Tarih: 27.09.2012 00:00
CHP'li Havutça'dan Başbakan´a Bingöl soruları
CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Bingöl´de 10 askerin şehit olduğu, 70 askerin yaralandığı hain saldırının izini sürüyor. Sivil ve silahsız askerlerin taşındığı konvoya yapılan saldırıda istihbarat ve güvenlik zafiyetine dikkat çeken Havutça, gerekli önlemlerin alınmadığı iddialarını da gündeme taşıdı.
CHP Balıkesir Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Namık Havutça 16 Eylül ve 18 Eylül´de Bingöl´de güvenlik güçlerine karşı yapılan saldırılarda güvenlik ve istihbarat zafiyetleri iddialarını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan´a sordu. Havutça´nın görüş ve soruları şöyle:
İSTİHBARAT VE GÜVENLİK ZAFİYETİ
16 Eylül 2012 tarihinde 8 polisimizin şehit düştüğü, 7 polisimizin de yaralandığı Bingöl Karlıova, saldırısı, ardından 18 Eylül 2012 tarihinde 10 askerimizin şehit olduğu 70 askerimizin de yaralandığı Elazığ´dan, Muş ve Van´a giden 200 askerin bulunduğu konvoya yapılan saldırı zaten terörden bıkmış, yılmış, ´artık yeter´ diyen halkımızın aklında yanıtlanması gereken sorular bırakmıştır. Türk askerine ve Türk polisine duydukları güvenden hiç şüphe etmeyen halkımız terörün kanlı saldırıları karşısında artık onar onar şehit düşmelerinin nedeni olarak istihbarat zafiyeti, güvenlik zafiyeti gibi nedenleri görmekte, bu zafiyeti yaratan iktidar yöneticilerinin becerisini sorgulamaktadır. Türkiye her gün evlat acısı yaşıyor ve bugün itibariyle son bir haftada 29 şehit verdik.
KANLI SALDIRI OLACAĞI İSTİHBARATI GELDİ Mİ?
Halkımız, Bingöl´deki terör saldırılarla ilgili olarak şu sorulara yanıt beklemektedir: 16 Eylül´deki saldırıdan bir hafta önce Emniyet Genel Müdürlüğü´nün Bingöl, Tunceli ve Elazığ´da polise yönelik kanlı saldırılar düzenleyeceği istihbaratı var mıdır? Bu istihbarat üzerine 3 ilin emniyetine acil bir yazı ile uyarıda bulunulmuş mudur? Bulunulmuş ise neden 8 polisimiz şehit düşmüş, 7 polisimiz de yaralanmıştır?
YOL KONTROLLERİNİN YAPILMADIĞI DOĞRU MU?
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz´ın bir soru önergesine verdiği yanıta göre, 268 kahramanımızı yaşanan çatışmalarda değil, terör örgütünün kurduğu mayın ve bomba tuzaklarında şehit verdik. Bakan Yılmaz, meydana gelen 10 bin 80 olayın, 2 bin 152´sinde sıcak çatışma olmadığını açıkladı. Bu olayların mayınlı saldırı, patlayıcı madde kullanma, sabotaj, yol kesme, adam kaçırma şeklinde gerçekleştiğini söyledi. Yaralı sayısı ise 1033. Görüldüğü üzere mayın tuzağı ve bombalı saldırı nedeniyle bugüne kadar sayısız şehit verdiğimiz ve şehit vermeye devam ettiğimiz bilinmektedir. Polislerimizin şehit olduğu saldırıda konvoyda sinyal kesici olmadığı, polis konvoyunun geçişi öncesi prosedür gereği yapılması gereken yol kontrolünün yapılmadığı iddiası doğru mudur?
TOPLU ULAŞIMDA ZIRHLI ARAÇ KULLANILMIYOR MU?
Yaklaşık 10 gün önce arıza yapan ve masrafaıda bin-bin beş yüz TL olan zırhlı araç neden tamir edilmemiştir? Personelin toplu ulaşımında kullanılan tüm araçlar zırhlı mıdır? Zırhsız araçla geçmek istemiyoruz. Güvenlik zafiyeti var diye 15-20 Ağustos 2011 tarihlerinde BİMER´e şikâyette bulunulmuş mudur? Böyle bir başvuru var ise nasıl sonuçlandırılmıştır? 18 Eylül 2012 tarihinde Elazığ´dan, Muş ve Van´a giden 200 askerin bulunduğu konvoyun güzergahı güvenli miydi? Uzaktan kumandalı patlayıcılara karşı konvoyda jammerlı önlem alınmasına karşın silahsız askerin bulunduğu konvoy için roketatar ve uzun namlulu silahlarla yapılacak olası bir saldırıya karşı hangi önlemler alınmıştır?
KEŞİF, MAYIN ARAMA VE DEVRİYE ÖNLEMİ ALINDI MI?
Konvoyda, bu kadar silahsız askeri koruyacak yeterli güç neden yoktu? Asker sevkiyatının yapılacağı güzergahın standart ve takvimi belli olması ve bu bilgilerin terör örgütünün eline geçmiş olma olasılığı nedir? Bu tür bir saldırı öngörülerek karşı istihbarat yapılması mümkün değil midir? Bu intikal öncesi prosedür gereği yapılması gereken, havadan ve karadan keşif, mayın arama-tarama ve jandarma devriyesi önlemleri alınmış mıdır?
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —