CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Sağlık Bakanlığı'nın 2025 yılı bütçesi üzerine yaptığı konuşmada önemli eleştirilerde bulundu. AKP iktidarının sağlık politikalarını eleştiren CHP’li Sarı, Balıkesir'in sağlık hizmetlerindeki yetersizliklere dikkat çekti. Sarı, “Balıkesir’de doktor açığı kabul edilemez” dedi.
Yenidoğan çetesinin ölümüne neden olan bebekler yüzünden Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'nun protesto edildiği TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda CHP’li Serkan Sarı AKP Ankara Milletvekili Orhan Yeğin'e konuşmasına bir çağrıda bulunarak başladı. Sarı, Bakan ile ilgili eleştirilere verilen cevapların yetersiz olduğunu belirterek, AKP'ye yakın isimlerin sağlık alanındaki iddiaları ve ayrıntılar hakkında açıklama yapılması gerektiğini söyledi. Sarı, “Bakanımızın bu konuda gerekli adımları atacağından ve sorumluluğun sorumluluğundan şüphemizden yok” dedi.
BALIKESİR'İN SAĞLIK YATIRIMLARI VE EKSİKLERİ
CHP’li Sarı, Balıkesir Devlet Hastanesi inşaatının yıllardır tamamlanamadığını belirterek, “Yedi ay sonra bitecek olan hastane mevcut inşaat aşamasında. Hatta acil evde bulunanlar değil. Ne yazık ki hastane inşaatının tamamlanacağına çok da umutlu değiliz.” dedi.
Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nin kapasitesinin yetersiz olduğunu belirten Sarı, “287 yatakla hizmet veriyor ama bir üniversite hastanesi için bu yeterli değil. Buranın 1.000 yatağın ayrılması gerekiyor. Bu konuda desteğinizi bekliyoruz” diye konuştu.
BANDIRMA VE EDREMİT'TE ACİL ÇÖZÜMLER BEKLENİYOR
Bandırma Devlet Hastanesi'nin kapasitesinin yetersiz olduğunu vurgulayan Sarı, şöyle konuştu:
“Bandırma Devlet Hastanesi 350 yatak kapasiteli, 160 bin nüfusu olan, Erdek, Marmara Adaları, Gönen, Manyas gibi çevre ilçelere de destek veren merkez
hastanesi niteliğinde ve eğitim araştırma hastanesi statüsünde olan bu hastanenin hem kapasitesi hem de niteliği yeterli değildir. Bu konuda da yatırım programına alınarak bir an evvel Bandırma Hastanemizin genişletilmesi, kapasitesinin artırılmasını talep ediyorum. Edremit Devlet Hastanemiz, yazın 3 milyona yakın nüfusu başvuruyor, ihalesinin yedi ay sonra biteceği söyleniyor ama mahkeme kararıyla şu anda planları iptal edildi. Ne yazık ki seçilen yer ve yapılan işleyiş doğru yürümüyor.”
“UZMAN HEKİM EKSİKLİKLERİ KANSER HASTALARINI MAĞDUR EDİYOR”
Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesi'nde ciddi bakım eksikliklerine dikkat çeken Sarı, onkoloji, nöroloji, pediatri, plastik cerrahi ve endokrinoloji gibi kritik alanların uzmanca yetersiz olduğunu vurguladı. Kanser hastalarının mağduriyet yaşadığını belirten Sarı, “Atatürk Şehir Hastanesinde birçok branşımız eksik; onkoloji, nöroloji, pediatri, plastik cerrahi, endokrinoloji, şu anda bir tek nöroloji uzmanı var 1.000 yataklı bu hastanede, sizden bu branşlarda destek bekliyoruz. Cerrahi onkolojide 1, çocuk hematoloji ve onkolojisinde 1, hematolojide 2, jinekolojik onkoloji cerrahisindeki tıbbi onkolojide 3 doktorumuz var Balıkesir'de. 1 milyon 300 bin vatandaşımızın yaşadığı bu kentte kanser hastalarımız mağdur. Ne yazık ki bu mağduriyeti gidermek de size düşüyor.” diye konuştu.
“HEKİMLER YURT DIŞINA GİDİYOR, SAĞLIK SİSTEMİ ÇIKMAZDA”
CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, Türkiye'den yurt dışına giden hekim sayısında artışa dikkat çekti. Sarı, “Ne yazık ki 2002 yılında 450 hekim yurt dışına gitti, bunun 55'i döndü. 2023 yılında 395 hekim gitti, 28 tanesi geri döndü ve bu vesileyle 12 yılda 15 bin doktor yurt dışına gitti ama yurt dışından çalışma izni alan yabancı uyruklu 18.600 kişi var. Bunların acaba kaçı bu ortalamayı artırdı? Siz ‘Yüzde 141 arttı.’ dediğiniz ortalamayı yabancı hekimlerle tamamlamaya çalışıyorsunuz? Kendi hekimlerimize sahip çıkmayan, yabancı hekimlerden medet uman bu anlayışı da kınadığımı belirtmek isterim” dedi.
YETİM İLAÇ YOKLUĞU 5 MİLYON İNSANIMIZI ETKİLİYOR
DMD, SMA, ALS gibi nadir hastalıkların Türkiye’de 5 milyon vatandaşı etkilediğini ifade eden Serkan Sarı, “Ama ne yazık ki bu hastalıklarla ilgili ilaçların ödemesi listelerimizde yok. 63 tane yetim ilaç var Dünya'da ruhsat almış, Türkiye'de sadece 4 tanesine ulaşılabiliyor, bunun 3 tanesi de yurt dışı ilaç listesi temini vesilesiyle yani
doğrudan temin edilebilen sadece 1 ilaç var. Almanya'da 55, İtalya'da 50, bir çok ülkede, yabancı ülkede bu ilaçların birçoğuna ulaşılabilirken yetim ilaçlar, ne yazık ki sizin bu tutumunuzdan kaynaklı yetim kalmış durumda. Hastalarımız hayati öneme sahip bu ilaçları temin etmelisiniz” diye konuştu.
SAĞLIK MEZUNU GENÇLER ATAMA BEKLİYOR
39 farklı branşta 900 bine yakın sağlık teknisyeni atama beklediğine de değinen CHP’li Serkan Sarı “Birçok branşta eğitim almış, ailelerin umudu olmuş bu çocuklar sizden atama bekliyor, kadro bekliyor. 900 bine yakın gencimiz ne yazık ki plansız eğitim ve plansız programlarınızdan dolayı işsiz bir şekilde evlerinde oturuyorlar. İnşallah bu bütçede gençlerimize, çocuklarımıza bir yer ayırır, onların geleceğine dair umutlarına destek olabilirsiniz” dedi.