CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, devletin özel sektörden pahalıya elektrik alıp ucuza yine özel şirketlere elektrik satacağını öne sürdü.
Akın, iktidarın ulusal tarife dışında ikili anlaşmalarla yüksek tüketim gruplarına satılan elektrikte EÜAŞ’ın payını % 30’dan % 90’a çıkaran düzenleme hakkında yazılı açıklama yaptı.
Akın, açıklamasında şunları kaydetti: şunları dile getirdi: “EPDK; 26 Şubat 2022 tarihinde aldığı karar ile görevli tedarik şirketlerinin son kaynak tedarik müşterilerinin ihtiyacı için en az % 50 en fazla % 90 kadar kısmını EÜAŞ’tan alma şartı getirdi. EPDK’nın kararı öncesi % 30 olan bu oran % 90’a kadar çıkarılırken, söz konusu yüksek oran nedeniyle şirketlerin EÜAŞ’tan elektrik alması bir anlamda zorunlu hale getirildi. Görevli tedarik şirketlerinin son kaynak tedarik müşterilerine daha önce sattığı elektriğin % 70’i ikili anlaşmalarla alınırken EPDK’nın yeni kararıyla % 90’ı EÜAŞ’tan alınabileceği için ikili anlaşmalarla alınacak elektriğin payı 10’a inecek. Başka bir deyişle elektrik alımında maliyetleri düşürülecek şirketler EÜAŞ aracılığıyla kollanmış olacak. EPDK’nın söz konusu kararının ardından EÜAŞ da 1 Nisan 2022 - 31 Aralık 2025 döneminde yerli kömür, ithal kömür, doğalgaz yakıtlı santraller ve yenilenebilir enerji kaynaklı santralleri işleten özel şirketlerden elektrik satın almak için ihale duyurusu yaptı. EÜAŞ, yılboyu baz yük dağılımıyla, özel yerli kömür santrallerinden 150 milyar kWh’ye, özel ithal kömür santrallerinden 44 milyar kWh’ye, özel doğalgaz santrallerinden 44 milyar kWh’ye, özel yenilenebilir enerji kaynaklı santrallerinden 17,5 milyar kWh’ye kadar elektrik satın alacak. Elektrik üretiminin yaklaşık % 85’i özel şirketler tarafından yapılırken, oluşan piyasa fiyatı bugün ulusal tarifenin üzerinde bulunmaktadır. Bu kapsamda EÜAŞ’ın ihaleyle alacağı elektrik ile vatandaşın faturalarının düşeceği vaadinin gerçekçi olmadığı ancak özel şirketlerin lehine olacağı ortadadır. EÜAŞ’ın özel üretim şirketlerinden piyasa fiyatına elektrik alarak bunu tedarik şirketlerine daha ucuza satması kamunun zarar ettirilmesine neden olacak. EÜAŞ’ın zarar etmesi durumunda zararları Hazine’den gider olarak karşılanmaktadır. EÜAŞ’ın zarar ettirilmesi ve bunun da vatandaşın vergilerinden karşılanmasına göz yummaktadır. Bu durum EÜAŞ’ın mali yapısını tamamen bozacaktır. Bu uygulama elektriğin maliyetini düşürmeyeceği gibi Hazine’nin yükünü daha da artıracaktır.”
Haber Merkezi