Tarih: 15.11.2014 17:52

CHP'den Bütünşehirler için araştırma önergesi

Facebook Twitter Linked-in

CHP, 6360 sayılı kanun ile "Bütünşehir" olan illere ait Meclis araştırma komisyonu kurulması için araştırma önergesi verdi.
CHP, büyükşehir belediyeleri sınırları içerisinde birçok sorun yaşandığını dikkat çektiği araştırma önergesinde, 30 Mart 2014 tarihinden sonra, köy ve beldeden mahalleye dönüştürülen yerleşim yerlerindeki ile ilçe belediyelerindeki yaşanan sorunların tespit edilmesi, sorunların çözümü ve uygulanabilir politikaların üretilmesi amacıyla bu alanda derinlemesine araştırma yapılması için Meclis`te bir araştırma komisyonu kurulmasını istedi.


CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça tarafından hazırlanan araştırma önergesinde, 30 Mart 2014 mahalli idareler seçimlerinde büyükşehir olan Balıkesir`de yaşanan sorunlardan örnekler verildi. "Büyükşehir ilçe belediyesi olan belediyelerce yürütülen su, kanalizasyon, katı atık depolama ve bertaraf, ulaşım, her çeşit yolcu ve yük terminalleri, toptancı halleri, mezbaha, mezarlık ve itfaiye hizmetlerine ilişkin olmak üzere personel, her türlü taşınır ve taşınmaz malları ve bu hizmetlerin yerine getirilmesine yönelik yatırım, alacak ve borçları, komisyonca ilgisine göre büyükşehir belediyesi ile ilgili bağlı kuruluş arasında paylaştırılmıştır" açıklamasında bulunan Havutça, önergesinde şu bilgilere yer verdi: "Balıkesir`in büyükşehir belediyesi olmasından sonra önemli sorunların ortaya çıktığı tespit edilmiştir. İl özel idarelerinin kaldırılmasıyla büyükşehir belediyelerinin genişleyen hizmet alanında kendilerine verilen görevleri yürütme kapasitelerinin yokluğu bu noktada karşımıza çıkan en temel sorundur. Bunun yanı sıra ilçe belediyelerinin eli kolu bağlandı, hizmet yapamaz noktasına geldi. Örneğin topraklarının bir kısmı Marmara bölgesinde bir kısmı ise Ege bölgesinde yer alan illerimizden birisi olan ve yüzölçümü 14.299 km² Balıkesir`de, başta Bandırma, Edremit, Ayvalık, Erdek, Manyas ilçelerinde su, kanalizasyon, çöp (katı atık depolama ve bertaraf), ulaşım, her çeşit yolcu ve yük terminalleri, toptancı halleri, mezbaha, mezarlık ve itfaiye hizmetleri, hizmet almakta sıkıntı çektikleri için halkta büyük tepkiye yol açmıştır. Edremit`te Edremit Belediyesi`ne ait Zeytinli ve Altınoluk Şube hizmet binaları dahil olmak üzere 14 yer Balıkesir Büyükşehir Belediyesi`ne devir edilmiş, ilçe belediyesinin hizmet verme olanakları elinden adeta gasp edilmiştir. İlçe belediyelerden büyükşehir belediyelerine devredilen müdürlüklerde çalışan işçiler büyükşehir belediyelerince işten çıkarılmış, büyük bir işçi kıyımı yaşanmıştır. Köy tüzel kişiliği sonlandırılan bazı muhtarlıkların her türlü taşınır ve taşınmaz malları, hak, alacaklarını devredebildikleri ancak borçlarını ödemeye devam ettikleri bilinmektedir."
Neden Büyükşehir değil Bütünşehir?
12 Kasım 2012 tarihinde TBMM`de kabul edilen, 6 Aralık 2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan, 6360 sayılı Kanun ile 30 ilin sınırları il mülki sınırları olarak değiştirilmiş, il özel idareleri kaldırılmış, köy ve belde belediyelerinin tüzel kişilikleri sona erdirilerek mahalle statüsü verilmiş, ilçe belediyeleri büyükşehir ilçe belediyesi haline dönüştürülerek, 30 Mart 2014 mahalli idare seçimlerinde kanun tamamen yürürlüğe girmişti. CHP, kanun tasarı halindeyken, 30 ilin "büyükşehir" değil "bütünşehir" olarak dizayn edildiğini, devletin toprak üzerindeki örgütlenmesinin kökten değiştirildiğini, büyükşehir sınırlarının il sınırını kapsayacak şekilde genişletilmesi yerelleşme eğilimleriyle tezatlık oluşturduğunu savunmuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —