CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer: ?2002 yılında 32 lira olan çeyrek altın 800 liraya dayandı? dedi.
AKP´nin iktidara geldiği 2002 yılı sonunda 32 lira olan çeyrek altının günümüzde 765 liraya yükseldiğini belirten Gürer, ?Düğünlerin tüm harcamaları patladı. Fiyatının aşırı yükselmesi, çeyrek altını düğün takısı olmaktan çıkardı. Komşusunun düğününde çeyrek altın takan vatandaş, kendi düğününde çeyrek altın geri takılmayınca haber gönderip, ?Ben sana çeyrek altın takmıştım, sen de aynı takıyı takmalısın´ denildiği konuşulur oldu.? dedi.
Gürer, günümüzde mütevazı bir evlilik ve düğün masrafının 130 bin liraya ulaştığına da dikkat çekerek, ?Asgari ücretli bir damadın düğün masrafları ancak 5 yıllık maaşıyla karşılanabiliyor.? diye konuştu.
Artan ekonomik kriz ve yüksek enflasyonun, ülkemizde düğün geleneğini de olumsuz yönde değiştirdiğini, AKP´nin iktidara geldiği 2002 yılında 32 lira olan düğünlerin vazgeçilmez takısı çeyrek altının, bugün 765 liraya yükseldiğini işaret eden Gürer, ?O dönemde bir asgari ücretle 6 çeyrek altın alınabiliyorken, günümüzde ancak 3 çeyrek altın alınabiliyor. İnsanların alım gücü elde ettiği gelire göre yarı yarıya azaldı. Hal böyle olunca, düğün merasimlerinde çeyrek altın takma geleneği de yok olmaya yüz tuttu.? dedi.
Düğünlerdeki takı merasiminin; evlenen çiftlere ailesi, akrabaları, yakınları ve komşularının maddi açıdan destek olması amacıyla gerçekleştirilen bir gelenek olduğunu belirten Gürer, ?Bu geleneğe göre, kişi bir yakının düğününde hangi takı takıyorsa, kendi düğününde de o kişiden aynı takıyı takmasını bekler. Ancak günümüzde yüksek enflasyon ve ekonomik krizler, bu beklentilerin gerçekleşmemesine neden oluyor. Çeyrek altının durdurulamayan fiyat artışı, düğünlerde yavaş yavaş çeyrek altın takma geleneğinin yok olmasıyla sonuçlanıyor. Düğünlerde artık çeyrek altın yerine zorlanarak da olsa 1 gram altın takılıyor. Komşusunun ya da bir yakınının düğününde çeyrek altın takan vatandaş, kendi düğününde de aynı takının takılmasını bekliyor. Kendi düğününde çeyrek altın takılmadığı için de komşusuna haber gönderip, ?ben senin düğününde çeyrek altın takmıştım. Sen de aynı takıyı takmalısın´ dediği konuşulur oldu? diye konuştu.
Günümüzde mütevazı bir düğün ve evlilik masrafının kaba bir hesapla 130 bin TL ila 150 bin TL arasında değiştiğine işaret eden Gürer, son yıllarda ciddi oranda artış gösteren söz, nişan, kına, düğün, ev eşyası, çeyiz ve diğer masrafların gençlerin evlilik hayallerini de vurduğunu söyledi.
Asgari ücretle çalışan bir damadın 130 bin lira tutarındaki düğün masraflarını karşılayabilmesi için hiç yemeden içmeden yaklaşık 5 yıl çalışması gerektiğini belirten Gürer, ?2.342 lira maaş alan bir asgari ücretli damat; ev kirası, mutfak masrafları, elektrik, su, doğalgaz, ulaşım, giyim ve diğer tüm masrafları da bir kenara bırakırsa, aldığı maaşla düğün masraflarını ancak 55 ayda ödeyebiliyor. Bunun için de yaklaşık 5 yıl, hiç yiyip içmeden çalışıp, aldığı maaşın tamamını bir kenara koyması gerekiyor.? ifadelerini kullandı.
Haber Merkezi