Bu proje ile elektrik faturaları düşecek

Bu proje ile elektrik faturaları düşecek

Türkiyenin en verimli topraklarına sahip Balıkesirdeki Pamukçu ve Aslıhantepecik Ovaları güneş enerjisi ile sulanacak.

Türkiye`nin en verimli topraklarına sahip Balıkesir`deki Pamukçu ve Aslıhantepecik  Ovaları güneş enerjisi ile sulanacak.
Balıkesir`de tarımsal sulama kaynağı İkizcetepeler Barajı`ndan yararlanan Pamukçu ve Aslıhantepecek Ovası  Sulama Birliği`ne bağlı 3 bin çiftçi, Pamukçu Beldesi`ne kurulacak 50 kWp gücündeki ` On-Grid Fotovoltaik Güneş Enerjisi` sayesinde elektrik faturalarını hafifletecek.
Pamukçu Aslıhan Tepecik Ovası Sulama Birliği`nin Güney Marmara Kalkınma Ajansı`ndan (GMKA) hibe almayı başaran "Fotovoltaik projesi" Türkiye`de kurulu 418 Sulama Birliği`nin 800 milyon lirayı aşan elektrik borcundan kurtulması için ışık oldu.  
Birlik Başkanı İsmail Çoban "Rol ve model olacak bu projemiz, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımında çok geride kalan birliklerimizi yatırıma teşvik edecek. Çiftçilerimizi büyük bir dertten kurtaracaktır. " dedi.
Çoban, hazırladıkları projenin yaşama geçirilmesiyle, bölgenin en verimli topraklarına sahip Selimiye, Pamukçu, Çiçekpınar, Büyükbostancı, Küçükbostancı, Aslıhan, Paşaköy, Atköy, Aslıhantepecik, Çandır, Balıklı, Taşköy ve Yenice Köyleri`ndeki 3 bin çiftçinin 44 bin hektarlık alanı sulamadaki maliyetlerini dönüm başına yüzde 55 azalarak 80 liradan 35 liraya düşeceğini, belirterek elektrik giderlerini yüzde 61 oranında düşürerek yıllık 100 bin lira tasarruf sağlayacaklarını ileri sürdü. Tarımsal üretim maliyetleri düşen çiftçilerin iç piyasa ve ihracatta rekabet güçleri artacağını ifade eden  Başkan Çoban, projeyle yaklaşık yılda 168 tonluk karbondioksit emisyonunun önlenerek 271 ağacın kurtarılmasına eşdeğer yeşil enerji üretimi sağlanacağını kaydetti.
Tarımsal sulamada elektrikli su pompa kullanımının getirdiği yüksek enerji maliyetlerinin Sulama Birlikleri`ni borç batağı içine soktuğunu anlatan Çoban "İstasyonumuzda 75 kW gücünde 4 adet elektrikli su pompasından yararlanıyoruz. İşlem için yılda 163 bin liralık elektrik faturası ödüyoruz. Projemizin temel hedefi fotovoltaik güneş enerjisi yatırımı ile birliğimizin yıllık gider kalemleri içerisinde en yüksek payı alarak rekabet gücümüzü zayıflatan elektrik enerjisi maliyetlerinin düşürmek. Böylelikle bölge tarımı için hayati öneme sahip tarımsal sulama faaliyetlerini daha verimli ve düşük maliyetle yürütmek. Bugün ülkemizde 418 sulama birliği, 2 milyona yakın çiftçinin 410 bin hektarlık tarlasına su götürerek ülke tarımının devam etmesi için hayati önem taşıyor. Ancak sulama birliklerinin durumunun iç açıcı olduğunu söyleyemeyiz. Sulama birliklerinin 800 milyon TL ye ulaşan bir borç stoku bulunmakta ve bu miktarın büyük bir dilimini su pompalama giderleri oluşturmakta. Sulama birliklerine rol model olacak bir yatırımın deveye alınması ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımında çok geride kalan birliklerimizin teşvik edilmesi hedeflenen diğer bir durum. Tüzel Kişiliğine sahip olan birliğimizin kuruluş amacı, görev alanı içerisinde tarımsal sulama hizmetlerini yerine getirmek, yeni tesisler inşa etmek ve sulama tesislerinin etkin, verimli ve düzenli kullanımını sağlayarak sulu tarımın gelişmesini ve üretimin dengeli olarak artırılmasını sağlamak. Pamukçu tarımsal faaliyetler açısından bölgede lider bir beldedir ve çevresinde bulunan 40 köyün merkezi konumundadır. Beldenin en önemli geçim kaynakları sebzecilik ve hayvancılıktır. Bölgenin toplamında 84,4 milyonluk katma değere ulaşan sebze ürünleri üretimi, yaklaşık 68,3 milyon liralıkta katma değere ulaşan hayvancılık ürünleri üretimi söz konusu. Bölgemiz toplamda yıllık 153 milyon TL`lik bir tarımsal katma değer oluşturmaktadır."