Tarih: 03.07.2017 19:24

Buğday ve arpada alım-satım durdu

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, enflasyonla mücadele gerekçesiyle kırmızı et ve hububatta gümrük vergilerinin indirilmesinin üreticileri olumsuz etkileyeceğini savunarak, ?Tüketici fiyatlarının düşmesini biz de istiyoruz. Çözüm yolu bu değildir. İthalat, işin en kolay tarafıdır? dedi. Bayraktar, karkas et, canlı hayvan, buğday, arpa ve mısırda gümrük vergilerinin düşürülmesini öngören Bakanlar Kurulu kararını değerlendirdi. Enflasyonla mücadele gerekçesiyle gümrük vergilerinin indirilmesinin üreticileri olumsuz etkileyeceğini belirten Bayraktar, bu konuda TZOB´un görüşünün alınmadığını söyledi.
Bayraktar, tüketici fiyatlarının düşmesini kendilerinin de istediğini ifade ederek, ?Çözüm yolu bu değildir. İthalat, işin en kolay tarafıdır. Bir taraftan makası daraltmak gerekir. Bunun dışında yapısal sorunlarımız var, planlama yapamıyoruz, pazarlama sorunlarıyla karşı karşıyayız. Bunun dışında verimlilik rakamlarımız da düşük? değerlendirmesinde bulundu.
Bayraktar, buğday ve arpada hasat dönemi yaşandığına dikkati çekerek, ?Böyle bir zamanda gümrük vergilerinin düşürülmesi doğru olmamıştır. Bu açıklamadan sonra tüccar, piyasaya gitmiyor. Piyasa durdu. Şu an dışarıdan giren bir mal yok, gümrükler düşürülecek denilmesi bile yetti. Bazı belgelerde alım satım durdu. Yanlışlığı burada? diye konuştu. Şemsi Bayraktar, üretici maliyetlerinin dikkate alınmadığını öne sürerek, şunları söyledi:
?Et fiyatlarımız yüksek ama üretici fiyatlarına baktığımızda, üreticinin kilogram başına 1,5 lira para kazandığı görülüyor. Sekiz ay besi yapan üreticinin kârı, yüzde 5,3´ü geçmiyor. Bu gümrüklerle ithalat yaparsak sektör batar. Üretimi sürdüremez duruma geliriz. Bunu geçmişte yaşadık. 2010´da yapılan ithalat, bugüne kadar Türkiye´ye 5 milyar dolara patlamıştır. Biz, hayvan ithalatına bu kadar döviz ödeyecek kadar zengin bir ülke değiliz.?
Bayraktar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı´nın ithalat kontrol belgesi vermeyerek, ithalatı önlemesi gerektiğini savundu.
Türkiye´de üretici maliyetlerinin yüksek, verimliliğin düşük olduğuna dikkati çeken Bayraktar, bu koşullarda tarımın Gümrük Birliği´ne eklenmesinin Türkiye´yi bir Pazar durumuna getireceğini sözlerine ekledi.

Haber Merkezi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —