Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

CHP Milletvekili Aytekin TBMM Genel Kurulu’nda konuştu

CHP Milletvekili Aytekin TBMM Genel Kurulu’nda konuştu

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda Polis Yüksek Öğretim Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmelerinde gergin anlar yaşandı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda Polis Yüksek Öğretim Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmelerinde gergin anlar yaşandı. 
CHP Grubu adına söz alan CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, teklifin polisler arasında ayrımcılığı gidermediğini söyleyerek “bu teklifte polis intiharlarına yok, özel harekat intiharlarına çözüm yok. Türkiye’de kolluğun temel sorunu İçişleri Bakanı’nın kendisidir.” dedi. 
Konuşmasına, Düzce'de meydana gelen deprem nedeniyle yaralanan vatandaşlarımıza acil şifalar dileyerek başlayan CHP Milletvekili Aytekin, devamında şu ifadelere yer verdi: “Devlet, mekanizmalarıyla kendini gösteren bir yapıdır. Bu mekanizmalar arasında ise yasama, kolluk, yargı, eğitim ve dış işleri hayati önem taşır. Bu iktidar, devletin bu önemini birazdan anlatacağım şekilde yerle bir etmiş iktidardır. Getirilen teklif 8 ayrı kanunda düzenleme öngörüyor. Tarihi geriye saralım ve Bilge köyüne gidelim; 4 Mayıs 2019, 47 kişi katledildi. Köy korucusunun planladığı saldırıda devletin verdiği silahlar kullanılmış ve tarihin en büyük katliamlarından biri yaşanmıştı. Bunun üzerine koruculuk sistemi ciddi tartışmaya açıldı, hatta AKP'liler içinde bu sistemin kaldırılması gerektiğini söyleyenler oldu ama iş, bu sistemin eksikliklerinin giderilmesi konusunda uzlaşmaya döndü. Belli ki devletin bu sisteme ihtiyacı var. Geçmişten bugüne korucuların içinde suça karışan çok sayıda kişi oldu. Getirilen bu disiplin hükümlerinin ne kadar işe yarayacağı kimse tarafından bilinmiyor. Tam da bu noktada iki hafta öncesine gidelim; Şanlıurfa Suruç'ta sokak ortasında bir çatışma yaşandı, aynı aileye mensup 2 genç uzun namlulu silahlarla katledildi. Olay araştırıldığında ise yine işin içinden korucular çıktı. Gençleri katleden, Şenyaşar ailesine de aynı acıyı yaşatan ve bir ferdî sizin sıralarınızda oturan bir vekilin akrabaları çıktı. Şimdi, gelin, disiplini uygulayın bakalım. Koruculuk sistemi, baştan ayağa revize edilmesi gereken bir sistemdir. Konuşmamım başında mekanizmalardan bahsetmiştim ki bunlardan birisi de kolluk kuvveti. Değerli milletvekilleri, Türkiye'de kolluk kuvvetlerinin en büyük sorunu, ne acıdır ki İçişleri Bakanının ta kendisidir. Öyle ki operasyon bilgileri bile sorun çıktığı için kendisine verilmemektedir. Türkiye'nin en büyük uyuşturucu operasyonu bataklık operasyonuydu 73 kişinin alındığını Bakan duyurdu, şu an davada tutuklu yargılanan yok.” 
İktidar tarafından verilen teklifte başpolisler arasındaki ayrımcılığı giderecek düzenlemenin olmadığını dile getiren Aytekin “Bu teklifte intihar eden polisler, özellikle de özel harekâtçılar yoktur. İçişleri Bakanlığı ‘İçişlerinden anlamam’ diyen biri tarafından yönetilmektedir ve bu AKP bürokrasisi kolluğu perişan etmiştir, devletin polisi bunların çantasını taşıyor, paltosunu taşıyor, arabalarının kapısını açıyor, hakkını aramaya kalktığı zaman da FETÖ'cü oluyor. Emniyette amir konumunda olanlar liyakatten çok sadakatle seçiliyor. Mesela, İstanbul Güvenlik Şube Müdürü Hanifi Zengin soruşturması ne oldu? Katledilen meslektaşları için eylem yapan doktorlara, gazetecilere polisi saldırtan bu adama ne oldu? Değerli milletvekilleri, başta İçişleri Bakanı olmak üzere devletin tüm ayarlarıyla oynayan ve haksız yere koltuğu işgal edenlerden yargı önünde hesap sormak milletimize olan borcumuzdur.” diyerek sözlerine ekledi. 
Haber Merkezi



  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı