Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

CHP Milletvekili Akın AK Parti iktidarı süt üreticisini bitirdi

CHP Milletvekili Akın AK Parti iktidarı süt üreticisini bitirdi

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, ekonomik buhran ve enerji buhranı yüzünden çiftçilerin, süt üreticilerinin ve besicilerin artık nefes alamaz duruma geldiklerini söyledi.

CHP Milletvekili Akın, Balıkesir Karesi – Altıeylül Süt Birliği’ni ziyaret etti. 
Birlik Başkanı Cihat Şimşek’ten süt üreticilerinin sorunlarını dinleyen Akın, süt üreticisinin 7 lira 92 kuruşa mal ettiği bir litre sütü 6 lira 86 kuruştan satmak zorunda kaldığını bu maliyetinin içinde veteriner ve ilaç maliyeti olmadığı belirterek “Süt ineği hiç hasta olmayacak ve günde 20 litre süt verecek. Bu durumda bile süt üreticisi zarar ediyor. ‘Bu iktidarın vicdanı yok’, dediğimizde alınıyorlar” diye konuştu. 
Süt üreticisinin hayvanları için yem karmadan ürününün nakliyesine kadar kullandığı mazotun da önemli bir maliyet kalemi olduğunu, son bir yılda mazotun pompadaki fiyatı 7 lira 43 kuruştan 27 liraya çıktığını ifade eden Akın, şunları söyledi: “AK Parti iktidarı bir yılda mazota % 264 zam yapmıştır. Süt hayvanı için en temel yem olan silajı karabilmek için 10 ineği olan bir süt üreticisinin rasyonun hazırlanmasında (yem karışımı) kullandığı mazot 2,5 litredir. Yani süt üreticisi sadece rasyonu için kullandığı 2,5 litre mazotu yaklaşık 9 litre çiğ süt ile alabilmektedir. Süt üreticisinin ana maliyeti yani maliyette en büyük yer tutan kalemi yemdir. Çiğ süt fiyatında üreticinin lehine artış yaparken yem fiyatlarını durduramayan AK Parti iktidarı çözüm değil sorun üretmektedir. Yıllardır söylediğimiz gibi 1 kilo süt ile 1,5 kilo yem alamazsa süt üreticimizin yapacağı kalmamıştır.  ‘Bittik’, diyen süt üreticisinin sesini duyan bir iktidar yok. AK Parti iktidarı süt üreticisine krizden önce son çıkışı bile çok gördü. Çıkış yani çözüm, hemen seçim” 
Haber Merkezi



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli