CHP'li Milletvekili Havutça: Sorularıma yanıt alamadım”

CHP

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, 1/100.000'lik Çevre Düzeni Planı ile ilgili önergelerine, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin çifte standart uyguladığını öne sürdü.

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, 1/100.000’lik Çevre Düzeni Planı ile ilgili önergelerine, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin çifte standart uyguladığını öne sürdü.
Bakan Güllüce’nin, planın geç açıklanması ile ilgili soru önergesini yanıtlamadığını söyleyen Havutça, planda gösterilen sanayi alanı hakkında acele kamulaştırma kararı ile ilgili önergeyi yanıtladığını, bu yanıtın da yeni soruları gündeme getirdiğini belirtti.

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Balıkesir-Çanakkale 1/100.000’lik Çevre Düzeni Planı ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’ye 2 Ekim 2014 tarihinde 7/52975 sayılı yazılı soru önergesi ile söz konusu planın neden geç açıklandığını sordu. Havutça bu önergesinde planın Bakanlığın 2011-2013 yatırım programında yer aldığını, planın ihale ile danışmanlık hizmeti veren bir firmaya yaptırıldığını, sözleşme hükmü gereğince 760 takvim günü içinde tamamlanarak askıya çıkması gerekirken nedeni bilinmeyen sebeplerle planın geç açıklandığı dikkat çekti. Havutça’nın bu önergesi Bakan Güllüce tarafından yanıtlanmadı.
Havutça: “Sözcüklerin etrafında dolanıyorlar”
Havutça 17 Ekim 2014 tarihinde 7/53754 sayılı yazılı soru önergesiyle Başbakan Ahmet Davutoğlu’na 1/100.000’lik planda Bandırma’nın batısında yer alan sanayi alanıyla ilgili acele kamulaştırma kararı alınıp alınmadığını sordu. Havutça’ya yanıt, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’den geldi. Güllüce, “Bahse konu alanla ilgili alınan kamulaştırma kararı kapsamında Bakanlığımızca tesis edilen herhangi bir işlem bulunmamaktadır” diye verdiği yanıtı, Havutça “Sözcüklerin etrafında dolanıyorlar, kelime oyunları yapıyorlar, yetersiz bir yanıt” olarak değerlendirdi.
Havutça, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ilgili tesis edilen bir işlem olmaması bu alan için bir işlem olmaması anlamına gelmediğini söyledi. Havutça, acele kamulaştırma kararının Bakanlar Kurulu tarafından alınan bir karar olduğunu, bu nedenle konuyu Başbakan Davutoğlu’na sorduğunu, ancak yanıtın Bakan Güllüce’den geldiğini belirterek, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu bölge ile ilgili bir işlemi olmayabilir. Ancak, acele kamulaştırma kararı ile ilgili talepler herhangi bir bakanlıktan gelebiliyor. Bu bölge için Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı da bir işlem tesis edilmesi için girişimde bulunabilir. Başbakanlık, bakanlıklar arasında koordinasyonu sağlayan bir kurumdur. Bu önergeye yanıtı Başbakan Davutoğlu ilgili bakanlıklardan aldığı bilgilerle vermeliydi. Bakanlar Kurulu’nun gündeminde bu bölgeyle ilgili bir gündem olup olmadığı bizzat Başbakan tarafından yanıtlanmalıydı. AKP Hükümeti’nin gizli gündemi burada da mı yönetiliyor?” diye konuştu.
Bakan Güllüce’nin Yanıtlamadığı Sorular: “Balıkesir-Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2011-2013 yatırım programında yer almış, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında Danışmanlık Hizmet Alımı Yöntemi ile ihale edilmiş, Yüklenici Doğukan İmar İnş. Ve Tic. Ltd. Şti – BHA İmar Planlama Müh. İnş. Mlz. San. ve Tic. Ltd. Şti İş Ortaklığı ile 30 Eylül 2011 tarihinde sözleşme imzalanarak çalışma başlatılmıştır. Söz konusu plan çalışmasının yatırım programı dikkate alınarak süresi ise sözleşme tarihinden itibaren 760 takvim günüdür. Plan, Bakanlık Makamı’nın 20 Ağustos 2014 tarihli ve 13549 sayı ile onaylanmıştır. Plan, 2 Eylül 2014 tarihinde askıya çıkarılmıştır. Nedeni bilinmeyen bu gecikme Balıkesir kamuoyunda bazı iddialara yol açtı. Plan neden gecikmeli olarak açıklandı? Gecikmeli olarak açıklanmasındaki neden iddia edildiği gibi ulusal ve uluslararası şirketlerin yatırım yapmayı planladıkları arazileri yerel halktan ucuza almak için miydi? Bu iddiaları araştırdınız mı? Balıkesir ili sınırları içerisinde, 2006 – 2014 yılları arasında, ulusal ve uluslararası şirketler tarafından kaç dönüm arazi satın alınmıştır? Kaç dönümü tarım arazisidir? Kaç dönümü mera ya da otlaktır? Balıkesir-Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda işaret edilen sanayi bölgelerinde (örneğin Bandırma – Biga hattı arasında) 2006 – 2014 yılları arasında arazi alım-satım işlemlerinin sayısı kaçtır? Bu bölgelerde arazi alımı yapan şirket sayısı kaçtır? Planın hazırlanma sürecinde 14 Haziran 2014 tarihli 29030 sayılı Resmî Gazete’de Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu yönetmeliğin 38’inci maddesi ile 2/11/1985 tarihli Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmelik ile 11/11/2008 tarihli Çevre Düzeni Planlarına Dair Yönetmelik yürürlükten kaldırıldı. Balıkesir-Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı, Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği yürürlüğe girdiği tarihten önceki mevzuat hükümlerine göre mi sonuçlandırılır mıştır? Plan yeni yönetmelik hükümlerine göre revize edilecek midir? Planın hazırlanma sürecinde planın sonuçlarından etkilenecek halkın görüş ve önerileri neden alınmamıştır? Planın elde edilme sürecinde kullanıcıların planlama sürecine katılmaları neden göz ardı edilmiştir? Plan üzerine anket, kamuoyu yoklaması, araştırması, toplantı neden yapılmamıştır?”