Buğday ekim alanı azaldı

Buğday ekim alanı azaldı

Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin: ?Kazanamayan çiftçi, buğday ekimini bırakıyor?

Ziraat Mühendisleri Odası´nın 2018 yılı raporuna göre Türkiye´de, ekili buğday alanları azalıyor. Rapora göre, 2000 yılında 92 milyon dekar alanda buğday ekimi yapılırken, 2017 yılında bu rakam 77 milyon dekara indi. Raporda, bu yılın ilk yarısında 3 milyon ton buğday ithal edilerek 634 milyon dolar ödendiği ifade edildi.
Türkiye´de dekar başına buğday veriminin yıllar itibariyle yükselme kaydetmesine karşın ortalamanın dünya veriminin altında olduğuna dikkat çekilen raporda, ?2018 yılında ekim alanlarının daralması, girdi maliyetleri, verilen teşvikler, doğal afetler, buğday hastalıkları nedeniyle verim ve kalite düşüklüğü bekleniyor. 2018 yılı buğday üretim tahmini 19,5 milyon ton? denildi.
Bu arada, yaygın medyada yer alan bir habere göre dünyanın en büyük buğday ihracatçılarının stokları da eriyor. Uzmanlar, en büyük sekiz ihracatçının stoklarında, dünyaya en fazla 26 gün yetecek kadar buğday kaldığı konusunda uyarıda bulundu. Sıcak ve kurak geçen yaz, önde gelen buğday üreticilerinin stoklarının 2007/2008 seviyelerine düşmesine neden oldu. O dönemde zayıf tahıl stokları, Afrika ve Asya´da gıda krizine ve geniş çaplı ayaklanmalara yol açmıştı.
SEZGİN: ?KAZANAMAYAN ÇİFTÇİ, BUĞDAY EKİMİNİ BIRAKIYOR?
Ekili buğday alanlarının azaldığını doğrulayan Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin, şu değerlendirmede bulundu:
?Son yıllarda buğdaydan kazanamayan çiftçi, bu ürünü ekmekten vazgeçerek, pamuk, mısır gibi yeni alternatif ürünlere yöneliyor. Buna paralel şekilde de buğdayda rekolte ve kalitede de düşmeler oluyor. Buğday ekim alanlarının artırılmasının yolu, çiftçinin buğdaydan hak ettiği kazancı sağlaması için önlemler alınmasından geçer. Çiftçiyi ancak bu şekilde yeniden buğday ekimine yönlendirebiliriz.?
Haber : Önder Balıkçı