CHP Balıkesir Milletvekili H. Ahmet Gümüş, Büyükşehir Sisteminin AKP`li belediye sayısını artırmak için hazırlanmış bir proje olduğunu söyledi.
Gümüş, Büyükşehir Kanun tasarının ele alındığı İçişleri Komisyonunda görüşlerini üyelerle paylaştı.
Büyükşehir Kanun Tasarısının kabul edilmesiyle Balıkesir`deki birçok beldenin kazanılmış haklarının elinden alınacağını belirten CHP Milletvekili Gümüş, Altınoluk Beldesinin ise ilçe olmayı hak ettiğini anlattı.
İşte! CHP Milletvekili Gümüş`ün komisyonda yaptığı konuşmasından notlar:
"Bütün Şehir uygulamasına dair tasarıyı öncelikle Balıkesir çerçevesinde ele almak istiyorum. Balıkesir`de Bütün Şehir Uygulamaları tamamıyla AKP`li belediye sayısını artırmak endişesiyle ele alınmak istenmektedir. Hemen belirteyim ki bu hedefleri itibarıyla boşuna bir çabadır.
Bakın öncelikle Edremit`i ele alalım; Bir kıyı ilçemiz olan Edremit binlerce yıllık tarihe adını yazdırmıştır, yanlış bir kararla denizle ilişkisi kesilmiş bir iç ilçe durumunda kalabilecektir. Böyle bir uygulama akla, kültüre, yerel ruha ve tarihe uygun olmayacaktır doğal olarak.
Altınoluk ise ilçe konumunu hak etmiş bir beldemizdir. Durumu belirsizdir.
Gelelim Altınova`ya; Osmanlı`nın kuruluşundan bu yana Sancak olan Cumhuriyet`in başından bu yana belediyelik özelliğini devam ettiren Altınova mahalleye dönüştürülmek istenmektedir. Yaz boyunca 100.000 nüfusa sahip, kış nüfusu bakımından bile Balıkesir`de 8 ilçemizden fazla olan ve mahalle olarak bağlanılmak istenen ilçemize 18 km uzaklıktaki Altınova belediyesiz bırakılmamalıdır. Altınova Balıkesir`de ilçe olmayı en iyi taşıyıp ve aldığı göç nedeniyle de bu konumunu yükseltebilecek en önde gelen yerleşim birimlerimiz arasındadır.
Altınova`ya yapılmak istenenler Altınovalılar arasında infiale yol açmaktadır. Altınovalılar belediyesiz kalma durumuna yol açacak bu yasa çıkarsa "biz bunun altında kalmayız" demektedirler.
Biz de buradan soruyoruz nerede tarihsel gelişim, nerede yerel kültürün devam etmesi, nerede akıl ve demokrasi?
Bunlar dışında köy tüzel kişiliklerinin kalkması ile köylere ait alanlarda yağma ve yolsuzluk uygulamalarının artmasının yolunun açılacağına dikkat çekiyor, belde halkına sormadan belediyelerin kaldırılmasının yarattığı antidemokratik uygulamadan geri dönülmesi gerektiğini belirtiyoruz.
Yapılmak istenenler, Büyükşehir Kanunu`nda değişiklikler değil, Türkiye`nin idari yapısının değiştirilme girişimleridir. Hedefleri Başkanlık Sistemidir
Sayın Bakan size sordum; Plan ve Bütçe Komisyonu Toplantısı`nın kayıtlarında vardır: "Bütün Şehir Uygulamaları" zamanla Türkiye`nin tümüne mi yayılacak? "Doğu ve Güneydoğu illerimizde de bütün il topraklarını yöneten seçilmiş başkanlar mı olacak?" diye. Cevap vermediniz. Oysaki cevap vermek görevinizdi?
Sayın Bakan, biz anayasa hazırlıklarından ve partiniz yetkililerinin çeşitli beyanatlarından anlıyoruz ki; Hükümetin en önde gelen hedeflerinden biri "BAŞKANLIK SİSTEMİNE" geçiştir.
Yine gelişmelerden anlıyoruz ki ve önümüze gelen tasarıdan anlıyoruz ki; Bu yasa Türkiye`de idari yapı için çok önemli temel yapı değişikliklerinin başlangı-cıdır. Kısaca siz burada bizzat bu tasarı ile başkanlık sisteminin alt yapısını hazırlıyorsunuz.
Hükümet kamuoyunu yanıltıyor, davranış tarzı dürüst değil
Ancak ne Anayasa hazırlıklarının bugünkü aşamasında, nede bu tasarıda bu niyetiniz açıkça ifade etmiyorsunuz. Tarzınız dürüst değildir. Toplumu yanıltmak istiyorsunuz. Bu davranış tarzından Türkiye`yi kandırmak çıkar. Bu tarz ne meclise ne vatandaşa karşı dürüstlüktür ve bir Türkiye Cumhuriyeti hükümetine yakışmaz!
Alıştıra alıştıra ilerlemek, çaktırmadan sonuç almak, hükümetin sahip olduğu şahsiyetin bir yönü olarak algılanmaktadır. Tarihe de böyle geçecektir."