Bugün, 23 Kasım 2024 Cumartesi

CHP Bursa Milletvekili ´zeytin baronlarına´ dikkat çekti!

CHP Bursa Milletvekili ´zeytin baronlarına´ dikkat çekti!

CHP´nin ´Toprak Adam´ olarak bilinen Bursa yeni milletvekili Orhan Sarıbal, zeytin baronları nedeniyle zeytinyağında hem üretici hem de tüketicilerin yaşadığı ciddi soruna dikkat çekti.

Zeytinin anavatanı Anadolu´da zeytin ve zeytinyağında 100´ün üzerinde çeşit bulunduğunu söyleyen Orhan Sarıbal, ancak buna karşılık zeytinyağı tüketiminde yılda kişi başı 2 kilo ile sınırlı olduğuna dikkat çekti.
Kişi başına zeytinyağı tüketiminde 18 kg ile başı çeken Yunanistan´ı sırasıyla 11 kg ile İspanya ve 10 kg ile ise de İtalya´nın izlediğini kaydeden Sarıbal, tarım arazileri içerisinde zeytinliklerin payı göz önünde bulundurulduğun da yine Yunanistan´ın % 11, İspanya´nın % 9, İtalya´nın % 8 ile yer aldığı listede Türkiye´de bu oranın % 2 civarında olduğunu açıkladı.
Sarıbal: ?Baronlar üreticiye savaş açtı?
Sarıbal, ´Dünyanın en büyük zeytinyağı üreticileri İspanya ve İtalya´da ciddi rekolte kaybı yaşandı. Türkiye´de ise geçen sezon 130 bin ton olan zeytinyağı rekoltesi bu yıl 170 bin ton olarak gerçekleşti. Ancak bu yıl zeytinyağı baronları iç fiyatları düşürmek için üreticiye karşı savaş açtılar. Türkiye zeytinyağı tarihinde bir ilk olarak Tunus ve İtalya´dan ithalata başlandı. Öte yandan bir yandan üreticinin yüksek fiyat beklentisi ile malını pazara indirmemeyi terci etmesi öte yandan da spekülatörlerin stok yapması sonucu iç piyasada zeytinyağı fiyatları yükselmeye başladı. Market raflarında zeytinyağı litresinin ortalama 20 liraya dayanması zaten düşük olan tüketimde önemli ölçüde düşüşlere yol açtı. Zeytinyağı fiyatlarının dünya ortalamalarının üzerine çıkması durumun ihracata da olumsuz yansıyor.? dedi.
Yok yılı olan 2013-2014 sezonunda önceki sezona göre ihracat miktar bazında % 71 oranında gerileyerek, 92 bin tondan 26 bin tona düştüğünü ifade eden Sarıbal, 2013-2014 yılında 15 bin ton olan ihracatın bu yıl 9 bin ton kaldığını belirtti.
Sarıbal: ?Süreç üretici ve tüketicinin zararına işliyor?
Sürecin hem üretici hem de tüketicinin zararına işlediğini öne süren Sarıbal, ?Bir yandan üretici mağdur olurken, öte yandan da tüketici ürünü çok pahalı tüketiyor. Temel sorun, üreticinin alın terinin emeğinin karşılığını alması tüketicinin de makul fiyatlardan ürüne ulaşabilmesidir. Bu dengeyi devlet sağlamak durumundadır. Prim sistemi gözden geçirilerek, uygun seviyelere getirilmeli, % 8 olan KDV oranı % 1´e çekilebilir. Ancak bunlardan da önemlisi, zeytinyağı maliyetlerinin düşürülmesidir. Zeytincilikte kullanılan girdi fiyatları başta akaryakıt olmak üzere enerji ucuzlatılmalı, AR-GE çalışmaları desteklenmelidir.? şeklinde konuştu.
Bu durumu son 13 yıldır uygulanan yanlış tarım politikalarının bir sonucu olduğunu sözlerine ekleyen Sarıbal, özellikle maden yasası ve zeytin alanlarının sanayi ve konut amaçlı imara açılması nedeniyle zeytin ve zeytinyağı üretimi azaldığını, arz ve talep dengesi bozulduğunu söyledi.
Yeni yasama yürütme döneminde sorunları tüm detayları ile Mecliste ana gündem maddesi yapma sözü veren Sarıbal, zeytinyağına ve dane zeytine mutlaka destekleme üretim planlamasına geçip zeytin alan larının belirlenmesi, afet yasasının değiştirilip zeytin üreticisinin afetlerden korunmasını sağlamak için acil eylem planı gerçekleştirilmesi için çağrıda bulundu.
Haber Merkezi



  • Cumartesi 16.5 ° / 1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 7.6 ° / 0.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 6.5 ° / -0.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı