTÜ Gıda Mühendisliği Bölümünden Prof. Faruk Bozoğlu ve Yrd. Doç. Dr. Yeşim Soyer sunumlarında gıda kaybının üretimden, raflara kadar olan süreçteki kayıpları kapsadığını gıda ziyanının ise ürünün raftan satın alındıktan sonra uygun tüketilmemesi kaynaklı kayıplardan oluştuğunu açıkladılar. Tarladan rafa kadar ürün kayıplarının % 25´lere varabildiğini, bölgeye ve gelir durumuna göre gıda ziyanının oranlarının değiştiğini ve bunları azaltmak için kullanılabilecek yöntemler hakkında örneklendirme yaparak bilgi aktardılar. Sunumlar sonunda değişimin bireyden başlayacağı ve bireylerin de sektörlerine bu hassasiyeti yansıtarak dünya refahına ve sürdürülebilirliğe katkı sağlamasının önemi belirtildi.
Haber Merkezi