Balıkesir Halk Sağlığı Müdür Vekili Op. Dr. Servet Kocaöz, ?Sağlığı, sadece hastalık ve sakatlığın olmaması değil, bedensel, ruhsal ve sosyal yönden de tam bir iyilik halidir? şeklinde özetledi.
3-9 Eylül tarihleri arasında kutlanan Halk Sağlığı Haftası nedeniyle basına yazılı açıklama gönderen Kocaöz, ?Halk Sağlığı, hem yaşam kalitesini yükseltmek hem de hastalıkları oluşmadan önce önlemek için halk sağlığına yönelik koruyucu sağlık hizmetleri artırılarak sürdürülmek açısından önemlidir. Koruyucu sağlık hizmetleri ile toplumda bilinç oluşturarak, hastalık meydana gelmeden önlemek ve hayat standardını yükseltmek, halk sağlığı çalışmalarının ana amaçlarıdır. Halk Sağlığının önemini vurgulamak amacıyla; her yıl Eylül ayının ilk haftası, ?Halk Sağlığı Haftası? olarak çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.? bilgisini aktardı.
3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası´nın bu yılki temasını ?Sağlıklı Yaşam´ olarak açıklayan Kocaöz, ?Sağlıklı yaşamın vazgeçilmez bir parçası olan fiziksel aktivite ayağını kuvvetlendirmek için Müdürlüğümüz ile İl Sağlık Müdürlüğü ve Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği personelinin katılımıyla 06/09/2016 tarihinde İzmir Çevreyolu ile Rüzgar Caddesi arasındaki yürüyüş yolunda yürüyüş etkinliği gerçekleştirilmiştir. Halk Sağlığı Haftası´nda, fiziksel aktivitenin yanı sıra, 29 Eylül 2016 Dünya Kalp Günü ve içinde bulunduğu hafta içerisinde ?Hızlı Davran, Hayatını Kurtar´ teması ile kalp sağlığı üzerinde de dikkat çekmeyi amaçladık. Kalp ve damar hastalıkları küresel olarak bir numaralı ölüm sebebidir. Bu nedenle risk faktörlerinin kontrolü ile kalp ve damar hastalığı görülme sıklığının yarıya indirilebilmesi büyük önem arz etmektedir. Bu anlamda kalp hastalıklarını önlemede beslenme ve fiziksel aktivite büyük rol oynamaktadır. Ayrıca, hareketli yaşam ve sağlıklı beslenme obezite ile kolesterolü ve beraberinde getirdiği kalp hastalıklarını da önlemektedir. Sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite ile kalp sağlığı korunmaktadır. Araştırmalar, düzenli fiziksel aktivitenin birçok hastalık ve sağlık sorununa yakalanma riskini azalttığını ve genel yaşam kalitesini yükselttiğini gösteriyor. Erken ölüm riskini, kalp hastalığından ölme riskini, diyabete yakalanma riskini ve yüksek tansiyon riskini azaltır. Ayrıca kolon kanserine yakalanma riskini, depresyon ve anksiyete hissini azaltarak ağırlık kontrolüne yardımcı olur. Bununla birlikte erken ölüm riskini azaltmak için çok fazla ya da yüksek yoğunlukta aktivite gerekli değildir. Haftada yedi saat fiziksel aktivitede bulunanların erken ölüm riski haftada 30 dakikadan az fiziksel aktivitede bulunanlara oranla % 40 daha düşüktür. Haftada en az 150 dakika orta yoğunlukta fiziksel aktivite yapmak, dünya çapında birçok ülkede başlıca ölüm nedeni olan kalp ve damar hastalığından ölme riski de dahil olmak üzere erken ölüm riskini azaltmaktadır. Tüm vatandaşlarımızı hayatlarının her döneminde fiziksel aktiviteye davet ediyor, kendilerine sağlıklı yaşam diliyorum.? dedi.
Haber Merkezi