Burada saltanat yok!”

 Burada saltanat yok!”

Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Müdürü Müstakim Bayram Bandırma 17 Eylül Üniversitesi Kampüsü için Enstitü`ye ait arazilerin istenmesini eleştirdi.

Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Müdürü Müstakim Bayram Bandırma 17 Eylül Üniversitesi Kampüsü için Enstitü`ye ait arazilerin istenmesini eleştirdi. "Bu arazileri vermek ya da vermemek benim elimde olan bir şey değil. Bakanlığımız ile YÖK arasında yapılacak bir görüşme ve anlaşma. Bize sadece yazı gelir, verin ya da vermeyin derler, o kadar" dedi.

1935 yılında Merinos Yetiştirme Çiftliği olarak yaklaşık 35 bin dönüm alana kurulan ve dönemsel olarak isim ve kullanım amacı değişikliklerine uğrayıp günümüzde Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü adıyla çalışmalarını sürdüren, Enstitü`nün Müdürü Müstakim Bayram özel açıklamalarda bulundu. 8S. 2'de
BİZİM İŞÇİMİZ YAZIN TERLER KIŞIN ÜŞÜR”
Bayram, "Bizim burada sal-tanat yok! Bir tane işçi buraya gelmek istemez. Çünkü burada iş var! Bizim işçimiz arazide yazın terler, kışın üşür" dedi.

1935`te yaklaşık 35 bin dönüm alana sahipken, günümüze kadar Hava Üssü, Fakülte, Hastane ve Yurt Binalarının yapılması ile 20 bin 250 dönüm alanı kalan Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Müdürü Müstakim Bayram, Enstitü olarak yaptıkları çalışmaları anlatarak, Bandırma 17 Eylül Üniversitesi Kampüsü için Enstitü`ye ait arazilerin istenmesini eleştirdi. "Bu arazileri vermek ya da vermemek benim elimde olan bir şey değil. Bakanlığımız ile YÖK arasında yapılacak bir görüşme ve anlaşma. Bize sadece yazı gelir, verin ya da vermeyin derler, o kadar" dedi.
Bayram, 20.250 dönüm arazide 5000 hayvanın bulunduğunu, manda, keçi, koyun ve sığır yetiştiriciliği yapıldığını ifade ederek, "Bandırma Koyunu ismini verdiğimiz ırk için ırk sabitleme çalışmalarımız sürüyor. Bu çalışmalar bitince Irk Tescil Komisyonu`na başvurumuzu yapacağız ve komisyon incelemeye gelecek. Bandırma Koyunu olarak belirlenen ırkın vasıfları belirlenecek. Bu çalışmalar da 2-3 yıllık bir zaman zarfında olacak işler. Ama Bandırma Koyunu olarak bir ırkı tescilleyince de Bandırma adını tüm dünyaya duyurmuş olacağız." dedi.
KAYBOLMAYA YÜZ TUTAN 8 GEN`İ MUHAFAZA EDİYORUZ
Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü olarak Türkiye`de şu anda kaybolmaya yüz tutmuş 8 gen kaynağını muhafaza ettiklerini belirten Müstakim Bayram, Enstitü bünyesinde yapımı hızla devam eden Biyoteknoloji Merkezi`nin tamamlanması ile TÜBİTAK`ın elinde bulunan manda geni Bankası`nın kendilerine devredileceğini de belirtti
Bayram, "Yaklaşık 6,5 milyon TL`lik bir yatırımla içerisinde Biyokimya, Fizyoloji, Genetik, Suni Tohumlama, Hayvan Genetiği ve Embriyo Laboratuvarları`nın olduğu 7 Laboratuvar, 200 kişilik Konferans Salonu, Eğitim Bölümleri ve Misafir Eğitimci ve Öğrenciler için bölümlerin bulunduğu Biyoteknoloji Merkezi`ni hayata geçiriyoruz. Şu anda bünyemizde 6 Su Ürünleri Mühendisimiz çalışıyor. Yeni inşaa edilen merkezimizdeki her bir laboratuvarımız 500`er metrekare büyüklükte. 100 kişilik yemekhanesi ve 200 kişilik konferans salonuna sahip. 2 yıldır bu laboratuvarlarımızda kullanılacak cihazları alarak tamamladık. 2 milyon TL`lik cihaz alımı gerçekleştirdik. İnşaat Ekim ayının sonunda tamamlanmış olacak. Bu merkezin tamamlanması ile Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Bandırma`nın dünyaya açılan kapısı haline gelecek. Birçok devlet kurumu ile işbirliği içerisinde hareket ederek, bir eğitim üssü haline geleceğiz." dedi.
BANDIRMA`DA ZENCİ, ÇEKİK GÖZLÜ VETERİNERLER GÖRE-CEKSİNİZ
Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Müdürü Müstakim Bayram, "Biyoteknoloji Merkezi`nin tamamlanarak faaliyete başlamasının ardından Bandırma`da kısa zamanda her devletten ve milletten zenci ya da çekik gözlü Veteriner Hekimler görebileceksiniz. Uluslararası Küçükbaş Hayvancılık Kongresi`ni Bandırma`da yapmayı amaçlıyoruz. En az 1500 kişi gelecek. Bandırma`daki oteller yetmeyecek hatta civar ilçelerdeki otelleri kapatacağız. Bunlar hep Bandırma ekonomisine artı değer katacak organizasyonlar. Şu anda 4 ayrı TÜBİTAK programı için çalışmalar yapıyoruz. Su Ürünleri ile ilgili Marmara ve Ege`de Karides Stokları`nın belirlenmesi ile ilgili program çalışmamız var. "dedi.
İPEK BÖCEKÇİLİĞİ MERKEZİ OLACAĞIZ
Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Müdürü Bayram, Enstitü olarak önümüzdeki dönemde bölgemizde körelen bir geçim kaynağını daha hayata döndürmeyi amaç edineceklerini ifade ederek, Bandırma ve bölgenin İpekböcekçiliği merkezi olacaklarının altını çizdi. Bayram, Ankara`dan bu konuyla ilgili önümüzdeki günlerde bir heyet geleceğini ve bu heyetin çalışmaları doğrultusunda Enstitüde ipek böcekçiliği üretimine başlayacaklarını ifade etti.
BİZİM İŞÇİMİZ SALTANAT SÜRMEZ, ÇALIŞIR!
Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Müdürü Müstakim Bayram, "Kurumumuza dışarıdan bakarak, yemyeşil geniş bir arazide saltanat sürüyorlar gözüyle ve düşüncesiyle bakanların fikirleri umarım bu anlatılanlar ve yapılan çalışmalarla ilgili bilgilendirmeler sonucu değişir. Bizim burada saltanat yok! Bir tane işçi kendi isteği ile buraya gelmek istemez. Çünkü burada iş var, çalışmak var. İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerine giderek orada bir katı silip süpürüp günü geçirmek varken, buraya gelip tarlada çalışmayı kimse istemez. Çünkü bizim işçimiz yazın tarlada terler, kışın donar, üşür. Şu anda 150 işçimiz var. Aileleri ile birlikte 600 kişilik bir istihdam sağlıyoruz" dedi.

Sayim Alkazak-İbrahim Aldemir